tugas isteri cuma...

assalamualaikum w.b.t...

tadi tengah on fb,terbaca satu kisah ni..
boleh buat pengajaran kat semua..insyaAllah :)


Pak Ngah Adan : "Apasal monyok ni Muin?"

Muin : "Tah le Adan, bini aku tu, maleh beno masak gulai tempoyak feberet aku"

Pak Ngah Adan
: "Ate, apasal kau tak masak sendiri je?"

Muin : "Mane le aku tau masak Adan oi, aku ni kan suami, bior la bini aku masak, aku makan je"

Pak Ngah Adan : "Patutnye kau la yang masak"

Muin : "Ish.... kan masak tu tugas isteri?"

Pak Ngah Adan : "Bila masa pulak masak ni jadi tugas isteri?"

Muin : "Laaa, kan dari dahulu kala lagi"

Pak Ngah Adan : "Itu la masalahnya, kita ni dok amal budaya sampai tak ikut ajaran agama"

Muin : "Ajaran agama? lain ke yang Islam ajar?"

Pak Ngah Adan : "Memang la lain, tu pasal kita kena belajar"

Muin : "Sebenarnya ikut Islam macam mana?"

Pak Ngah Adan : "Kalau ikut Mazhab Syafie dalam kalangan Ahli Sunnah Wal Jamaah, kewajipan isteri satu je, layan suami, yang lain semua kewajipan suami"

Muin : "Hoh, layan suami je?"

Pak Ngah Adan : "Haah, kewajipan yang kena isteri buat layan suami je"

"Yang lain-lain, dalam urusan rumahtangga semua urusan suami.Macam sediakan rumah, kemas rumah, basuh pakaian, basuh pinggan mangkuk, jaga anak, sampai susukan anak pun kewajipan suami"

Muin : "Susukan anak pun suami kena buat? biar betul"

Pak Ngah Adan : "Kalau isteri tak mau susukan anak, suami tak boleh paksa, dia kena cari ibu susuan atau cari la susu kambing ke, lembu ke."
"Tapi Islam ni indah, Allah tak wajibkan, tapi Allah anugerahkan kasih sayang kepada ibu untuk dia susukan anak tu."

Muin : "Oooooo, apa lagi kewajipan suami?"

Pak Ngah Adan : "Suami wajib bagi makan kepada isteri. Minimum 1 mud atau satu cupak Baghdad lebih kurang tadahan 2 tapak tangan makanan ruji kepada isteri setiap hari. lauk pauk tu tak wajib dah. Wajib sediakan tempat tinggal. Wajib berikan sepasang pakaian setahun"

"Kalau isteri malas nak suap makanan, maka wajib suami suapkan makanan tu ke mulut isterinya"

"Tapi kalau suami nak bagi lebih tak jadi masalah. Takkan nak bagi makan nasi tak berlauk pulak kan?"

"Suami tak wajib bagi duit kat isteri dia, tapi boleh ganti duit kalau isteri tu rela dan nak uruskan sendiri, macam gantikan makanan dengan duit, isteri makan sendiri la. Duit isteri adalah hak isteri sepenuhnya, dia boleh buat apa sahaja dengan duit tu tanpa minta izin suami. Tapi baiknya bagi tau la kalau benda tu besar macam nak beli kereta tu"

Muin : "Kalau isteri tak tuntut hak dia?"

Pak Ngah Adan : "Itu kebaikan dalam berkasih sayang dan berumah tangga. Kalau isteri rasa cukup sekadar apa yang suami bagi tanpa tuntut apa-apa, itu baik. Sama macam suami bagi lebih dari kewajipan dia, itu baik"

"Kalau isteri redha melakukan kewajipan suami, itu sangat baik. Macam isteri redha memasak, mengemas rumah, basuh pakaian, jaga anak, susukan anak. Itu akan meringankan suaminya dan akan mendatangkan keredhaan suami dan Allah kepada si isteri. Tapi kalau isteri tak mau buat, suami tak boleh paksa. Malahan berdosa suami memaksa isteri melakukan yang asalnya adalah kewajipan suami itu sendiri"

