assalamualaikum w.b.t...
-kimbap-
gambar tu yanie ambik from google..sebab sendiri punya tak sempat snap dah habis :D
bahan-bahan
- 1 btg lobak merah,potong panjang
- 1 biji timun batang/timun jepun (lagi senang sebab tak berair),potong panjang
- 6 batang isi ketam/sosej
- isi ayam/ikan/daging,cincang
- 2 biji telur
- nasi (beras malaysia pun boleh if tak jumpa beras korea, bg lembik sikit)
- 3 keping roasted seaweed (kat tesco pun ada)
*kalau suka boleh tambah cuka/mayo
cara-caranya
1- masakkan nasi (kalau resepi korea,masa nasi hampir sejuk,diorang gaul nasi dengan
mayo/cuka/cheese..tapi yanie tak gaul dengan apa-apa)
*sebaiknya kalau tak gaul dengan apa-apa,nasi biar yang baru masak,senang nak penyek (if pakai beras m'sia)
2- then masakkan telur di atas kuali leper,potong memanjang..
3- potong panjang carrot, celur, gaul dengan sesame oil
4- potong panjang timun, sosej, isi ketam, etc
5- hamparkan seaweed ke atas tikar sushi(nak memudahkan proses gulung,xde xpe)
6-lenyekkan nasi ke atas hamparan seaweed tadi hingga rata..(ada sesetengah
yang sapu mayo atas nasi supaya lebih lekat)
7- letakkan lobak,timun,isi ketam,ayam,sosej dan telur di atas nasi..
8- gulung hamparan tadi dengan intinya..
9- dah siap,potong lebih kurang dua inci,then letak atas piring
5- hamparkan seaweed ke atas tikar sushi(nak memudahkan proses gulung,xde xpe)
6-lenyekkan nasi ke atas hamparan seaweed tadi hingga rata..(ada sesetengah
yang sapu mayo atas nasi supaya lebih lekat)
7- letakkan lobak,timun,isi ketam,ayam,sosej dan telur di atas nasi..
8- gulung hamparan tadi dengan intinya..
9- dah siap,potong lebih kurang dua inci,then letak atas piring
10- siapp!
selamat mencuba!
**yanie tak pakai mayo or anything sebab tak rajin plus nanti muak :p
xoxo,
yanie
xoxo,
yanie
wahh da lma x mkn kimbap gara2 trpengaruh dgn omongan2 yg mgatakn mkanan jepun ni boley wat otak berulat~
ReplyDeleteakhirnya jmpe juga resipi hasil tgn buatan melayu~ huhu~
thanks yumikoyuki~ :)