resepi ddukbokki simple yumikoyuki

assalamualaikum w.b.t...

-updated 2016- 
-updated img 2020-
ddukbokki or tteokbokki or 떡볶이 actually stir-fried rice cake..in korea dorang makan as snacks je..but actually if makan satu pinggan tu kenyang jugak :D

this recipe simple je..and based on my own resepi je..mungkin ada students or anyone yang study/stay in korea yang baca and find it different, sorry..yanie ubah2 sikit ikut citarasa sendiri..few bahan susah nak dapat kat malaysia..

-rupa bila dah siap-

this one recipe untuk sepinggan/sorang makan..


ingredients (rice cake)
-tepung pulut/tepung beras/ tepung gandum
-garam secubit 
-1 sudu minyak bijan (untuk mask rasa tepung)
-air mendidih (make sure mendidih tau..if pakai coway panaskan dlm microwave seminit)
**sukatan depends on your tastebuds..sbb ada orang nk more chewy, ada yang suka more sticky..ada yg nk lembik sikit..so by time nnt boleh adjust sukatan dia
**for mine - yanie guna 5sudu tepung pulut, 2sudu tepung beras, 4sudu tepung gandum 
**air tu prepare secawan pun dah enough..nanti boleh tuang sikit2

cara2 (rice cake)

1-mix semua tepung tadi + garam (gaul2 bagi sebati)
2-masukkan minyak bijan 
3-masukkan air yang mendidih tadi sikit demi sikit
4-gaul (guna sudu sebab panas) the mixture, agak2 berketul and okay untuk di-uli, boleh alihkan ke atas dulang/ tempat rata untuk uli
5-uli adunan tadi smpai jadi satu bebola besar..
6-cubit sikit, bentukkan supaya jadi bentuk memanjang, then potong secara serong


 
7-panaskan air untuk kukus the tteok (nak guna pengukus boleh, nak pakai manual guna penyejat letak atas periuk pn boleh..macam yanie buat :p)
8-after dah masak (about 5-10minutes), masukkan tteok tadi ke dalam air sejuk (yanie pakai air coway yang cold tu..) - untuk preserve kekenyalan tteok tadi
 


9- then bila dah sejuk, toskan..if tak nak pakai terus biar je tteok tu berendam dalam air (till to be use untuk masak..tp jangan lama sgt..dalam 10-20minutes oke lagi)

**untuk buat stock tteok tu just kukus kejap je..jgn bagi masak full..then gaul sikittt dengan minyak..lepastu letak dalam peti ais..

bahan2 (sos)
-gochujang
-serbuk cili (any brand pun boleh)
-kiub pati ikan bilis
-gula/garam secukupnya (but sometimes tak tambah pun dah okay..)

**untuk gochujang, if takde or tak jumpa yang halal, buat manually substitute dia pun boleh..
-->mix sos cili, sos tomato, sos tiram

-how substitute sos for gochujang looks like-


bahan tambahan:
-bawang holland 1 biji (potong 4)
-bawang putih 2biji (yanie ketuk je..if nak potong kecik pun boleh)
-sayur secukupnya (ikut suka nak letak sayur apa..tak suka sayur tak letak pun okay)
-fishcake/isi ketam/sosej/meatball/etc (anything yang rasa nak tambah)




cara2 (sos)

1- masukkan air(dalam secawan..or ikut suka nak berkuah ke tak), bawang holland, bawang putih, kiub pati ikan bilis
3- bila dah start naik wap, masukkan gochujang or substitute sos tadi..
4- masukkan serbuk cili
5- masukkan sayur
6- masukkan tteok yang kita dah tos tadi
7- tunggu sampai mendidih, then masukkan all the accessories(fishcake/isi ketam/etc)
8- biar mendidih again dalam 3minit, dah boleh hidang

**if kuah macam banyak sangat tunggu lama sikit biar dia kering..selalu2 kacau untuk prevent tteok melekat kat kuali..
**kuah dia memang akan pekat sendiri..tak perlu tambah tepung or anything..

-this one versi berkuah-

selamat mencuba ! ^^,



xoxo,
yanie

6 comments: