MBBS? MD? MBChB?

assalamualaikum w.b.t...


entry ni based on apa yang yanie baca..and apa yang yanie paham about tiga type of medical degree ni je..
kalau ada opinion or sumber yang yanie misunderstood sila bagitau ey..^_^






* yeke MBBS lagi oke dari MD sebab MBBS ade perkataan 'surgery' but MD takde..
-yeke silibus MBBS different daripada MD?
-betol ke sistem MBBS berbeza dengan MD?
-yeke MMC juz iktiraf graduan MBBS n bukan graduan MD?
- Benarkah kaedah pembelajaran MBBS berbeza dengan MD?
-apakah MBChB?
-adakah graduan MBBS dapat gaji higher berbanding graduan MD/MBChB?
-apa beza MBBS n MD di uni Malaysia?

here we go..:)

though MD xde word 'surgery' dalam ejaan dia,xbermakna student exclude daripada surgery..same with student MBBS,student MD jugak belajar silibus yang sama/lebih kurang..:) so,xtimbul isu "student MBBS lagi baik sebab ade 'surgery' " . salah kalau nak bezakan dua perkataan ni je..graduate MBBS mahupun MD ada silibus yang sama,taraf yang sama..graduate ad a doctor n stat sebagai HO pun dengan pandangan yang sama..starting gaji yang sama n peluang untuk pursue dalam specialization pun sama..:)

MBBS – The naming suggests that they are two separate degrees; however, in practice, they are usually treated as one and awarded together.
yang membezakan MBBS dan MD hanyalah pada negara yang mentauliahkan ijazah tersebut sahaja..
 negara-negara bekas komanwel seperti India, Australia, Indonesia lebih cenderung menggunakan istilah MBBS..
 manakala negara-negara lain (American, Russia dll) menggunakan istilah MD..tu je atceli..:)

Kenapa ada sesetengah negara guna MBBS? Kerana bagi negara2 yang menggunakan MBBS, diorg ada satu lagi postgraduate khas MD, yang setaraf dengan PhD, mengkhusus dalam bidang perubatan/physician.

In other countries, such as United Kingdom and Australia, the MD is a higher doctoral academic research degree resembling a PhD.[1] In Britain and many Commonwealth nations, the qualifying medical degree is instead the Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery (MBBS or BMBS or MBChB).

Lebih kurang camni la..di negara yang guna MD, postgraduate diorg fellowship/PhD. Di negara yang guna MBBS, postgraduate diorg (antaranya) adalah MD.

Di Malaysia,

The University of Malaya and Universiti Teknologi MARA both award MB BS. Other public universities such as Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Sains Malaysia, Universiti Putra Malaysia, Universiti Malaysia Sabah and Universiti Malaysia Sarawak, however, follow the North-American postgraduate-entry model and style their degrees as Doctor of Medicine.

Pendek kata kedua-dua MBBS dan MD (first degree) sama sahaja. Takde yang belajar subjek lebih, etc etc. Kalau ada pun ianya bergantung kepada medschool masing2, bukannya pada title degree..:)

means konsep ni perlu difahamkan oleh semua pihak..xdela nanti ada yang pandang enteng untuk student lepasan MD..kalau x selamanya graduate MD dipandang as 'second-class' padahal taraf kelayakannya sama je..:)

eh..tertinggal..apa pulak MBChB?
MbChB tu merupakan singkatan bagi “Medicinae Baccalaures et Chirurgiae Baccalaures”
Secara literalnya sama je maksud ngan MBBS – Medicine Bachelor and Bachelor of Surgery. Ini kerana dalam bahasa latin, Chirurgia = Surgery..:)

sumber:


thats all setakat ni..kalau salah tegur2 ey..:)
kalau ada musykil pape jgn segan2 tanya ^_^
xoxo,
yanie

No comments: