cara stop automessage "thanks for following me" di twitter

Assalamualaikum w.b.t...



Mesti ramai yang geram and xtau cara nak stop automessage kat twitter kn..
means mesej kt smua follower baru tu..walopon kita xde niat secubit pn nk mesej follower baru tu..



Contoh macam gamba kat atas tu..
xpenah tau pun twitter ada send mesej kt smua follower..tau2 dah ada noti orang reply..org yg xreply tu xkesah la kn..dhla kekadang yg mereply tu org pepelik..ngee

So..meh yanie tnjuk cara nak disable automessage tu meh..even dh ada yang tau..sila tgk jugak..eheh

1 - pegi kat justunfollow.com,login guna twitter acc..lepastu tgk kt belah kiri ada punat yg tnjuk 3garisan..tekan yg tu..akn klua mcmni..




2 - then tekan pekataan "automate" kt bahagian bawahhh skali tu..akn klua mcm gamba kt bawah ni..



3 - then tekan bulat biru tu..bia jadi kosong..then save..siappppp ^-^




Moga2 lepasni dh xde dh isu or salah paham timbul..penat la jgk nk menjawab ngan sorg2..ngee


xoxo,
yanie

takde mood study?

assalamualaikum w.b.t...










Orang selalu tanya, macamana nak improve or increase mood study when you feel down tahap jatuh bangunan patblas tingkat..

Easy actually..bila dah tahap xde mood nak study, jangan paksa study..

Try to calm down and think for a sec..pejam mata, imagine muka parents..muka family..above all, recall balik our main purpose of entering college..of beginning the first step..


Tak kesian ke parents datang hanta study jauh2?

Tak rasa bersalah ke dengan adik beradik lain?

Tak rasa macam atas bahu tu ada tanggungjawab besar ke?

Tak rasa bersalah dengan diri sendiri ke bila malas2 macamtu..

Tak kesian dengan diri sendiri?

Paling penting, tak rasa bersalah dengan Dia ke? Sebab tugas tu satu amanah..


Bila dah jadi student maknanya ada amanah besar kat atas kepala..

Bukan setakat atas bahu dah..

Tugas untuk belajar..di samping tugas untuk Dia..

Dan seberat2 sesuatu adalah amanah..


Tarik nafas, betulkan niat..


Niat baik insyaAllah Allah permudahkan..



xoxo,

yanie


cinta pertama

assalamualaikum w.b.t..









CINTA PERTAMA



Siapa sangka, teori cinta pertama sememangnya wujud..
Saat kau buka mata di hari pertama kau memikul tanggungjawab sebagai khalifah di bumi Tuhan..
Saat kau mula kenal dunia ini tidak sesunyi yang kau impikan..
Tidak seindah yang kau bayangkan..
Saat kau belum lagi mengecap makna sebenar dunia..
Saat kau mulakan kerlip pertama..
Saat kau pertama kali menatap wajah si dia – IBU & AYAH

Dan cinta pertama itu sememangnya hanya untuk kau..
Sedang ibumu dan ayahmu terlebih dulu menangis kerana cinta..
Terharu dengan hadirmu..
Saat kau belum lagi punya nyawa apatah lagi satu jasad utuh..

Cinta itu tak pernah padam..
Orang kata, cinta itu menyakitkan..
Cuba imbas kembali..
Kerana cinta ibu dan ayah melarang..
Kerana cinta ibu dan ayah menghalang..
Kerana cinta ibu dan ayah mengawasi seteliti mungkin..

Namun, benarlah kata bijak pandai..
Saat kau mula kenal dunia, mula hanyut dan leka, cinta itu bagai tiada apa-apa..
Kau mula menolak kekasih kurniaan Allah..
Kau mula menjadi penyebab gugurnya setitis air mata..
Kau mula lupa pada erti cinta pertama..
Dan kau mula mengejar cinta dunia..

Sedang kau menikmati usiamu, mereka makin meniti hari-hari senja..
Lupakah kau pada cinta pertama?
Coretan kisah cinta ulung dalam sejarah hidupmu..
Lupakah kau pada setiap kasih setiap sayang?
Pejam mata, imbas kembali..
Tak salah untuk toleh ke belakang..
Hanya sekadar untuk kenal erti menghargai..

Muhasabah diri..belajar untuk bersyukur pada Illahi..




xoxo,
yanie