lamb chop :)

assalamualaikum w.b.t...


ari ni santai2 je..^_^
semalam yanie buat lamb chop..ngee
tapi xdela se'cun' yang kat kedai punya..
just buat simple2 untuk santapan perot ni je..eheh :p

puncanya,sebab dah lama mengidam nak makan lamb chop..tapi selalu xberkesempatan..
aitu pegi mana ntah order lamb chop kat foodcourt tu..
tup2 yang sampai chicken chop..agak hangin la kan..-.-

at last decide nak buat sendiri je..ngee
pegi mall,beli lamb,beli bahan2 untuk sauce..
 maka terhasillah....tadaaa!!!!



okeh..tau x cun..ahah
nak buat acano,dah eksaited sangat nak snap pic,sampai salad ngan kentang putar pun xsempat letak :p
kat sini yanie letak resepi dia skali..:)
resepi yanie ambik kat sini
tapi yanie olah sikit2 dari resepi tu..:)

bahan2 untuk lamb
  • 4 keping daging kambing (yanie guna sekeping,bahagi dua)
  • 1/2 kiub ayam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis/kicap mee (yanie hentam je kicap pekat/kicap biasa)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
  • 1cm halia(tumbuk kasar)
  • Lada hitam, lada sulah, rosemery,tyme,oregano (yanie guna lada hitam je..tumbuk)
  • Sedikit olive oil (yanie xletak..daging tu dah lembab lepas goreng)
  • gula (kalau suka)

cara2

  1. Bersihkan daging kambing dan toskan (tengok cara hilangkan hamis kambing kat sini)
  2. Ketuk2 sket bahagian isi daging kambing supaya daging tidak liat.(yanie picit2 camtu je sebab daging yang yanie beli tu fresh,xliat pon)
  3. Lumurkan kepingan daging kambing dengan kiub ayam,diikut dengan herba (lada hitam, rosemery,oregano,tyme dan mixed herba..yanie sebab guna lada hitam je,so lumur guna yang tu)
  4. Gaukan pula dengan sos tiram dan kicap manis (or kicap mee or kicap ape yang guna) *yanie tambah sos bbq skali)
  5. Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk (bawang putih,halia)
  6. Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering (yanie xletak sebab aitu olive oil habis)
  7. Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi yanie perap semalaman biar sume bahan perapan meresap ke dalam daging...best!
  8. Bakar daging sehingga masak..yanie guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus..*if nak bagi daging tu rasa manis2 sikit,tambah gula masa bakar tu..
untuk resepi blackpepper sauce klik sini

*nanti kalau ade masa yanie taruk resepi kentang putar lak..:)


xoxo,
yanie

2 comments:

SiGadis Yuyu said...

sedapnyeeeeeee..dahla yuyu minat western food..;) salam ukhuwah..done follow awk..sedap lagu!my fav song

yanie said...

samela kita..^_^ suka western!hee..nanti dtg la jnjalan sini lg..dtg dengar lagu ke..hehe ^_^