"Tapi tolak ansur dalam rumahtangga itulah yang sebenarnya pengikat cukup kuat dalam rumahtangga, yang mendatangkan keharmonian dan rahmat Allah"

Muin : "Ooooo, baru tau"

Pak Ngah Adan : "Itu la masalahnya orang kita ni, belajar tak berapa mau, akibatnya hak dan tanggungjawab sendiri pun tak tau. Suami sibuk nak tambah bini, sebab tak tau betapa beratnya kewajipan suami. Kalau semua benda bini nak buat, memang best la kawin ramai. Isteri pulak dalam tak sedar ditindas secara rela. Bila badan letih mulut pun mula la membebel. Kadangkala pi marah suami pulak. Tak pasal-pasal hilang pahala dan dapat dosa"

"Ingat Muin, ramai perempuan masuk neraka disebabkan mulut mereka. Sebahagiannya sebab berleter sebab letih. Letih pulak sebab buat kewajipan suami yang dia rasa itu kewajipan isteri. Naya betul....."

 
 wallahualam :)


xoxo,
yanie

my teens life f5

assalamualaikum w.b.t...


continue.....
haa..last entry pasal f4 kan..hari ni pasal f5 pulak..
after cuti about 2months (eh,yeke??),then kitorang pun kembali la ke alam skola..
bak kata bebudak skola,alam ni alam penjara..nama lain bagi sekolah..:p
dan seperti yang dah di'mention' kat entry lepas,yanie ni anak cikgu,
so,agak guna kuasa veto abah jugak la kan..walaupun xdela kerek mana pun atceli..
saya senior garang je,berlagak x..^_^

 
disebabkan skolah kitorang ade sesi tukar2 kelas,so secara otomatik ade student yang naik turun kelas kan..
n same goes with me..tapi yanie ni spesis pelik sikit..
yanie cakap kat abah,"abah,achik nak try duk ST3 bole x..nanti after exam Mac kalau x oke tuka naik ST2..pelissssss~" *lebih kurang macam tu la..:p
then abah pun taruk la nama kat ST3..konon la kan nak rasa suasana baru ngan perangai kengkawan yang baru..

memula tu rasa oke je..i got 5 bestfriends!
muni,dida,ijat,rithah,affif..
tiap2 hari makan nasik sekali..bawak bekal reramai..cikgu xbagi makan dalam kelas pun kitorang bantai makan jugak..:p
n after 2months,cikgu2 said that my percentage makin drop..
oh no!adakah sebab terlampau enjoy??
err..masa tu rasa macamm.........urghh!

then masa exam bulan Mac tu,struggle untuk exam..sebab nak buktikan kat cikgu yang cikgu salah..
n for my own shock,i got 5A..len2 ade cmpur la kan..
tengok result,addmath A . yes!xmalukan abah..(sebab abah ajar addmath tp not my class)
n then after d result,n i got 1st place in class,pengetua pun umum yang ade perubahan turun naik kelas lagi between 5ST2,5ST3 n so on kecuali 5ST1 sebab mcm yg yanie mention before,dorang ade prinsip akaun..

maka lepas daripada exam tu,berhijrahlah daku ke 5ST2 with one of my friend - Fiza
memula rasa kekok jugak..student ST2 pun pandang kitorang macam nak telan je..
tapi kitorang jalan masuk cam biasa je..buat xtau..n after few month,kitorang da oke,jadi cam family da..

 sebelah kanan tu fiza :)



masa tu la mula rapat ngan Alif n Ayid..
makan sekali,study skali n all..
tiap2 ari bawak koteow goreng 9bungkus..4 untuk alif, 4 untuk ayid n 1 for me..
tudiaa..dorang memang makan kalah lori MDT..:p

n continue like that..tiap kali after skola,dorang akn join yanie study kat bilik abah sambil2 tggu abah abis mesyuarat..
kalau ade tusyen yang abah buat though bukan untuk student ST pun,dorang join jugak..
dorang selalu datang umah yanie,buat homework,makan2,sembang2..
best sangat..da macam family da!
kalau yanie kua ngan siblings pun,dorang ngade nak ikut..hehe..^_^

