jadi anak?kita pun ade tanggungjawab ape..:)

assalamualaikum w.b.t...




okeh..atceli entry ni ilham after tengok video ustaz don daniyal..:)
err..xdapat nak kongsi kat sini..video tu lupa letak kat mana..sorii..-.-''
nanti next time ade masa yanie letak ey..:)

atceli dah lama tengok video tu..and dah review pn kat blog lama..
but since blog tu ade probs,so review balik kat sini..:)

dalam video tu,
ustaz Don Daniyal tekankan mengenai didikan yang ibu bapa berikan untuk anak2..
tak cukup dengan hanya tekankan untuk solat..
tapi akhlak terabai..

tapi kat sini yanie xmo ulas bebanyak
yanie juz nak bagi opinion yanie lepas tengok video tu
bagi yanie,apa yang yanie nampak lepas tengok video tu,
tanggungjawab anak tu sendiri..

memang betul,
semuanya bermula daripada didikan ibu bapa..
tapi macam mana pulak dengan mereka yang memang tertutup hati untuk jadi anak yang baik?
kalau x,x mungkin ada anak imam yang bermasalah..
tak mungkin ada anak bilal yang cetek akhlak..*just contoh,bukan betul2 :)

yanie xnak sentuh pasal tu..
juz nak tanye,
pernahkah kita as anak terfikir untuk jadi yang terbaik untuk ibu bapa kita..
betul apa yang ustaz cakap,
bila ibu atau ayah meninggal,
dah tentu mereka harapkan seorang anak yang mereka bagi didikan untuk mandikan,kafankan,kebumikan mereka..
dah tentu ibu bapa kita harapkan anaknya untuk membantu dia ke syurga..

dan kat sini,ternyata tanggungjawab seorang anak tak seringan yang kita sangkakan..
selalunya orang cakap tanggungjawab ibu bapa tu berat..
nak bagi didikan sempurna,nak jadikan anak2 berada di bawah limpah kasih Allah S.W.T..

kat sini perlunya kesedaran dalam diri kita – seorang anak..
hidup kita kerana adanya ibu bapa kita..
senyum kita,tangis kita, lebih banyak bersama ibu bapa..
jadi xboleh ke kita jadi apa yang ibu bapa kita nak kita jadi..
setiap ibu bapa xmengharapkan lebih..juz nak anak2 dia jadi pencinta agama,jadi seorang yang berjaya..

nak buat somtim yang salah,
pikir ibu bapa dulu..

pernah kita cari tau,
berapa banyak air mata ibu kita jatuh sebab kita?
pernah kita cari tau,
berapa banyak ayah kita makan hati dengan kita?

kebanyakan anak2 sekarang tak peduli semua tu..
kebanyakannya hanya tau untuk mintak duit,mintak untuk penuhi kemahuan daripada ibu bapa..
bila parents xbagi,mula cakap “tanggungjawab parents untuk penuhi kemahuan anak2”

then keinginan naluri parents xperlu nak titik berat?
ak perlu pikir apa yang parents harapkan daripada seorang anak?

yanie pun bukanlah sempurna..
sebab xde yang sempurna dalam dunia ni kan..
banyak lagi yang perlu yanie belajar..
banyak lagi yang perlu yanie buat untuk balas jasa umi n abah yanie..

cuma,tak salah untuk kita saling tegur menegur kan..
kalau kena tunggu semua orang sempurna dulu baru boleh tegur,
bila kita nak saling lengkapkan diri kan..

n seperti yang ustaz tu cakap,
nabi xpernah ajar kata terlambat dalam diri setiap muslim..
kalau esok nak kiamat pun,
kalau ada benih kat tangan,tanamlah..
Rasulullah xpernah ajar kita p'kataan 'terlambat'..

so,xpernah terlambat untuk kita saling lengkapkan diri..
jadi seorang anak yang boleh dibanggakan..
jadi seorang anak yang boleh membawa ibu bapa ke syurga..
ukir segaris senyuman di wajah ibu bapa kita..

p/s- sekadar pendapat untuk renungan diri n semua..^_^


xoxo,
yanie

No comments: