SPM leavers..husnuzon..:)

assalamualaikum w.b.t...






so, macam biasa fenomena sebelum result SPM keluar..adik2 SPM dah tak senang duduk dah..chill..biasa la tu..masa yanie dulu pun sama nervousnya..haha

for all juniors yg bakal ambik result SPM, have faith..whatever the result is, say Alhamdulillah..sebab tu rezeki awak..straight A's or not, tu rezeki yg Allah bagi..n He have better plans for u in the future..be proud of urself..

if no one tap ur shoulder n congratulate u, u should do it!u r d only one who know how hard it is for u to get that piece of paper..how much struggle u going through, how much tears u shed..only u know..thats y u should be proud of urself  :)

kan?kita je tahu macamana susahnya kita untuk tempuh SPM tu..orang mungkin nampak kita macam chill2 buat tak tahu je..dorang tak tahu macamana kita berperang dengan diri sendiri nak dapatkan result tu kan..

untuk yang dapat cemerlang, tahniah!

untuk yang xcapai target, husnuzon..

Allah dah atur cantik dah perjalanan hidup untuk hambanya..:) tinggal lagi kita keep on usaha..mungkin hari ni Allah nak uji, esok lusa Allah beri..sentiasa percaya dengan diri sendiri..:)

ujian Allah tu datang dari pelbagai bentuk..tak semestinya result tak capai target je ujian..result straight A tu pun satu ujian tau :)

back to the point, sentiasa husnuzon..

1st step, ambik buku nota, tanya diri - aku minat bidang apa?
*perubatan? pergigian? farmasi? jurutera kimia? saintis? lain2?

then list out..kira macam begin untuk buat career pathway jugak la..yup, kena jugak conteng2 sikit so that kita tahu mana hala tuju kita..so that awak ada goal sendiri..takkan nak follow the flow je kan..tak fun nanti..

lepas tu cuba tengok result n nilai kemampuan diri sendiri..yang ni if kemampuan n semangat tu tinggi but result macam boleh macam tak boleh je, jangan down dulu!again, husnuzon..percaya dengan diri sendiri..banyak lagi jalan untuk capai apa yang awak2 nak tu :)

then proceed apply through UPU or swasta..:) redah je send application kat uni mana pun (slain upu)..mana tahu rezeki tu ada kat tempat yang kita tak pernah terfikir pun kan..yang penting, husnuzon, usaha n terus usaha..percaya yang Allah takkan letakkan kita pada tempat yang tak sepatutnya..

moral of this entry, sentiasa husnuzon..rezeki Allah untuk semua hamba2 Nya..and rezeki tak pernah salah alamat..sampai masa Allah akan bagi apa yang kita nak tanpa kita sedar..tinggal lagi kita berusaha ke arah apa yang kita nak tu..tunjuk effort sikit..takkan nak tunggu je kan..

Allah dah kata, Dia tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka berusaha untuk mengubah nasib mereka :)

kita yang tentukan future kita..jalan untuk success ade banyak..walopon jalan tu memang penuh liku, tapi bila kita yakin jalan yang kita pilih tu betul, Allah akan tolong kita capai apa yang kita nak..:)


p/s - kalau nak tanya pape,comment je..:) kalau malu, inbox kat fb pon bolehh..^_^ pasal anything pun boleh..even just nak meluah kegusaran hati pun xpe ^_^



xoxo,
yanie

No comments: