Bachelor of Medical Science (BMS) internship - my experience

assalamualaikum w.b.t...





sambungan dari entry sebelum ni - i promise to share about BMS internship..demi few juniors yang tanya macamana intern etc..haha

so, all BMS students wajib undergo 3 months of internship **kecuali those from dip MA, dorang tak perlu internship (save RM5k!!)

tiga bulan tu kejap je..tak sempat stress pun..so, chill..haha
for that 3months, students boleh choose either nak work in ward or in lab or in any related companies..as for me, yanie choose to work in wards..

list of the hospitals banyakk..xtau nak begin list dari mana..haha..tapi memang banyak la..u will have variety of choices..dont worry :D **Hosp Serdang xde :(( ohh and for those yang choose hosp luar selangor, kne bayar extra :p
oh!and sesape yg nak work dekat lab or any company yang not listed just bgtau je..nnt Dr akan uruskan.. :)

the most common questions among the students will be
"nak buat ape je intern kat ward??"

believe me, theres A LOT of things u can do and learn..serius..but it still depends on u - ur attitude, communication skills, social skills, teamwork, etc..to make it simple, it depends on how well u bawak diri kat tempat intern tu..

let me share some of my experiences..gituu :p


WEEK 1
Day 1


so, department mana yang kena masuk tu depends pada hospital yang kita choose.. ada yang suruh masuk ward perubatan dan pembedahan..ada jugak yang suruh duduk dalam lab je..depends la..

macam yanie, dorang letak kat jabatan perubatan n jabatan pembedahan..

hari first pegi unit latihan dulu untuk lapor diri..then dorang akan suruh pegi bilik HOD untuk lapor diri kat first department..yanie masuk department perubatan dulu..
first day tu memang blurr habis..everything rasa awkward..believe me! haha
tapi dah second day okay dah..walopon still awkward :p

as BMS student jugak, kita kena stay kat hospital sampai pukul 5 petang..if balik awal menjawabla masa viva nanti..ngee

actually supposed to ada sv yg akan tolong kita..but most of the hospitals memang x bagi pun sv awal2..so pepandai cari sndiri nanti sape yang nak sign kita punya evaluation form n buku activity tu..haha

first week of internship me dah begin to help the HO to do their work..benda2 basic jela..n dorang witnessed everything yang kita buat..takdela biar je buat sendiri..oh, ofkos under MO jugak..dorang yang bagi kebenaran..if the Drs tak bagi jangan pepandai buat pulak..kang jadi citer lain nnt..ngee

yang pasti, to be safe, everyday datang ward pahamkan je each cases dulu..depends la kan nak fokus cubicle mana..yanie choose acute cubicle..sebab cases slalu bertukar..so macam menarik sikit nak belajar..haha..plus Drs cubicle tu semua baik2..eheh
**read all the cases sebab if tetiba consultant turun dorang akan tanya banyak2

the best thing is bila Dr baikk sangat2!me tak faham dia ajar..nak buat procedure simple pun dia bagi..

After ward round, cuba assist patient baru masuk n buat PE untuk patient2 yg ada findings..seronok!(if u think its fun, its gonna be fun..believe me)

usually bila dah tak tau nak buat apa me masuk bilik Dr..n then Drs in the room akan begin to ask anything..masa awal2 masuk kena soal,

“awak student ke?”
“student mana?”
“year berapa?”
“datang berapa orang?” 
"knapa sorang?"
“biasa buat ultrasound?”
“biasa appreciate findings?”
“biasa buat thoracentesis?”


Rupanya Dr tu nak ajak assist untuk thoracentesis patient yg baru masuk semalam..kita dah cuak dah ingatkn kenapa..HO yang ada kat bilik tu pun gelak skali :p

So me pun follow la that Dr buat procedure..memula bediri je kat situ..ada sorang lagi HO kat dalam tu..tengok2 Dr yang yanie rapat..

Sambil assist procedure sambil kena interview..maka berstory la kt dalam tu..after xsure brpe mins/hour n then procedure tu pun siap..keluar, tengok jam dah pukul 2.30petang..eh, cepatnya masa!

Another day passed by..and another day came..dia macam u will slowly able to adapt with the environment..dah start know where to go n etc..

ada skali tu me duduk sorang dalam bilik Dr..sebab don’t know what to do plus tak rajin nak g cari patient baru..so duduk dalam tu n study..

Dalam pukul 4 macamtu ada 3 orang HO laki masuk..dorang dah habis keje masa tu..sorang jela tengah buat discharge summary..n they begin to interview me..tanya everything from A-Z..haha..secara tak langsung jadi rapat ngan dorang..n dorang begin to give me task – nnt yanie datang pagi, first buat ni, then buat tu, blabla..me dengar je masa tu..tecengang jap..

but that is actually how u can start to do something while learning another thing!

during ward round memang banyak sangat benda n interesting story u will experience..
another things u can do is pegi nyendeng kat HO yang tengah ambik darah..mostly all HO yang tengah ambik darah..sebab benda tu interesting..n then asked them every single question..kalau tak pun borak ngan patient sepanjang Dr cari vein..

esoknya insyaAllah u will be given opportunities untuk ambik darah jugak..haha

***

next department is surgical department..tbh environment lain sesangat dengan medical depatrment..surgical lg strict n nervewrecking!gituu

memula masuk surgical department dah culture shock kejap..dia punya tahap busy tu mengalahkan medical..aura kat ward pun macam..ntah..haha
day first dekat surgical me dah kena marah..sebab lambat gerak..sebenanya sebab masa tu tak tau nak letak beg kat mana - situ takde special locker or whatever..

lepastu Dr suruh assist suture untuk patient yang dah nak balik..cuak kejap tapi manage to lepas struggle ingat balik apa yang dah blaja dalam kelas..
habis je assist yang tu tetiba another Dr panggil suruh clerk patient yang baru masuk..maka berlarila untuk clerk patient..

day one tu macam banyak sangat benda jadi so tekial2 sikit..but so far oke je..the next3 day macam dah boleh predict taff dia macamana..kena marah, kena herdik, kena halau tu ada je..tapi be positive..Drs tu pun human..so ada je kekadang masa dorang tak puas hati, penat, mengantuk, tak makan dari semalam, mood swing etc..so normal untuk dorang give harsh words out of control jugak..kita yang still boleh bertenang ni bertenang n redha je..haha

the key is to seek for the knowledge..serius..maybe penah dengar ada yang cakap Drs x friendly..susah nak gain knowledge etc..but bila dah sendiri face, its not that worse..Drs tu sebenanya baik je nak tolong..dorang nak je share knowledge..it just maybe dorang tak tau macamana nak share sebab students tak tanya..takkan tetiba dorang nak approach n said - so, harini meh saya ajar etc etc jom..kang cakap poyo pulak..haha

ada je yang jenis paham yang kekadang students tak reti nak approach n tanya..so dorang akan ajak untuk tunjuk procedure etc..jangan pulak ngelat time tu..time is gold kann..

and jangan jugak malu nak ngaku tak tahu..dah nama pun students..sometimes even Drs pun ada benda yang dorang xsure..sebab learning process tu for the whole life kan..so, chill..

**make sure to study bebanyak n fahamkan each procedures..sebab nanti habis internship ada viva..during viva all the prof yang conduct..so dorang akan tanya details :)


xoxo,
yanie

No comments: