my teens life f5

assalamualaikum w.b.t...


continue.....
haa..last entry pasal f4 kan..hari ni pasal f5 pulak..
after cuti about 2months (eh,yeke??),then kitorang pun kembali la ke alam skola..
bak kata bebudak skola,alam ni alam penjara..nama lain bagi sekolah..:p
dan seperti yang dah di'mention' kat entry lepas,yanie ni anak cikgu,
so,agak guna kuasa veto abah jugak la kan..walaupun xdela kerek mana pun atceli..
saya senior garang je,berlagak x..^_^

 
disebabkan skolah kitorang ade sesi tukar2 kelas,so secara otomatik ade student yang naik turun kelas kan..
n same goes with me..tapi yanie ni spesis pelik sikit..
yanie cakap kat abah,"abah,achik nak try duk ST3 bole x..nanti after exam Mac kalau x oke tuka naik ST2..pelissssss~" *lebih kurang macam tu la..:p
then abah pun taruk la nama kat ST3..konon la kan nak rasa suasana baru ngan perangai kengkawan yang baru..

memula tu rasa oke je..i got 5 bestfriends!
muni,dida,ijat,rithah,affif..
tiap2 hari makan nasik sekali..bawak bekal reramai..cikgu xbagi makan dalam kelas pun kitorang bantai makan jugak..:p
n after 2months,cikgu2 said that my percentage makin drop..
oh no!adakah sebab terlampau enjoy??
err..masa tu rasa macamm.........urghh!

then masa exam bulan Mac tu,struggle untuk exam..sebab nak buktikan kat cikgu yang cikgu salah..
n for my own shock,i got 5A..len2 ade cmpur la kan..
tengok result,addmath A . yes!xmalukan abah..(sebab abah ajar addmath tp not my class)
n then after d result,n i got 1st place in class,pengetua pun umum yang ade perubahan turun naik kelas lagi between 5ST2,5ST3 n so on kecuali 5ST1 sebab mcm yg yanie mention before,dorang ade prinsip akaun..

maka lepas daripada exam tu,berhijrahlah daku ke 5ST2 with one of my friend - Fiza
memula rasa kekok jugak..student ST2 pun pandang kitorang macam nak telan je..
tapi kitorang jalan masuk cam biasa je..buat xtau..n after few month,kitorang da oke,jadi cam family da..

 sebelah kanan tu fiza :)



masa tu la mula rapat ngan Alif n Ayid..
makan sekali,study skali n all..
tiap2 ari bawak koteow goreng 9bungkus..4 untuk alif, 4 untuk ayid n 1 for me..
tudiaa..dorang memang makan kalah lori MDT..:p

n continue like that..tiap kali after skola,dorang akn join yanie study kat bilik abah sambil2 tggu abah abis mesyuarat..
kalau ade tusyen yang abah buat though bukan untuk student ST pun,dorang join jugak..
dorang selalu datang umah yanie,buat homework,makan2,sembang2..
best sangat..da macam family da!
kalau yanie kua ngan siblings pun,dorang ngade nak ikut..hehe..^_^

masa f5 ni jugak,still lagi aktif ngan pantun - makin aktif..
together with Mardhiah n Syuhada..dorang kelas ST1..
but disebabkan abah yanie pun ajar dorang,so secara tak langsung yanie rapat ngan student ST1..
tiap kali ade latihan pantun,cikgu datang panggil kitorang..bertapa dalam library ngan kamus dewan 3,4 bijik..
pastu berlatih buat lemah gemalai untuk jual beli pantun n all..
tapi bila saat kitorang dah borim,time cikgu pegi toilet or beli makan kat kitorang,
kami 3orang pun menyelinap lari masuk kelas..
sebab masa tu subjek kritikal - Bio,Fiz,Chem,Addmath
tapi xsampai setengah jam cikgu datang balik suruh masuk library..otw tu kne jugak la bebel 2,3 bakul..>_<
dan berkat kesabaran cikgu,kitorang dapat johan pantun peringkat daerah n 2nd place peringkat negeri..n i got pemantun terbaik once..hepi!





dah dekat SPM,memasing dah makin sibuk..
kelas tambahan sekolah lagi,kelas malam,homework,notes,n all..
study masa tu pun dah xkira masa,tempat,ngan siapa..
pulun je..
tapi xdela pulun sangat macam bez student kan..:p
n masa SPM tu,hari 1st oke je..hari 2nd pun oke je..^_^
but sorang student kelas mana ntah kena tangkap sebab tiru buku teks masa exam pendidikan Islam..
masa exam sejarah,rasa nak lompat2 je sebab dapat soklan yang memang yanie hafal..
laju je tulis..ingat lagi,soklan tu pasal tugas2 sultan..:p

 
tapi tahap ke'best'an jawab soklan tu xlama..
start with exam addmath,i got flu..demam teruk gila..sampai suara pun xkua..masuk hall pun bawak tisu sekotak letak atas meja..
balik umah,tido..dengan baju xbukak,bilik panas,boleh tarik kain selimut lagi tu..
umi n abah pun dah risau tengok..
sampai nak baca buku study pun xleh..

n keadaan tu berterusan untuk paper seterusnya - Fizik,Bio,Kimia..
masa tu memang berserah je..rasa nak meraung kuat2..
n after result SPM kua,memang remuk redam lumat hancur jiwa raga..
jaooohhhh sangat dari expectation..target straight la kann..
tapi senyum je..bila umi tanya,yanie xjawab,yanie juz hulur je slip tu..
tau yang sume kecewa..tapi yanie diam je..:')

continued.............after SPM results
xoxo,
yanie

No comments: