Bahan-Bahan:
- 1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
- 4 sb (rata) tepung gandum
- 1 kiub ayam
- 2 sb sos tiram
- 2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
- 4 sb sos lada hitam (yanie guna sos bbq)
- 2 sb lada hitam ditumbuk kasar
- 3 cawan air (atau lebih)
- 2 sb mentega
Cara-Cara:
- Cairkan mentega ke dalam periuk (yanie guna kuali je),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)
- Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.
- Masukkan tepung gandum (xyah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.
- Masukkan air...kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau..sebab gandum tu akan jadi pekat)..then,masukkan kiub ayam
- Masukkan sos lada hitam (yanie guna sos bbq),sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.
- Sesuaikan rasa.Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap.
*sos tu jadi banyak - cukup untuk 3/4 keping lamb..tapi yanie buat untuk guna kat sekeping/2keping lamb je..so,lebih tu yanie simpan..setakat ni oke je..xnampak berubah pape..cuma masa nak guna tu panaskan balik..
sumber : sini
xoxo,
yanie
No comments:
Post a Comment