cuti dah abis

Assalamualaikum w.b.t...


Konon tekad nk update blog time cuti sm..
Padahal xterhapdate pn..uhuh..sabo jelaa..
Cuti sem xsama macam duk uni lama..dulu cuti sem smpai dua bulan..
Skrg ni cuti sem 3mggu jek..ngee

Ni pn yanie update pakai fon je..
Sebab lappy my kesayangans buat tgk muvi..eheh

Tetiba je mood nk hapdate blog sampai..
So layankan je..hee

So, apa yanie buat masa cuti ni?
Makan tido muvi makan tido n rotate..
Bela lemak banyak2 tang pipi..
Then suh umi oter labcoat..
Sbab labcoat kt msu xde stok lg utk saiz yanie haritu..ngee
Nanti bukak sem baru beli labcoat msu..huu

Cuti kali ni kebetulan bday my kesayangan..salah sorg jela..
Bday adk yg bawah yanie..
Dah masuk umo 17 dh dak tu..eheh
Calon spm 2014 gituu..hee




Haa..yg belah kanan tu la bday boy..
Dedua dh mcm abang yanie dh..eheh
Hakak dorg ni xmo mmbesar dh nk buat cemana..hee

Papepon , doakan adik yanie dpt buat yang terbaik ey utk spm..mekasihhh ^-^
Moga stret A hendaknya..aamiin..
3 Nov 2014 stat..:)

Nanti bila tenet kt lappy xbuat hal yanie insyaAllah yanie hapdate lg..
Xmo jnji..hee
Sebab dh nk stat sem baru..
Memuah utk sume yg sudi bace..tenkyuu sesangat..^-^

Xoxo,
Yanie

im msurian

assalamualaikum w.b.t...


yeahh..macam biasa..terlampau lama x hapdate blog..ahah
biasala tu kan..duk kat rumah sebab terlampau free (kononnya la) so x terhapdate..
bila dah sambung study balik mula la ngengade nak hapdate..:p

its already about a month since i check in as msurians..
a month lebih2 ckit laa..eheh
register haritu on 4th August 2014..




yanie stay kat prima U1..anyone stay situ jugak x..
prima U1 kne lintas jalan..
tp so far oke la..as long as selesa bila balik rumah..:)
lagipun jalan kat situ selalu jem..
so utk those yg need to lintas jln should be no probs..hee



okeh..tu je gambar yg rajin nk di google..
yang lain agk kurang rajin..:p
konon letak pics swimming pool..
tapi yanie xpenah pun lagi mandi swimming pool situ..
hahah

so far life kat msu oke la..
memula tu rasa nak nangis jugak sebab tempat baru..
biasa la tu kan..

last week ade oath taking ceremony..
bahasa mudahnya, macam bacaan ikrar la..
kalau x join oath taking, xdapat grad..
means oath taking ni boleh buat bebila masa je..
asalkan sebelum grad ^_^



haa..tu pic masa oath taking..
xramai sangat pun yang join kali ni..
dalam 2582 orang je xsilap..
n student paling sikit okos dari fakulti yanie..IMS
hahah..:p

tu je kot untuk entry kali ni..
xtau nak citer pasal ape sangat sebab yanie pun baru lagi kat sini..^_^
nanti ade idea yanie post lagi ey..

btw if ade student msu yang bace entry ni,
nanti kalau2 terserempak ke,tegur2 la ey..hehe


xoxo,
yanie

SPM leavers..husnuzon..:)

assalamualaikum w.b.t...






so, macam biasa fenomena sebelum result SPM keluar..adik2 SPM dah tak senang duduk dah..chill..biasa la tu..masa yanie dulu pun sama nervousnya..haha

for all juniors yg bakal ambik result SPM, have faith..whatever the result is, say Alhamdulillah..sebab tu rezeki awak..straight A's or not, tu rezeki yg Allah bagi..n He have better plans for u in the future..be proud of urself..

if no one tap ur shoulder n congratulate u, u should do it!u r d only one who know how hard it is for u to get that piece of paper..how much struggle u going through, how much tears u shed..only u know..thats y u should be proud of urself  :)

kan?kita je tahu macamana susahnya kita untuk tempuh SPM tu..orang mungkin nampak kita macam chill2 buat tak tahu je..dorang tak tahu macamana kita berperang dengan diri sendiri nak dapatkan result tu kan..

untuk yang dapat cemerlang, tahniah!

untuk yang xcapai target, husnuzon..

Allah dah atur cantik dah perjalanan hidup untuk hambanya..:) tinggal lagi kita keep on usaha..mungkin hari ni Allah nak uji, esok lusa Allah beri..sentiasa percaya dengan diri sendiri..:)

ujian Allah tu datang dari pelbagai bentuk..tak semestinya result tak capai target je ujian..result straight A tu pun satu ujian tau :)

back to the point, sentiasa husnuzon..

1st step, ambik buku nota, tanya diri - aku minat bidang apa?
*perubatan? pergigian? farmasi? jurutera kimia? saintis? lain2?

then list out..kira macam begin untuk buat career pathway jugak la..yup, kena jugak conteng2 sikit so that kita tahu mana hala tuju kita..so that awak ada goal sendiri..takkan nak follow the flow je kan..tak fun nanti..

lepas tu cuba tengok result n nilai kemampuan diri sendiri..yang ni if kemampuan n semangat tu tinggi but result macam boleh macam tak boleh je, jangan down dulu!again, husnuzon..percaya dengan diri sendiri..banyak lagi jalan untuk capai apa yang awak2 nak tu :)

then proceed apply through UPU or swasta..:) redah je send application kat uni mana pun (slain upu)..mana tahu rezeki tu ada kat tempat yang kita tak pernah terfikir pun kan..yang penting, husnuzon, usaha n terus usaha..percaya yang Allah takkan letakkan kita pada tempat yang tak sepatutnya..

moral of this entry, sentiasa husnuzon..rezeki Allah untuk semua hamba2 Nya..and rezeki tak pernah salah alamat..sampai masa Allah akan bagi apa yang kita nak tanpa kita sedar..tinggal lagi kita berusaha ke arah apa yang kita nak tu..tunjuk effort sikit..takkan nak tunggu je kan..

Allah dah kata, Dia tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka berusaha untuk mengubah nasib mereka :)

kita yang tentukan future kita..jalan untuk success ade banyak..walopon jalan tu memang penuh liku, tapi bila kita yakin jalan yang kita pilih tu betul, Allah akan tolong kita capai apa yang kita nak..:)


p/s - kalau nak tanya pape,comment je..:) kalau malu, inbox kat fb pon bolehh..^_^ pasal anything pun boleh..even just nak meluah kegusaran hati pun xpe ^_^



xoxo,
yanie

review on9 shop : SF Stylez

assalamualaikum w.b.t...



haa.. rajin je hapdate blog kan..tengah cutiii..:p
atceli nak share benda best! sure best! kot

selalunya awak2 shopping on9 katne?
for those yang selalu shopping on9 laa..
yang selalu shopping direct len citer lak..hee

yanie suka shopping kat SF STYLEZ ni..
sebab? sebab best laa..^_^
dorang punya price affordable..or boleh dikatakan murah..
plus kualiti pon best! siyes! 




lepas order dorang akan always update kat kita..
through emel n fon..
selalunya akan ambik masa lebih kurang seminggu camtu untuk kita dapat barang kita tu..
lama? xdela lama mana pon atceli..
pejam celik pejam celik dah seminggu..
think positif! ^_^

kenapa lama?
sebab items tu dorang order dari lua,
then bila barang tu dah sampai kat tempat dorang baru dorang shipping kat kita :)
that's y lambat ckit..
postage through poslaju or abx express..
boleh pilih..kalau nak murah ckit ambik abx express :)

though tunggu seminggu pun,berbaloi2..
sebab barang dorang high quality..
puas ati bila dapat..
saiz pun memang xde terlebih besar or kecik..
measurement ade kat details produk tu..:)

baru ni yanie order 3 helai baju..
after 3 hari yanie follow up..tanya pasal barang tu..
then dorang reply cakap barang otw sampai kat store dorang..
then lepas 5/6 hari camtu dorang anta mesej ckp yg barang dah dihantar through poslaju..
esoknya sampai kat umah..

dengan penuh ketidaksabaran bukak parcel tu..
siyes puas ati! hee *etlis myself satisfied :D*
sama macam dalam gamba..
saiz pun betul! hee
*penah sekali beli from other on9 shop,saiz beza dari yang dorg bagitau..-.-'

so,memang direkemenkan la on9 shop ni..
ramai yang dah tau kot..
yanie je lambat..heheh
baru rasa nak review..hee

kalau rasa nak usha2 boleh pegi cni..:)

FB - SF STYLEZ
 webpage - SF STYLEZ


xoxo,
yanie

resepi ddukbokki simple ala sleeping beauty :p

assalamualaikum w.b.t...



haa..tengok tajuk xleh bla kan..hahak
over je dak azzianie nih..:p

so, setelah lama menyepi diri, hari ni nak share resepi la..
resepi ddukbokki..
korean sangat kann..
sesapa yang antu korea memang kenal la benda ni..hee

dah lama atceli nak makan..tapi baru berkesempatan buat..ngee
dah2.. jom proceed tengok recipe..
simple2 je.. sebab azzianie ni kalau bab2 masak memang minat yang simple..:p


haa..tudiaa ddukbokki ala azzianie..eheh


bahan2 (rice cake)

2 cawan tepung pulut
1 sudu kecil garam
air secukupnya
*if nak buat banyak2,just seimbangkn sukatan ey :)

cara2 (rice cake)

1- masukkan air dalam periuk,boil, bia je dulu.. *make sure btl2 mndidih tau
2- campur tepung pulut + garam dlm 1 bekas
3- tambah air n uli2 smpai sebati (xlekat kat tangan)
4- bentukkan adunan tu smpai jd bentuk silinder cantik2 (saiz ikut keselesaan)
5- masukkan silinder2 comel tadi ke dalam air yg dh di'boil'kan..
6- tunggu sampai dia timbul,angkat..
7- ulang sampai habis adunan, simpan air rebusan


bahan2 (sos)

sayur secukupnya (potong)
serbuk cili secukupnya (yanie guna serbuk cili baba's..sbb stok gochujang xdek)
air + air rebusan tadi rice cake
fishcake (optional nk potong ke x..xletak pn xpe)
gula + garam secukupnya
*kalau nk tmbh ramyun/megi + telur rebus pn bolehh..^_^

cara2 (sos)

1- masukkan air,tunggu bia sedikit panas (macam tgh proses boiling tu)
2- campurkan serbuk cili + air dalam bekas lain, then masukkan dalam air tadi..
3- tambah air rebusan rice cake tadi
4- masukkan sayur + fishcake + gula garam = taste2 smpai puas ati
*kalau letak sayur lobak + kobis + bunga kobis, kena masak lama sikit..bia lembut :)
5- masukkan rice cake yang dah dimasak td..
6- tunggu sampai kuah sedikit likat..then blh angkat n hidang ^_^

ni ddukbokki yanie masa b4 hidang ^^

selamat mencuba !
*makan benda ni xpayah makan nasik pn dh oke..hee :D

xoxo,
yanie

after SPM result :)

assalamualaikum w.b.t...


continue...

yang ni continue dari sini
lama sangat menyepi..haha

okeh..done with f4 n f5 kan..^_^
hurmm..so,sekarang nak story pasal after SPM pulak..:)
*ceh . macamla ada orang nak baca *

urmm,,after SPM tu yanie depressed jugak la..
tapi acting cool..mana boleh nanges2..xremajala~ hahak
cool..rilex..chill..tu kat lua..kat dalam Allah je yang tau kan..:')
yelaa..sape x sedih xdapat straight A kan..

enough with the sad story! xpasal2 lagu blog ni buat sume orang nanges lak kan..
haha..*itu over :p *

macam pelajar normal yang lain,lepas SPM isi UPU..
then isi jugak yang private uni..
lagipun yanie prefer private uni daripada gov uni..
yanie pon xtau kenapa..*sila jangan tanya :p
bukan sebab xsuka gov or whatsoever..tapi sebab xminat je..hehe :p

isi UPU pun macam xde perasaan je - suruh abah isi..
kira seluruh jiwa raga sanubari jantung hati limpa remuk redam dah ngan result haritu..
so,abah je isi sume..yanie isi yang private uni je..:p

after result kuar,i got the offer!kat UITM Machang,Kelantan!
waa..dekat sesangat ngan umah tu! eheh..
tapi kos yang yanie xminat - SISKOM :(
so,gudbai UITM ~ huhu..

then waiting again..cik nana (aunt) bagitau pasal scholarship MARA utk ke jepun..
teruja2! but skali lagi hampa - kos engineering jugak..uhuh T^T

after few days later,offer dari Adelphi Uni,New York sampai..
daebakkk...!kos pon yang yanie minat!
rasa nak lompat2 je! eheh :p
scholar blh process after confirmkan utk ambik kos tu..^_^


TAPI..ade tapinya jugak..:)
yanie pikir banyak3333 kali..
betul ke yanie nak pegi?betul ke pilihan yanie?
yup!yanie memang minat study abroad..but,mungkin masa tu Allah tutup pintu ati yanie,
Allah bagi yanie rasa berat sangat nak tinggalkan Malaysia..:')
n at last yanie decide utk stay in Malaysia..plus senang abah n umi nak jenguk..:)

umi pun atceli xnak lepas anak dara bongsu beliao ni pegi study jauh2..
nanti homesick - katanya
nanti achik susah nak balik - katanya
tapi sah2 la atceli reason yg sebenar is - nanti umi susah nak pegi kalau jauh,nanti umi rindu..
ahah :p

and lepas satu,satu tawaran sampai..sume yanie tolak atas alasan tersendiri..
*bajet je kan banyak offer..padahal xbanyak pon..:p
sampaila dapat offer dari AUCMS..

 
hurmm..nampak x kos dia?oke..xpe klu xnmpak pon..^_^
kos medical science..its my path la kan..sbb minat!
then abah tanya betul ke yanie nak pegi situ..xnyesal ke choose private uni n banyak2 lagi soklan..

oh ya! lupa! dapat jugak kat UniKL - MIIT kos computer ap ntah..but lebih kurang siskom jugak..
hurmm..kol dorg dorg ckp blh nk tuka pegi UniKL Mestech or RCMP..but,ati yanie dah tawar masa tu..
so kat depan mata juz nampak AUCMS jelaa..
lagipun nama uni tu bez kann..heheh :p

after konfom nak masuk AUCMS,buat preparation macam nak pegi haji sume,
maka yanie mulakan langkah merantau ke Pulau Pinang...:)

jadi anak rantau for the first time,everything seems really2 new for me..
but sebab dak azzianie ni spesies brutal ckit,so macam watlek watdek je..eheh


-----to be continued-----

xoxo,
yanie

tamat sudah 3 tahun..

assalamualaikum w.b.t...


pejam celik pejam celik dah abis dah study..
dah abis dah tempoh 3 tahun bergelumang ngan notes n assignments..
kejap je rasa..
macam baru semalam selesai orientasi..
macam baru semalam jinak2 ngan cadaver as our study module..ngee

bermula dengan seorang yang xtau pape pasal medical..
sampaila jadi someone yang tau la jugak pasal medical..
nak kata tau banyak memang x la kann..
banyak lagi yang kena teroka..huhu



kenangan masa sem 1..
masa tu sume selim2 muka pramatang lagi..hee
dalam lab pun sempat nak bergamba..ayokk
naseb bek miss farhana sporting! eheh

jap ehh nak carik pic miss..hee


haa..jumpa ponn..
tadaaa...ni la miss farhana..ngee

banyak sangat kenangan masa sem 1 ni..
masuk sem 2 dah ade certain classmates yang stop blajar..
ade jugak yang sambung study tmpat lain..huhu

 sem dua xbanyak ambik gambar pon..
maybe sebab subjek dah makin banyak kott..
tapii..ntahlaa..yanie pon plik knapa xde sangat pic masa sem 2.. eheh :p

sem 3 ade la ambik sesikit..
yang ade pun masa men dengan cadaver je majoriti..
len2 kureng..
maybe tahap keobsesan ambik gambar tu dah luntur kott..
ahah..




kat atas ni jela antara gamba masa sem 3..ngee
xbanyak pon..
tapi sem 3 ni best! sebab banyak main ngan cadaver..huhu
kira new experience laa..

tapi siyes bau cadaver tu menguji ketabahan hati..
sampai nanges2 tanpa rela! ahah
kenapa? sebab formalin kuat sangat..
ada kawan yanie sampai muntah2..
best sangat experience tu! hee

then sem 4 bermulala episod baru satu lagi sem kat aucms..
sem 4 subjek x banyak sangat..
tapi sume taff! plus lecturer strict!
susah gak la nak score..ngee
nanges2 tiap kali test till final exam..uhuh




masa sem 4 pun sama xsuka snap pic banyak2 sangat..
pic atas tu atceli tengah tunggu nak dengar taklimat from Dato' Zainuddin (presiden aucms)..
sempat lagi bergambar uh..haha


yeahh..at lastt..
sem 5 olredi! ngee
terasa senior kejap..:p

akhirnyaa sampai masa untuk sem 6..
rasa kejap sesangat!
sume dah stat karang ayat2 feeling dah kat wall fb,twitter,wechat..
memasing dah mula rasa kehilangan..
perasaan nak berpisah tu dah ketara..




tu pic yang snap masa farewell party kitorang lepas abis last paper untuk sem last haritu..
masa snap pic ni memasing cool lg..haha
after snap,sesi bagi ucapan sume, everybody dah stat nanges..
ayokk..xtauu..:p

banyak sangat kenangan sepanjang 3tahun kat sini..
lepas ni kitorang xsure further tempat sama or not..
maybe ade yang g luar ngra kot..insyaAllah..

pape pon, moga all my classmates success in their life..
xkisah further kos apa pon..
huhu..
n for those yang dah kawen tu,cecepat bg anak sedara kat yanie! ahah

yanie pun tengah usha2 biasiswa jugak ni..
kalau ade suggestion drop kat comment ekk..
tenkyuu..tenkyuu..tenkyuuu!!
sayang kamu2! hee

*p/s - syg sume readers laa..:p


xoxo,
yanie

review arche pearl cream

assalamualaikum w.b.t...


rasanya dah lama sesangat dah x hapdate blog nih..
dah bersawang berhabuk berhantu dah..haha
sebab haritu ingat nak hapdate but since diri ini masih lagi bergelar student,
so x ter hapdate..ngee
maka banyakla pending entry yang menanti untuk dipostkan..

sebab dah lama x menaip jugakla, rasa janggal nak menaip balik..
dah macam bebudak baru nak belajar tatih lak..mihmih
redha je la ek kalau ade salah silap..hee

back to d topic, hari ni nak review krim arche..
haa..tau x? tau x?
mesti ramai yang dah tau krim ni kann..
yanie je yang lambat bab2 ni..hee





haa..tu la qhupenyer arche cream ni..
krim ni atceli untuk acne/pimples
kalau ade sejibik dua yang tetiba pop out, cecepat sapu insyaAllah oke..

testimoni? dari yanie sendiri..
citernya, masa memula nak try krim ni, takut.. sebab kulit sensitif..sangat!
tapi ada sekali tu tetiba pulak cik acne ni naik..
kiut miut je seketol kat pipi..
pipi uh....-.-"

pastu yanie tawakkal jelaa..
sapu tebal2 kat cik acne tu..
then lepas 3hours, sebab nak solat,
yanie lap2 je pakai kapas muka..
tengok2, ehhhh...
dah xde! tinggal merah je kat situ..
terus g basuh muka..
after sejam dah hilang merah2 tuu..weee~~

tapi maybe depends on skin jugak la kan..
lain orang lain results..
tak cuba xtau kann..

tu je la kot yang yanie nak share kat entry ni..hee
as the beginning of 2014..huhu
kalau nak beli,cari je kat instagram..senang + murah.. selalunya around RM20 - RM25 je yang besar..:)

* btw, maybe lepas ni banyak la kot entry..sebab dah abis study!! hee
* tengah plan nak further study..still thinking..
* tengah usha2 biasiswa jugak..any suggestion?

xoxo,
yanie