yochinTrip part 2 : day 2

assalamualaikum w.b.t...


so, continue dari part 1 haritu, pagi 24/1/17 kitorang sesiap nak ke itaewon..nak check in luggage smua dulu baru boleh jenjalan..eheh

pagi takdela pagi sangat..subuh to be exact..sebab pukul 3 sesiap, pukul 4 heret luggage turun kat subway, pukul 5.30 subway dah start operasi dah..
ohh sebelum tu! masa pagi tengah sesiap (cuci muka +tempek bedak) kat toilet, ada la 2 orang korean kat toilet tu jugak..tengah mekap..yanie buat tak tau jela..sebab toilet tu luas..yanie duk area dalam sikit..dorang kat area dekat ngan entrance (tudiaa..entrance :p).. lagi dua orang kawan yanie tak ikut sebab jaga beg kat luar..

then masa pakai tudung tedengarla dorang borak2..
salah sorang tanya - kalau yang pakai tudung macamtu (tengok yanie) orang mana..
kawan dia jawab la tak tau..maybe pakistan kot..or indonesia..dia cakap..
pastu dorang continue buat judgement sendiri..yanie senyum jela memula..pastu dah siap pakai tudung, tukar baju sume yanie pun jalan kelua..otw nak kelua tu dorang tengok..yanie pun tegur la..
(macam biasa, "annyeonghaseyo" :D)
pastu tanya dorang, dorang nak pegi mana..diorang macam tekejut la jugak sebab cakap korea..maka berlakula short conversation subuh2 macamtu :D (korean basic je..kalau suruh buat presentation kelaut..haha)
kan dah cakap dorang ni baik!tinggal nak tegur je :D

sesambil tunggu kawan yanie siap duduk je kat situ sambil balas2 senyum ngan harabuji halmeonni kat sebelah..eheh..then dorang offer snack..untuk breakfast kot :D


 jajangggggg :DD


7.30 pagi kitorang pun bergerakla ke itaewon..sebelum tu stop kt convenience store kat airport tu dulu beli T-Money..T-Money tu macam touchNgo kalau kat malaysia (kawan yanie cakap..sebab yanie xpenah pakai touch n go :p)..
sebab train dari airport is the first one so x ramai orang pun..dapatla tempat duduk..kitorang kena transfer kat line 6 baru boleh proceed ke itaewon..


 masa dalam subway :p


 semua bawak luggage :D


lebih kurang pukul 8.30 macamtu sampai itaewon..sebab travel sendiri (xpakai agent) so memang main redah jela kan..kalau xtau tanya je..kat subway station memang ada info centre..macam kitorang..xtau arah mana nak pegi untuk sampai guesthouse tu kitorang tanya je..dont worry..kalau xtau nak cakap korea cakap je english..walaupun dorang paham2 tak paham dorang memang akan cuba sedaya upaya untuk tolong..hahah


 jalan kelua..yess..tangga dia memang menyihatkan jantung :p


the struggle is real :D


akhirnyaaa :D



errr..yess..tangga lagi ':D


kitorang check in kat SP Itaewon guesthouse..walaupun banyak tangga tapi worth it!sebab just KRW50,000 untuk 6 malam..lebih kurang RM160..murah sangat kan :D
before jenjalan untuk hari pertama, perut harusla isi dulu..haha
dari pagi tak makan..nanti jatuh tetengah jalan sape nak angkat nih :p

 

kitorang makan kat Murree Muslim Food..makanan halal banyak je area Itaewon ni..cuma yang tak best sebab nak kena daki bukit yang memang baik untuk jantung..haha
semput dia tu memang elok2 je lapar bila sampai restoran :p

lepas makan terus jenjalan pegi YG Entertainment..
sebelum pegi tu kitorang contact kawan kampus yang kebetulan tengah holiday kat Seoul jugak..
pertemuan yang tak dirancang gitu..haha

dari Itaewon, ambik subway ke Hapjeong..then sampai stesen Hapjeong tu nanti jalan sikit akan jumpa coffee shop..depan sikit dari coffee shop akan jumpa YGE..
tapi sebab kitorang sampai awal so kitorang main snow yang kat tetepi jalan n tetengah roundabout dulu..haha
korean dah boring main snow..kat malaysia ada hujan je..so tak pelik la kita main snow..kekeke


fokus namanya :p

heart eyesss..walopon iklan jek :p


main snow tepi jalan :p

kaki dah basah sebenanya


dah habis main snow n kawan kitorang sampai so kitorang pegi YG Entertainment..
sebab dia tahu mana nak pegi..ikutkan kitorang redah je nanti..hahaha

jajanggggg..jumpa pun!

lama jugak la kitorang berkampung depan tu dengan harapan ada laa retis2 kpop kelua kan..
tiap kali nampak van tinted mesti gigih ikut..last2 yang kelua driver je..hahaha
tapi lepas dua jam kitorang pun fedap..so mengalah je..anggap takde rezeki..hahaha
ingat nak jumpa makcik jiran tetangga agaknya :p

tapi tetengah hepi bergelak tawa bertepuk tampor tu yanie baru prasan T-Money hilang!
gagau2 dalam poket jacket takde..
try cari dalam poket selua pun takde..
cek dalam beg pun takde!
masa tu dah tak pikir ape dah..pikir nak beli baru je..tapi nak nanges jugak..sebab dalam tu ada KRW40,000 tak pakai lagii T.T

tengok muka yanie dah macam kucing hilang anak tu, kawan yanie pun ajak repeat jalan balik area yang kitorang lalu tadi..
adik kawan yanie suggest tengok kat tempat main snow tadi..sebab situ banyak duk lompat2..maybe jatuh masa kluakan fon ke apa..
so kitorang pun pegila tempat main snow tadi..

comelll je dia jatuh..ngee


memula nampak tu yaampunn punya bahagia..
tapi keluakan fon dulu sebelum ambik..haha..nyempattt :p
lepastu baru semangat nak pegi hangang park..
ambik subway, stop kat stesen Hanganjin..
then cross jalan dari stesen tu, jumpa Hangang Park!

kat situ kitorang ambik banyak gamba..
duk situ sampai maghrib!haha
oke..maghrib dorang pukul 5 :p
so sebenanya takdela lama sangat2 pun duk situ..
tapi sebab winter malam jadi cepat..


 nampak secoet je kat situ..haha


 the first view..


 blakang tu hangang river


unplanned meeting - kawan kampus :D


memula ingat konon la nak try jejak tempat yang running man penah datang kat area hangang park tu..tapi unfortunately sejuk sangat suhu drop masa ni so kitorang sepak2 snow area dekat2 ni je..haha

nak duk lama lagi tapi kawan yanie dah start menggigil dah..so kne consider jugak..kang freezing jadi statue kang satu hal pulak nak defrost..hahaha :p
dalam subway memasing diammm je sebab tangan kaki dah start frostbite :p 


pengajaran day 2 :
1 - (from airport)..murahkan senyuman..nanti murah rezeki :D
2 - jangan negative thought sangat..orang bagi apa pun ambik je :)
3 - banyakkan bersabar..sabar separuh dari iman..itaewon banyak tangga wakk :p
4 - jangan malu bertanya..
5 - appreciate nikmat melihat, hargai alam..gituuu

**kenapa 'yochinTrip'? sebab dalam hangug,
yo - stand for 'yeoja'
chin - stand for  'chingu'
maka terhasillah 'yochinTrip'..eheh..kekonon nak bagi trip ni bunyi korea ckit laa :p


to be continued...


xoxo,
yanie

No comments: