sutrah

Assalamualaikum w.b.t...



Semalam ad yg tnya pasal sutrah..so yanie bgtau stakat yg tahu jela ey..yg ni dpt mse dgr talk dari ustaz hussein yee last time ☺ sori if ad yg trkurang..nk details kne tnye ustazah 😀

Sutrah tu sjenis penghadang yg mghalang antara org yg solat n org yg lalu lalang..ap shja boleh dijadikn sbgai sutrah selagi menepati syarat..syarat sutrah tu ikut tggi dia..bukan lebar dia..means kalau ambik buku nipis buat jd sutrah tu xboleh la..kalau handbag yg tegak or paperbag yg blh brdiri tu boleh 👍 kalau ada dinding or tiang pn boleh..jarak antara tmpat sujud n sutrah pulak kne boleh muat seekor ank kambing lalu..mknanya jarak orang yang solat dengan sutrah kne dekat..yg ni disebutkan dlm hadis dari Sahl bin Sa’ad Al-Sa’idi radhiallahu’anhu, dia berkata: “Jarak antara tempat sujud Rasulullah SAW dengan dinding kira-kira cukup untuk dilewati seekor anak kambing.” (Bukhari dan Muslim).

Sutrah is a must tiap kali nk solat..Thats y stiap kali solat kena letak sutrah kat depan..so that org x cross sesuka hati je time kita tgh solat..if org tu lalu kt dpn sutrah kita tu xpe..sbb dia dh xkacau kita pnya solat dh..

Sabda Nabi SAW, “Janganlah engkau solat kecuali menghadap sutrah.” (Sahih. Riwayat Ibnu Khuzaimah)

But kalau ada selamba lalu dpn kita(antara kita n sutrah), yg tu kne halang..cara halang?angkat tgn kita kedepan..utk bgtau yg kwsn tu 'no entry'..teruskn solat mcm biasa..solat tu xbatal pn..kalau dia nk jugak lalu lg,halang lagi..kalau nk jugak lalu lagi,kita blh perangi dia..

Nabi SAW bersabda, “Jika seseorang dari kalian melakukan solat menghadap sutrah, maka hendaklah dia dekat kepadanya, jangan sampai syaitan membatalkan solatnya.” (Sahih. Abu Dawud)

“Apabila seorang di antara kamu solat dengan memasang sutrah yang membatasinya dari manusia, lalu ada seseorang yang ingin lalu di hadapannya, maka hendaklah dia menghalangnya.  Bila dia enggan, bunuhlah dia kerana sesungguhnya dia adalah syaitan.” (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim).

Maksud bunuh dalam hadis ini bukanlah means ambk pisau then tikam sampai mati. Maksudnya, usaha besungguh-sungguh utk lawan n ini menggambarkan betapa besarnya hukum ni..

Abu Sa’id Al-Khudri RA. prnah menahan seorang budak yang nk lalu kt dpn dia mse tgh solat (beberapa kali) smpai budak itu mengadu kepada Marwan bahawa Abu Sa’id telah menyakitinya. Abu Sa’id jwb, sedangkan kambing yang tdk berakal pn Nabi x benarkan lalu di depan Baginda, apatah lagi budak ini.. Sahabat Nabi lalu bertanya kepada Abu Sa’id knapa dia buat mcmtu,so dia bce hadis yg kt ats tu 👆

Menurut Imam Al-Syaukani rhm., if kita berusaha menahan berulang kali dengan keras smpai tiba-tiba dia mati, orang yang menahan tu x dikenakan hukum had (hudud) atau qisas ke atasnya, sbb dia buat something yang syar’i iaitu menghalang orang lalu di depannya ketika dia sedang solat..

Masa program perfecting my solah ada yg tnya ustaz hussein yee - knapa boleh bunuh(menyakiti)?ustaz jwb - sbb dia mengganggu interaksi kita dgn Allah dlm solat..☺

Mknenye sutrah tu bnde yg sgt pnting..sutrah bukan diperintahkan untuk suka-suka or utk buat mainan. Bila ad sutrah org akn tau tu kwsn untuk solat n tak boleh lalu..✌

Wallahualam ☺



Xoxo,
Yanie

No comments: