for adik2 after spm :)

assalamualaikum w.b.t...


UPU dah keluar kan..maknanya bermulalah fasa kedua soalan cepu mas pakcik2 makcik2 sahabat handai sedara mara pada student2 lepasan SPM especially kan..

ade yang sambung f6..ade yang pegi matriks..ade yang masuk maktab..ade yang masuk poli..ade yang pegi giatmara..ade yang masuk dip private..ade yang masuk dip gov..ade yang masuk foundi gov..ade yang buat A-level..ade yang buat IB..ade yang masuk INTEC..ade yang preparation oversea kan..:)

atceli rezeki masing2 tu berbeza..
mungkin kawan kita dapat oversea..ade yang pegi matrik
ade yang dapat foundi..ade yang masuk private..
n kita??

mesti adik2 tengah pening2 + konfius + dilema nak pilih kos mana kat mana lagi kan..:)
urmm,,entry ni juz pandangan kak je la ey..
matrik?asasi?dip?duk umah?

oke..kat sini akak fokus untuk adik2 yang dilema nak pilih matrik/asasi ngan matrik/dip jela ekk..
sebab jarang sangat adik2 yang konfius nak pilih len2..^_^

urrmm,,firstly untuk those yang dapat matrik at the same time dapat asasi jugak..
kalau tanya akak,dua tu lebih kurang je senanya..:p
dedua xtau path lagi kan..xtau lagi bakal belayar ke kos ape..:)
cuma,kalau matrik,adik still lagi berstatus pelajar..but asasi adik dah boleh tuka status jadi mahasiswa :)
yang tu xpenting sangat pun rasanya..
kalau kat matrik,suasana macam sekolah..ade cikgu sume..
kalau asasi,ade lecturer..dorang punya silibus pun lain..
pressure antara dua tu pun lain..:) lagi penat kat asasi..
but sebab asasi divide kepada banyak,maybe asasi lagi terang hala tujunya..
means contoh kalau adik2 dapat asasi sains hayat..
sah2 kos untuk degree nanti xlari jauh dari kos yang include medical study..
example macam medic,biomedic,dentistry,nutrition n dietetic,forensic n so on..
maknanya adik2 dah boleh aim untuk future though still samar2..:)
konklusinya dalam hal ni kalau tanya opinion akak,akak suruh gi asasi :)

untuk those yang dapat matrik n at d same time dapat diploma pulak..
tengok dulu diploma tu kos yang memang adik2 minat or x..
kalau memang adik2 minat,juz go on ngan diploma..
sesetengah orang pandang enteng for those yang ambik dip..konon xpandai la kan..
tapi life kita ke life dorang? pikir future kita..:)
memang betul g matrik jimat masa..jimat duit #eh :p
 but halatuju belum tentu lagi ke mana kan..
lagi selamat kita pilih jalan yang memang betul2 kita tau future dia..
makan masa? memang makan masa..tapi brape bulan je pun..paling jauh beza 2tahun..:)
plus,kalau g diploma adik2 kua nanti sijil tu boleh guna buat keje terus..kalau matrik xboleh..^_^

kalau matrik?matrik kelebihan dia dapat jimat masa - yang ni memang terang2 pakcik2 makcik2 kat kampung pun tau kan..
lagi,matrik maybe adik2 boleh pikir2 dulu nak apply kos ape after tamat nanti..:) tapi xboleh terlampau berharap..sebab kekadang yang pointer daebak2 pun xdapat kos yang dorang nak..:)
maybe kat matrik boleh lagi rasa suasana sekolah..so xdela rindu sangat kan..

kalau tanya akak kenapa akak x suggest matrik,sebab akak dah penah ade kawan2 yang lepasan matrik,dapat pointer boleh dikatakan gedebam gedebum but at last dapat kos pertanian,perkayuan,perikanan..
memang la xsemua macam tu,depends pada nasib kan..tapi yang benda tak pasti tu la jugak kena ambik kira..:) kalau dapat perkayuan nak tak nak kena accept je la kan..:)

bukan la kat sini akak xbagi masuk matrik..jauh skali nak rendahkan matrik..
sori sangat2 for those yang lepasan matrik..xde niat pun..sungguh!
juz nyatakan pendapat..:) pilihan di tangan masing2 kan..:)
pilih betul2..soal masa depan bukan soal main2..silap langkah pertama maknyanya kita akan tanggung sepanjang jalan..:)

kalau xboleh nak pilih lagi after baca entry ni,buat solat istikharah..
rujuk kaunselor,tanya cikgu2,tanya senior2,tanya parents..
yang paling penting - tanya DIRI SENDIRI ..
betul ke keputusan aku?betul ke jalan yang aku pilih?

setakat tu jela kot yang akak boleh citer..kalau ade nak tanya lagi jangan la malu2 nak tanya ek..
tanya kat sini boleh,kat twitter boleh kat fb pn boleh..^_^

*INTEC,SPA,len2 tu akak xsntuh lagi la ey :) kalau nak tau boleh tanya..insyaAllah akak jawab mana yang mampu..:)

xoxo,
yanie