belajar dengan social media lagi efektif..yeke?

assalamualaikum w.b.t...


salam jumaat penghulu segala hari..:)
apa khabar iman hari ni?
yang makin bertambah alhamdulillah..yang rasa terkurang cepat2 topap..yang maintain dari hari2 lepas,cuba tingkatkan..^_^

haa..*jeling tengok tajuk entry*
betul ke study guna social media lagi effektif?
okeh..ni berdasarkan opinion yanie la kan..
kalau orang lain ade opinion masing2 dialu2kan untuk state kat ruangan komen..^_^
xsalah kongsi ilmu kann..:)




bagi yanie,agak effektif jugak kalau kita study guna facebook,twitter,yahoochat,wechat,whatsapp, n banyak lagi spesis2 teknologi hari ni tu..:)
kenapa?

sebab,macam contoh kat facebook or twitter..
kalau kita baca notes then post kat fb sah2 org lain pun baca kan..
n certain people akan 'like' or favourite post tu though diorang xbaca pun..
but us - akan automatik tengok balik post yang orang like/favourite tu kan..
secara xlangsung kita akan baca..:)
bila dah ulang2 baca akan mudah lekat kat otak..^_^
instead of kita baca notes,buat short notes,then hafal lagi,short notes lagi,lelama ngantok,tido,sume ilang..nauzubillah..

okelaa..yanie citer pasal yanie jela ey..
yanie baca notes,hafal,tulis,baca,hafal,tulis,then fedup..ngantok..boring..
sebab tu yanie ambik alternatif post je kat fb or twitter..orang lain baca ke x tu kira lain..hehe
yelaa..kekadang ngantok jugak hafal drugs,bacteria,nama pelik2 ni kan..
so,post kat fb or twitter..at least tengah2 scroll,view profile tu dah brape kali ulang baca dah..:)

sama macam wechat,whatsapp pun..merapu pasal ape yang kita baca kat kawan kita..
cakap kat dia - xkira,nak bagitau jugak!
at least kita ulang balik apa yang kita baca kan..
kan dalam tips study effective pun suruh guna deria2 yang kita ada kan..
means bila kita ualng2 cakap tu kita dah guna 3 deria..
gerak(tangan),cakap(mulut),dengar(telinga)..:)

kalau kat skype,boleh bincang ngan kawan..
gelak2 sambil story pasal apa yang kita belajar..kalau skype ngan kawan sekelas lagi la untung..
sama2 boleh recall! ^_^
plus dalam duk gelak2 tu boleh ilang stress skali..:)

blog pun boleh! ^_^
xkisahla ade orang nak baca ke x..traffic naik ke x..
tapi bila kita post pasal notes kat blog,
time2 boring,mata dah lebam ngadap notes,boleh bukak blog..
blog sendiri..lagi best nak baca kan! eheh :p

konklusinya,social media ni bukanla 100% sia2..or buang masa..or sewaktu dengannya..
depends pada macam mana cara kita guna..:)
lain orang lain caranya kan..
mana tau cara ni berkesan untuk kita..^_^

pape pun,selamat final untuk those yang sedang n bakal final..
selamat cuti untuk yang tengah cuti..
selamat skolah untuk yang still skolah..cuti dh nak abis..:)
selamat keje untuk those yang dah keje..

smile everyday..a single smile bring lot of sunshine for u n others..^_^
sekali lagi,sume ni pendapat yanie je..^_^
salam ukhuwah..:)

xoxo,
yanie

No comments: