kimbap :)

assalamualaikum w.b.t...



-kimbap-

gambar tu yanie ambik from google..sebab sendiri punya tak sempat snap dah habis :D

bahan-bahan

- 1 btg lobak merah,potong panjang
- 1 biji timun batang/timun jepun (lagi senang sebab tak berair),potong panjang
- 6 batang isi ketam/sosej
- isi ayam/ikan/daging,cincang
- 2 biji telur
- nasi (beras malaysia pun boleh if tak jumpa beras korea, bg lembik sikit)
- 3 keping roasted seaweed (kat tesco pun ada)
*kalau suka boleh tambah cuka/mayo

cara-caranya

1- masakkan nasi (kalau resepi korea,masa nasi hampir sejuk,diorang gaul nasi dengan
mayo/cuka/cheese..tapi yanie tak gaul dengan apa-apa)
*sebaiknya kalau tak gaul dengan apa-apa,nasi biar yang baru masak,senang nak penyek (if pakai beras m'sia)

2- then masakkan telur di atas kuali leper,potong memanjang..
3- potong panjang carrot, celur, gaul dengan sesame oil
4- potong panjang timun, sosej, isi ketam, etc

5- hamparkan seaweed ke atas tikar sushi(nak memudahkan proses gulung,xde xpe)

6-lenyekkan nasi ke atas hamparan seaweed tadi hingga rata..(ada sesetengah
yang sapu mayo atas nasi supaya lebih lekat)

7- letakkan lobak,timun,isi ketam,ayam,sosej dan telur di atas nasi..

8- gulung hamparan tadi dengan intinya..

9- dah siap,potong lebih kurang dua inci,then letak atas piring
10- siapp!

selamat mencuba!

 
**yanie tak pakai mayo or anything sebab tak rajin plus nanti muak :p



xoxo,
yanie

1 comment:

  1. wahh da lma x mkn kimbap gara2 trpengaruh dgn omongan2 yg mgatakn mkanan jepun ni boley wat otak berulat~
    akhirnya jmpe juga resipi hasil tgn buatan melayu~ huhu~
    thanks yumikoyuki~ :)

    ReplyDelete