bila raya menjelma

assalamualaikum w.b.t...

 kejap je kan..tup2 esok dah nak raya dah..hewhew
rasa macam baru semalam je balik kampung buat preparation nak puasa..T^T



tapi bila dah dekat2 nak raya mesti banyak kisah2 zaman dulu yang mak2 ayah2 kita citer kan..^_^
sama macam yanie..umi ngan abah kalau otw nak pegi bazar ke,time duk ramai2 tu mesti umi ngan abah citer kisah raya masa dorang kecik2 dulu..

umi cakap masa kecik2 dulu dekat2 nak raya sume sibuk buat preparation macam masa sekarang laa..
bezanya dulu kan macam xde kemudahan sangat..
so,nikmat dia tu lain sikit..ngee

malam raya sume beratur nak ambik susu kotak ngan atok yanie..
umi cakap masa tu atok mesti beli 2dozen susu kotak yang kecik2 tu..
pastu,adik beradik umi kan ade 12orang..beratur panjang je nak ambik susu tu..hehe
pastu mesti simpan susu tu elok2 nak buat raya..:D

pagi raya lak lepas salam sume,mesti reramai pegi pekan naik bas..
sebab nak pegi beli buah epal kat pekan..
dulu kan susah nak dapat epal..sebab epal mahal..
sebijik yang besar tu harga 50sen..
so time raya tu lepas dapat duit raya laju je pegi beli..hehe

abah pulak cakap,tiap kali raya,dia ngan kengkawan dia jenjalan keliling kampung ramai2..
selalu kalau pegi umah orang berada sikit dapat la banyak duit raya..dalam RM1..
sebab orang kaya dulu kekadang ade yang bagi duit raya tu as zakat..
kiranya ramai sikit dapat zakat tu..ngee

sekali sekala dengar citer zaman umiabah kita macam best jugak kan..
banyak nostalgia..raya dulu rasanya lagi meaningful compare ngan sekarang..
sekarang ramai bebudak bila sebut raya mesti nampak duit raya..
budaya mintak maaf sume tu dah kurang sangat..hee

papepun,makin beralih zaman makin lain rentaknya kan..
setiap zaman ade citer tersendiri..
moga aidilfitri kali ni membawa rahmat buat semua..^_^


xoxo,
yanie

1 comment:

Diya Hanun said...

selamat hari raya ^_^