resepi paruppu vadai

 assalamualaikum w.b.t...




harini nak share resepi parappu vadai versi yanie ๐Ÿ˜˜
**before that, sorry if ada indians that baca this blog and feel like 'ehh..ni not the real recipe!' ๐Ÿ˜… this entry i just wanna share my way of making it..terlebih or terkurang nnt boleh share2 kat bawah ๐Ÿ˜˜


bahan- bahan (for about 20biji - depends size)
- kacang dhal 250g
- bawang merah kecil (1biji) /holland (1/4)
- daun kari (1-2 tangkai)
- cili kering (2tangkai)
- cili burung hijau/merah (3tangkai)
- jintan manis/jintan putih (depends ada yg mana ๐Ÿ˜)
- garam secukup rasa (yanie letak 1ts je)


cara-cara
1) rendam kacang dhal semalaman/ 5jam
2) toskan, asingkan satu cawan dhal, selebihnya blend..
3) potong bawang, cili, daun kari kecik-kecik..
4) tumbuk kasar jintan
5) mix everything
6) panaskan minyak
7) bentukkan campuran tadi jadi bentuk bulat2 leper (yanie pakai 2 sudu je, just golek2 in between the sudu)
8) masukkan dalam minyak panas (make sure minyak betul2 panas sebelum masukkan)
9) slowkan api, goreng sampai nampak kekuningan/ desired color..
10) siapp ๐Ÿ˜˜



**senang kan ☺ nak tunggu rendam dhal tu je lambat sikit ๐Ÿ˜„ selamat mencuba!❤



xoxo,
yanie

No comments:

Post a Comment