masa f5 ni jugak,still lagi aktif ngan pantun - makin aktif..
together with Mardhiah n Syuhada..dorang kelas ST1..
but disebabkan abah yanie pun ajar dorang,so secara tak langsung yanie rapat ngan student ST1..
tiap kali ade latihan pantun,cikgu datang panggil kitorang..bertapa dalam library ngan kamus dewan 3,4 bijik..
pastu berlatih buat lemah gemalai untuk jual beli pantun n all..
tapi bila saat kitorang dah borim,time cikgu pegi toilet or beli makan kat kitorang,
kami 3orang pun menyelinap lari masuk kelas..
sebab masa tu subjek kritikal - Bio,Fiz,Chem,Addmath
tapi xsampai setengah jam cikgu datang balik suruh masuk library..otw tu kne jugak la bebel 2,3 bakul..>_<
dan berkat kesabaran cikgu,kitorang dapat johan pantun peringkat daerah n 2nd place peringkat negeri..n i got pemantun terbaik once..hepi!





dah dekat SPM,memasing dah makin sibuk..
kelas tambahan sekolah lagi,kelas malam,homework,notes,n all..
study masa tu pun dah xkira masa,tempat,ngan siapa..
pulun je..
tapi xdela pulun sangat macam bez student kan..:p
n masa SPM tu,hari 1st oke je..hari 2nd pun oke je..^_^
but sorang student kelas mana ntah kena tangkap sebab tiru buku teks masa exam pendidikan Islam..
masa exam sejarah,rasa nak lompat2 je sebab dapat soklan yang memang yanie hafal..
laju je tulis..ingat lagi,soklan tu pasal tugas2 sultan..:p

 
tapi tahap ke'best'an jawab soklan tu xlama..
start with exam addmath,i got flu..demam teruk gila..sampai suara pun xkua..masuk hall pun bawak tisu sekotak letak atas meja..
balik umah,tido..dengan baju xbukak,bilik panas,boleh tarik kain selimut lagi tu..
umi n abah pun dah risau tengok..
sampai nak baca buku study pun xleh..

n keadaan tu berterusan untuk paper seterusnya - Fizik,Bio,Kimia..
masa tu memang berserah je..rasa nak meraung kuat2..
n after result SPM kua,memang remuk redam lumat hancur jiwa raga..
jaooohhhh sangat dari expectation..target straight la kann..
tapi senyum je..bila umi tanya,yanie xjawab,yanie juz hulur je slip tu..
tau yang sume kecewa..tapi yanie diam je..:')

continued.............after SPM results
xoxo,
yanie

my teens life f4

assalamualaikum w.b.t...


hari ni biar hati berbicara *cewahh* :p
atceli hari ni macam terpikir pasal my life,my future n everything about me..
tetiba rasa macam nak imbau balik kenangan2 zaman bebudak dulu..hehe
okeh kita stat daripada awal ek azzianie..
bismillahirrahmanirrahim..:)

tahun 2009 - yanie form 4


masa ni perangai sumpah xmacam student form 4..
siyesly! mana taknya,bila fizikal kecik (tggi 140cm je), plus adk2 lg matured,mula la gedik nak jadi bebudak..:p

study tu ermm,ordinary je..xstruggle sangat,tapi xdela malas sangat sampai tengok pun x..
cuma,tahap kerajinan tu agak rendah..maklumla,budak baru habis PMR kan..*okeh,xyah tanye result :p
haa..lupa bagitau..yanie masuk kelas sains tulen..alhamdulillah..:)
atceli kena msuk ST1 but i refuse sebab xmo ambik prinsip akaun..
skolah yanie ni pelik sikit..masuk aliran sains pun still kne ambik jugak subjek prinsip akaun kalau duk kelas ST1..hohoho


 see?muka sungguh xmatang..prangai pon sama! =='

