fabi ayyi ala'i rabbikuma tukazziban

Assalamualaikum w.b.t...

Kekadang bila dah penat hadap notes,pandang dpn n tepikir - yanie mse dip duduk umah teres 2tgkat..rumah besar la jugak utk student smpai kat hall bawah tu boleh main bola jaring..dh degree duk kondo..which is kalau total sewa dlm 2k lebih sbulan..Allah mudahkn lagi dari segi yuran, dari segi keselesaan..betul umi abah ckp..fabi ayyi ala'i rabbikuma tukazziban..Allah ulang sampai 31 kali dalam surah arRahman..so kalau xmau stdy lagi,nak letak mana muka tu..x malu ke dengan nikmat yg Allah bagi?apa sangatla berpenat di salah satu jalan ke syurga..bila klua rumah,tgk ada family yg hidup pun sekadar ada tempat brlindung,makan pun skadar makan,x rasa macam kne sekeh ke?kita sibuk merungut apa yang kita xde..sedang orang lain ada lagi kurang dri kita..

Kekadang manusia lupa utk besyukur dgn apa yg dlm genggaman dia..lebih sibuk menilik apa yg dlm genggaman org lain..sedang kita mengeluh dgn apa yg kita rse x cukup, berapa rmai org di luar sana yg impikan hidup mcm kita?

Hidup sebagai siapa pun kita hari ni, cuba belajar untuk appreciate setiap denyut nadi..mana nak datang rasa bahagia if kita xpernah cuba cari apa yang positive dalam setiap perkara kn?sometimes Allah x bagi apa yang kita nak dalam bentuk mudah untuk kita..sometimes Allah bagi perlahan2..tapi if setiap masa keep on mengeluh and rasa x cukup, mana nak rasa apa nikmat yang Allah dah bagi kan :)



Xoxo,
Yanie

No comments: