hidup bukan novel

assalamualaikum w.b.t...



hidup kita bukan seindah novel..
dalam novel kita boleh jadikan semua benda manis2 belaka..
tapi hidup kita sudah ditetapkan jalannya..
hanya tinggal kaki kita melangkah..
dan setiap langkah tu xseindah melakar pelangi di hujung senja..
juga x seindah mengukir bintang tatkala malam purnama..

Allah bagi kita 24jam dalam sehari..24jam berhadapan dengan dunia realiti..
jangan samakan jalan cerita yang kita baca dalam novel untuk kita expect hidup pun semudah tu..
tapi x bermaksud kita sebagai khalifah di dunia fana ni xmampu untuk face setiap realiti hidup..
Allah sentiasa ada untuk bantu hamba-hambanya :)
sweet kan Allah..

campur tangan Allah dalam hidup kita halus sangat..sampai kita pun xsedar yang kita dah accept banyak daripada Allah..
kita hanya hamba..lemah pada zahirnya..
tapi kita punya agama..dan agama tu yang mendorong kita,mendidik hati untuk jadi lebih cekal..:)

kalau kita perhatikan kehidupan yang sebenar,seakan2 semuanya terjadi secara kebetulan..
tapi sebenarnya Allah dah aturkan plot2 terbaik untuk kita..:)
dan kalau kita teliti,setiap kejadian tu mesti ada pengajaran..
sama ada secara langsung atau secara tak langsung..
bergantung kepada bagaimana cara kita huraikan satu2 peristiwa tu..

dunia realiti jugak banyak bagi kita kejutan..yang memang kita xpenah expect..
jauh sekali kita nak predict ape yang akan jadi in the future kan..
kalau kita hayati kisah2 zaman dulu pun,banyak kisah yang boleh bagi pengajaran..:)

tapi kadang2 manusia terlebih suka buat andaian sendiri..
kadangkala andaian tu macam menghukum orang lain sehingga seperti mengetepikan Allah..nauzubillahminzalik..

Refleks hati..be positive :)

Xoxo,
Yanie

No comments: