SPM leavers..husnuzon..:)

assalamualaikum w.b.t...








result SPM baru je keluar 20 mac haritu kan..:)

n ramai yang dapat straight A..

ramai jugak yang xpuas hati ngan result..:)


untuk yang dapat cemerlang, tahniah akak ucapkan!

untuk yang xcapai target, husnuzon..

Allah dah atur cantik dah perjalanan hidup untuk hambanya..:)

tinggal lagi kita keep on usaha..

mungkin hari ni Allah nak uji, esok lusa Allah beri..

sentiasa percaya dengan diri sendiri..:)


memang susah nak terima hakikat bila result kita x sampai target kan..

tapi bila kita percaya dengan diri sendiri, redha dengan apa yang Allah bagi,

Allah akan tunjuk jalan untuk kita capai apa yang kita nak..

InsyaAllah..:)


entry ni for those yang tak sampai target atceli..

moga2 sikit sebanyak boleh build up balik spirit tu..:)

but kat sini kak yanie fokus for those yang minat kos professional aliran sains je la ek..


contoh if adik2 nak jadi doc/saintis/engineer/pharmacist/etc

but result x melayakkan adik2 untuk ambik asasi pun..matriks pun x lepas,

jangan terus down..diploma kan ada..

low class? xdelaa..tu fahaman majoriti masyarakat kita je..:)


1st step, ambik buku nota, tanya diri - aku minat bidang apa?

*perubatan? pergigian? farmasi? jurutera kimia? saintis? lain2?

then catat..

lepas tu cuba tengok result n nilai kemampuan adik..

even if adik minat bidang perubatan/medic, but result cukup makan je,plus adik2 xyakin pun dapat carry the subject, better drop yang tu, cari yang lain..:)

dengan cara tu baru adik2 tau hala tuju..tau cara nak achieve the goal..


then apply through UPU or swasta..:)

kalau apply melalui UPU, adik2 pilih la kos n uni yang adik2 nak masuk tu..

contoh macam ambik diploma sains ke, diploma MLT ke..

akak xtau sangat atceli dengan diploma kat IPTA :)


tapi, after tamat 3 tahun peringkat diploma tu, adik2 apply la pulak untuk degree..

if adik2 minat bidang yang STILL berkait dengan perubatan but pointer just 3.00 - 3.49,

adik2 boleh try apply biomedic..

means keje dalam lab..banyak main dengan lab..:)

but xlari jauh dari yang adik2 minat kan..


sebab selalunya dari diploma nak masuk MBBS kat IPTA susah..

IPTA strict..dorang ambik yang betul2 top je..

n dorang tengok both result SPM n diploma..


lain citernya kalau adik2 choose IPTS..

lepas diploma if result diploma above 3.5, but SPM ade mix A,B,C,

boleh lagi try buat rayuan nak sambung MD/MBBS..


kalau adik2 tak nak sakit kepala,

pilih BMS, then blh masuk MBBS ..

yang tu kat MSU boleh buat..:)


takpun adik2 buat double degree terus..

ade uni yang offer degree in biomed n biotech..

means bila dah habis study adik2 pegang dua degree..:)


sama je ngan kos2 lain..

macam kimia, bio n so on..

yang penting, effort + yakin ! ^_^


then kalau rajin sambung master..

ambik major bidang tertentu..:)

 bila dah master/phD, otomatik dapat gelaran Dr..

just title laa..

bukan doktor perubatan..:)


moral of this entry,

sentiasa husnuzon..

rezeki Allah untuk semua hamba2 Nya..


Allah dah kata, Dia tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka berusaha untuk mengubah nasib mereka..:)


kita yang tentukan future kita..

jalan untuk success ade banyak..

though jalan tu memang penuh liku..

tapi bila kita yakin jalan yang kita pilih tu betul,

Allah akan tolong kita capai apa yang kita nak..:)


p/s - kalau adik2 nak pilih IPTS, kalau nak selamat, pilih yang under mara macam UniKL, MSU.. IPTS lain pun boleh.. cuma ptptn..means kalau dapat pointer above 3.5 kena apply untuk tukar jadi biasiswa..kalau mara otomatik tuka :)

p/s - kalau nak tanya pape,komen je..:) kalau malu nak komen, inbox kat fb pon bolehh..^_^ dun worry..akak/yanie xmakan org..hee



xoxo,

yanie


1 comment:

Wardah Imtiaz said...

Wta..
Ape maksud akk yg pilih biomed then 2nd year boleh msuk mbbs ?

Hee ^^ ..
Can explain ? :D ..
Thankss in advance..