masa form 4 ni jugak makin n makin bergiat aktif ngan kelab pantun..
atceli dah ceburkan diri ngan pantun ni masa form 1 lagi..*tudiaa..punyala eksaited
but masa tu maybe sebab umo pun baru muda2 keladi,xdela eksaited nak aktif sume..
plus,konon nak fokus study untuk PMR la kann..
biasala..angan2 bebudak pramatang..:p


masa form 4 ni,yanie terpisah ngan kawan baik yanie - Michelle Kanisa bila dia dapat offer untuk masuk SBP..
mula2 dia macam doubted nak pegi..yela,sekolah tu dia huni start form 1 sampai form 3..
kitorang masuk taekwondo pun sekali

n masa bulan 3,Michelle pun berhijrah ke SMSTMFP..
kitorang dah janji nak saling contact..but,dia kat hostel,biasala kan..
awal2 dia rajin je kol..but after few month,kitorang makin n makin jauh..
dia xcontact yanie dah..me?err,,macamana nak contact,dia kat hostel!
n masa tu sumpah rasa macam terkhianat..hohoho *over betol
 

n im juz continue with my study..
masa ni jugak,abah officially bertukar ke sekolah tu..
sebab sebelum ni abah mengajar kat SCIPP..
but sebab jauh sesangat (60km) n abah everyday kena kua seawal 5pagi,so abah mintak tuka sini..
so,officially jugak datang skola tiap2 hari xyah kayuh basikal/umi hantar dah..
kalau sampai sekolah lewat pun xkisah dah..*ape punya prefect la datang lewat =='
masa tu pun rasa macam "aku ada abah kat sini,ko ade"
haha..what a childish tought!

back to the topic,im study dalam kelas 4ST2 tu ngan kapasiti 32 orang sekelas,conquer tempat depan,xbagi orang lain ambik,n study dalam keadaan santai..*nak ckp malas tu melampau..haha
balik rumah,everyday jugak kena bebel sebab pegang buku setengah jam,makan sejam,rehat 2jam..
umi always said "study la achik,next year dah SPM..xkan next year baru nak struggle..orang lain last year dah start pulun ngan buku2 SPM.."
n me juz like "alaa..rilex la umi..time2 macam ni la nak enjoy..dah masuk f5 nnt xde masa nak relax dah" *konon la kan..xyah tipu,sume orang pon camtu :p

dann..disebabkan sekolah tu juz ade 3kelas aliran sains tulen,secara otomatik tanpa dipaksa student2 penghuni kelas 4ST1 n 4ST2 ni kerek tahap burung merak..
kalau boleh tiap2 hari nak je dengar orang tanya "awak kelas mana" sebab nak bagitau nama kelas..plus kalau boleh nak bagitau subjek2 sekali! punyala kerek gila! astaghfirullahalazim..=.=
bila sampai part nak naik pentas time assembly paling leceh..sebab ramai orang tengok..
ohh..itu sungguh x cool!rasa macam tempek2 simen kat muka uh..=='
naik pun time ade majlis Penyerahan Watikah Perlantikan Pemimpin Pelajar (pengawas la tu), perlantikan ahli Briged Bestari n so on..

n part paling bez bila sampai Science Week..
masa tu memasing berebut nak jaga meja ni,tu,tun,ton..
as for me,masa tu memang gila kuasa sikit,berkeras nak jaga meja untuk blood typing..
konon feeling2 doc la bila pakai labcoat,glove,mask bagai...sungguh sadis..=='
semangat lari2 pegi cari cikgu bio sebab nakkan tempat tu..
cikgu cakap,meja tu senior f5 dah book..

ohh kecewanya..tapi!ade saya kisah..saya nak jugak!
n then after melihat n penat melayan student yang degil n xreti duk diam ni,cikgu pun buat kata putus - oke,bolehlaa..awak jaga pagi,n bila senior datang nak ambik alih,awak tukar ek..
n im juz like angguk2 n then lari2 balik kelas ngan muka puas ati..*dia malas masuk kelas atceli

 haha..nampak muka junior yang baik x?? ekeke :p



n at last..dapat jugak the best science award..haha
tapi hamper tu bagi sama rata..senior?err..xingat pulak bagi ke x..:p
bila dah sampai final exam,mula la kalut2 nak baca notes sume..
bukak buku tu,bukak buku ni,time pegi bertugas pun bawak buku..
konon rajin la kan!padahal sejibik pun setengah je yang masuk..parah2 =='
n then after final exam,rasa macam baru lepas makan nasik - puas ati!
haha..kejap je la puas ati pon..:p
buku teks f5 pun ambik lewat =='

continued.................f5



xoxo,
yanie


open house 16 syawal

assalamualaikum w.b.t...


eh,terlebih rajin plak nak update2 blog sume ni..hehe
saja nak story2 before kembali bizi lepas ni..
esok dah isnin makanya harus siap2 untuk g kelas n membizikan diri..ngee

back to d title..eheh
sebelum balik penang aitu ade buat open house sikit..
sikit jelaa..dari pukul 11pagi sampaai 12 tengah malam..fuhh
penat..tapi best!
umi ngan angah saja je plan nak buat open house tu sehari before yanie balik penang..hehe
dorang nak suruh yanie teringat kampung la tu bila dah kat penang..:p

selebihnya,jum2 tengok gambar! ^_^
bebel banyak lak dak kecik nih..


tu gambar ruang tamu 1 yang sempat snap..lain2 xsempat sebab lepas tu blackout..-.-
meja,kusi,harusla alih duk tepi kan..n satu karpet tu kne tuka ngan tikar sebab takut air tumpah t..jenuh nak basuh..eheh



ni antara kek yang menjadi juadah..:p
kek keladi + kek coklat moist..yummy!
pic belah kiri tu snap masa lepas siap buat tengah malam tu..
brutal sangat!buat dalam keadaan blackout gitu! hehe
kek span,kek aising,kek gula hangus,cheesecake sume xsmpat snap dah selamat masuk perut orang..ngee



yang tu tetamu 1st kitorang..kengkawan angah!hehe
n me? muka baru bangun tido!haha..tengah mamun ag..:p



orang makin ramai n ramai..at last xmenang tangan! ^_^
memula sedara belah abah,pastu belah umi,pastu kengkawan angah dari hospital tempat angah praktikal dulu,pastu kawan yanie..best3! :D



tu kengkawan yanie..^_^
yang ni je sempat datang..lain2 ade hal..sobbsobbs
n sesi brgambar dengan abah yanie haruslah include jugakk! heheh
dorang kan ex students abah..:)



menjadi babysitter tu jugak perlu ye anak2..haha
layan bebudak ni memang buatkan kita yang dah pakai cun2 jadi serabai..
xpelaa..kanak2 punya pasal..heheh



dann akhirnyaa..pukul 7 petang barulah kitorang ade masa nak makan..hewhew
sementara tunggu maghrib + teman makcik2 yang datang bukak puasa tu,sempatlaa nak makan sikit..
kesian perut nih..eheh

*pic tu disnap oleh my angah..babtu pic dia xde sangat..hehe
**tengah malam atceli ade sambungan lagi..tapi pic xbrape banyak snap,yanie malas nak upload :p

setakat tu je kot entry kali ni..:)
macehh sudi baca..^_^

xoxo,
yanie

akhirnyaa..kembali bersekolah.. :p

assalamualaikum w.b.t...


setelah berhibernasi di rumah selama lebih kurang 2 bulan lebih2 sikit,
akhirnya terpaksa akur dengan ketetapan..
kembali ke penang!!

uhuh..sungguh x syok..
ye la kan..dah dua bulan duk kat umah makan,pakai,minum,tido sume umi yang handle,balik sini sah2 kena buat sume keje sendiri..waaa T^T
dan tahap ke'homesick'an tu haruslah naik mendadak kann..ngee

bertolak dari rumah dalam pukul 9 pagi..
asalnya nak bertolak kul 7 pagi - kira lepas subuh..
tapi 'konon' jela kann..liat bab2 nak balik kampus nih!
terhegeh2..buat tu,tertinggal ni,lupa tu,ehhh lupa cek ape yang ade n xde..
hadoii..azzianie2..=='

tapi abah bawak keter super laju!
daebak ahh..
yanie dah la spisis mabok keter jugak..pagi tu pulak xmakan..memang sempoi la kan..
saja cari pasal..last2 vomit jugak..haishh..-.-
sampai kedah pukul 1 tengah hari..elok je sebelum solat jumaat..
fuhh..4jam je! ahah :p



sempat lagi snap pic tu!haha
tu masa sampai umah sepupu yanie kat sp :)
begambar ngan anak sepupu satt..hee

lepas makan kat umah sepupu yanie sume,at last pukul 5 cmtu abah umi angah g anta yanie..
sampai kepala batas pukul 5.30ptg..
umi abah angah balik kelantan terus..
maka tinggallah daku keseorangan disini..hewhew

angkut semua bebarang bawak masuk bilik,bentang karpet sume,last2 xsimpan pun lagi barang2 uh..
still unpack lagi..elok duk dalam beg lagi sume..haha



see? nampak macam kemas kan..tapi propaganda je sume tu..
bawah katil ade lagi beg besar penuh ngan barang2 yang belum dikeluarkan..
penat + malas + buntu.. tu la punca xterkeluar lagi sume2 tu..
ape nak jadi laa..hahah

tapi malam tadi je yanie xkemas..pagi ni bangun pepagi dah mula bertukang dah..
memula kuarkan isi2 dalam lemari tu..then baru susun balik sume2..
ni pun atceli xabis simpan pun lagi..ngee

setakat tu je kot..nak sambung kemas2 n buat assignment lak..hee
thanx sudi baca! ^_^

p/s - kena bebel ngan akak yanie sebab barang mengalahkan orang baru balik haji =='


xoxo,
yanie

bila raya menjelma

assalamualaikum w.b.t...

 kejap je kan..tup2 esok dah nak raya dah..hewhew
rasa macam baru semalam je balik kampung buat preparation nak puasa..T^T



tapi bila dah dekat2 nak raya mesti banyak kisah2 zaman dulu yang mak2 ayah2 kita citer kan..^_^
sama macam yanie..umi ngan abah kalau otw nak pegi bazar ke,time duk ramai2 tu mesti umi ngan abah citer kisah raya masa dorang kecik2 dulu..

umi cakap masa kecik2 dulu dekat2 nak raya sume sibuk buat preparation macam masa sekarang laa..
bezanya dulu kan macam xde kemudahan sangat..
so,nikmat dia tu lain sikit..ngee

malam raya sume beratur nak ambik susu kotak ngan atok yanie..
umi cakap masa tu atok mesti beli 2dozen susu kotak yang kecik2 tu..
pastu,adik beradik umi kan ade 12orang..beratur panjang je nak ambik susu tu..hehe
pastu mesti simpan susu tu elok2 nak buat raya..:D

pagi raya lak lepas salam sume,mesti reramai pegi pekan naik bas..
sebab nak pegi beli buah epal kat pekan..
dulu kan susah nak dapat epal..sebab epal mahal..
sebijik yang besar tu harga 50sen..
so time raya tu lepas dapat duit raya laju je pegi beli..hehe

abah pulak cakap,tiap kali raya,dia ngan kengkawan dia jenjalan keliling kampung ramai2..
selalu kalau pegi umah orang berada sikit dapat la banyak duit raya..dalam RM1..
sebab orang kaya dulu kekadang ade yang bagi duit raya tu as zakat..
kiranya ramai sikit dapat zakat tu..ngee

sekali sekala dengar citer zaman umiabah kita macam best jugak kan..
banyak nostalgia..raya dulu rasanya lagi meaningful compare ngan sekarang..
sekarang ramai bebudak bila sebut raya mesti nampak duit raya..
budaya mintak maaf sume tu dah kurang sangat..hee

papepun,makin beralih zaman makin lain rentaknya kan..
setiap zaman ade citer tersendiri..
moga aidilfitri kali ni membawa rahmat buat semua..^_^


xoxo,
yanie

kata motivasi #3

assalamualaikum w.b.t...





xoxo,
yanie