resepi ddukbokki simple ala sleeping beauty :p

assalamualaikum w.b.t...



haa..tengok tajuk xleh bla kan..hahak
over je dak azzianie nih..:p

so, setelah lama menyepi diri, hari ni nak share resepi la..
resepi ddukbokki..
korean sangat kann..
sesapa yang antu korea memang kenal la benda ni..hee

dah lama atceli nak makan..tapi baru berkesempatan buat..ngee
dah2.. jom proceed tengok recipe..
simple2 je.. sebab azzianie ni kalau bab2 masak memang minat yang simple..:p


haa..tudiaa ddukbokki ala azzianie..eheh


bahan2 (rice cake)

2 cawan tepung pulut
1 sudu kecil garam
air secukupnya
*if nak buat banyak2,just seimbangkn sukatan ey :)

cara2 (rice cake)

1- masukkan air dalam periuk,boil, bia je dulu.. *make sure btl2 mndidih tau
2- campur tepung pulut + garam dlm 1 bekas
3- tambah air n uli2 smpai sebati (xlekat kat tangan)
4- bentukkan adunan tu smpai jd bentuk silinder cantik2 (saiz ikut keselesaan)
5- masukkan silinder2 comel tadi ke dalam air yg dh di'boil'kan..
6- tunggu sampai dia timbul,angkat..
7- ulang sampai habis adunan, simpan air rebusan


bahan2 (sos)

sayur secukupnya (potong)
serbuk cili secukupnya (yanie guna serbuk cili baba's..sbb stok gochujang xdek)
air + air rebusan tadi rice cake
fishcake (optional nk potong ke x..xletak pn xpe)
gula + garam secukupnya
*kalau nk tmbh ramyun/megi + telur rebus pn bolehh..^_^

cara2 (sos)

1- masukkan air,tunggu bia sedikit panas (macam tgh proses boiling tu)
2- campurkan serbuk cili + air dalam bekas lain, then masukkan dalam air tadi..
3- tambah air rebusan rice cake tadi
4- masukkan sayur + fishcake + gula garam = taste2 smpai puas ati
*kalau letak sayur lobak + kobis + bunga kobis, kena masak lama sikit..bia lembut :)
5- masukkan rice cake yang dah dimasak td..
6- tunggu sampai kuah sedikit likat..then blh angkat n hidang ^_^

ni ddukbokki yanie masa b4 hidang ^^

selamat mencuba !
*makan benda ni xpayah makan nasik pn dh oke..hee :D

xoxo,
yanie

6 comments:

Nasuha Puteri Nass said...

Nampak menarik dan sedap...

yanie said...

sedap3! hee..try la buat..kot jd lg sedap ke..^_^

Ikha Mohd said...

nice recipe sis.. ^^

yanie said...

tenkyuuu...^_^ nnt blh la try jgk..then gtau hasilnya..^^

Ikha Mohd said...

dah menjadi.. baru je buat tadi..:)

yanie said...

wahh..nnt blh buat bnyk2 lg next n next time ^_^