resepi ddukbokki simple ala sleeping beauty :p

assalamualaikum w.b.t...



haa..tengok tajuk xleh bla kan..hahak
over je dak azzianie nih..:p

so, setelah lama menyepi diri, hari ni nak share resepi la..
resepi ddukbokki..
korean sangat kann..
sesapa yang antu korea memang kenal la benda ni..hee

dah lama atceli nak makan..tapi baru berkesempatan buat..ngee
dah2.. jom proceed tengok recipe..
simple2 je.. sebab azzianie ni kalau bab2 masak memang minat yang simple..:p


haa..tudiaa ddukbokki ala azzianie..eheh


bahan2 (rice cake)

2 cawan tepung pulut
1 sudu kecil garam
air secukupnya
*if nak buat banyak2,just seimbangkn sukatan ey :)

cara2 (rice cake)

1- masukkan air dalam periuk,boil, bia je dulu.. *make sure btl2 mndidih tau
2- campur tepung pulut + garam dlm 1 bekas
3- tambah air n uli2 smpai sebati (xlekat kat tangan)
4- bentukkan adunan tu smpai jd bentuk silinder cantik2 (saiz ikut keselesaan)
5- masukkan silinder2 comel tadi ke dalam air yg dh di'boil'kan..
6- tunggu sampai dia timbul,angkat..
7- ulang sampai habis adunan, simpan air rebusan


bahan2 (sos)

sayur secukupnya (potong)
serbuk cili secukupnya (yanie guna serbuk cili baba's..sbb stok gochujang xdek)
air + air rebusan tadi rice cake
fishcake (optional nk potong ke x..xletak pn xpe)
gula + garam secukupnya
*kalau nk tmbh ramyun/megi + telur rebus pn bolehh..^_^

cara2 (sos)

1- masukkan air,tunggu bia sedikit panas (macam tgh proses boiling tu)
2- campurkan serbuk cili + air dalam bekas lain, then masukkan dalam air tadi..
3- tambah air rebusan rice cake tadi
4- masukkan sayur + fishcake + gula garam = taste2 smpai puas ati
*kalau letak sayur lobak + kobis + bunga kobis, kena masak lama sikit..bia lembut :)
5- masukkan rice cake yang dah dimasak td..
6- tunggu sampai kuah sedikit likat..then blh angkat n hidang ^_^

ni ddukbokki yanie masa b4 hidang ^^

selamat mencuba !
*makan benda ni xpayah makan nasik pn dh oke..hee :D

xoxo,
yanie

after SPM result :)

assalamualaikum w.b.t...


continue...

yang ni continue dari sini
lama sangat menyepi..haha

okeh..done with f4 n f5 kan..^_^
hurmm..so,sekarang nak story pasal after SPM pulak..:)
*ceh . macamla ada orang nak baca *

urmm,,after SPM tu yanie depressed jugak la..
tapi acting cool..mana boleh nanges2..xremajala~ hahak
cool..rilex..chill..tu kat lua..kat dalam Allah je yang tau kan..:')
yelaa..sape x sedih xdapat straight A kan..

enough with the sad story! xpasal2 lagu blog ni buat sume orang nanges lak kan..
haha..*itu over :p *

macam pelajar normal yang lain,lepas SPM isi UPU..
then isi jugak yang private uni..
lagipun yanie prefer private uni daripada gov uni..
yanie pon xtau kenapa..*sila jangan tanya :p
bukan sebab xsuka gov or whatsoever..tapi sebab xminat je..hehe :p

isi UPU pun macam xde perasaan je - suruh abah isi..
kira seluruh jiwa raga sanubari jantung hati limpa remuk redam dah ngan result haritu..
so,abah je isi sume..yanie isi yang private uni je..:p

after result kuar,i got the offer!kat UITM Machang,Kelantan!
waa..dekat sesangat ngan umah tu! eheh..
tapi kos yang yanie xminat - SISKOM :(
so,gudbai UITM ~ huhu..

then waiting again..cik nana (aunt) bagitau pasal scholarship MARA utk ke jepun..
teruja2! but skali lagi hampa - kos engineering jugak..uhuh T^T

after few days later,offer dari Adelphi Uni,New York sampai..
daebakkk...!kos pon yang yanie minat!
rasa nak lompat2 je! eheh :p
scholar blh process after confirmkan utk ambik kos tu..^_^


TAPI..ade tapinya jugak..:)
yanie pikir banyak3333 kali..
betul ke yanie nak pegi?betul ke pilihan yanie?
yup!yanie memang minat study abroad..but,mungkin masa tu Allah tutup pintu ati yanie,
Allah bagi yanie rasa berat sangat nak tinggalkan Malaysia..:')
n at last yanie decide utk stay in Malaysia..plus senang abah n umi nak jenguk..:)

umi pun atceli xnak lepas anak dara bongsu beliao ni pegi study jauh2..
nanti homesick - katanya
nanti achik susah nak balik - katanya
tapi sah2 la atceli reason yg sebenar is - nanti umi susah nak pegi kalau jauh,nanti umi rindu..
ahah :p

and lepas satu,satu tawaran sampai..sume yanie tolak atas alasan tersendiri..
*bajet je kan banyak offer..padahal xbanyak pon..:p
sampaila dapat offer dari AUCMS..

 
hurmm..nampak x kos dia?oke..xpe klu xnmpak pon..^_^
kos medical science..its my path la kan..sbb minat!
then abah tanya betul ke yanie nak pegi situ..xnyesal ke choose private uni n banyak2 lagi soklan..

oh ya! lupa! dapat jugak kat UniKL - MIIT kos computer ap ntah..but lebih kurang siskom jugak..
hurmm..kol dorg dorg ckp blh nk tuka pegi UniKL Mestech or RCMP..but,ati yanie dah tawar masa tu..
so kat depan mata juz nampak AUCMS jelaa..
lagipun nama uni tu bez kann..heheh :p

after konfom nak masuk AUCMS,buat preparation macam nak pegi haji sume,
maka yanie mulakan langkah merantau ke Pulau Pinang...:)

jadi anak rantau for the first time,everything seems really2 new for me..
but sebab dak azzianie ni spesies brutal ckit,so macam watlek watdek je..eheh


-----to be continued-----

xoxo,
yanie