Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree

assalamualaikum w.b.t...




Korang tau ke Nabeel Fikree sekarang tengah mencari pemenang untuk Samsung Camera Digital Giveaway dia tu? Kalau korang tak tau, haaa mari sini saya kasi tau. Sebelum tu, saya nak bagitau korang syarat nak join giveaway ni pun senang je.


Giveaway ni dibuat sebagai tanda terima kasih kepada pembaca blog nabeelstories katanye. Saya malas nak cakap panjang lagi, terus je bagi korang baca syaratnya :

  1. Follow blog NabeelStories.com
  2. Buat satu entri bertajuk Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link penyertaan pada ENTRY INI sahaja

Macam mana? Senang je kan? Saya join ni pun sekadar ingin mencuba nasib. Manalah tau kot2 terpilih dapat jugak posing depan kamera baru hari2. Hehee..


TARIKH TAMAT PENYERTAAN : 20 Jun 2013





1st BIGGEST GIEAWAY BY OSM

assalamualaikum w.b.t...


STICKY POST TILL 31/5/13



join lagii..:D
hehe..mana tau kot bertuah kann..^_^


- ni bukti follow :D -

tag (random) : filzah, cik intan, nana, cik nas

haa..tu je :)
jom2 join skali! ^_^ xsyok join sorang..:p
tamat : 31/5/2013


xoxo,
yanie

kimbap :)

assalamualaikum w.b.t...


disebabkan malam ni rasa lapar agak terlampau,
so,yanie kongsi resepi jelaa..eheh..:p
at least xdapat makan dapat tengok pic pun jadi kan..:D

citernya macam ni..haritu masa cuti yanie ade buat kimbap..
mesti ramai yang dah tau kimbap tu spesis ape kann..jangan mohong..xbaik..hehe
tambah2 yang fanatik korea..mesti tau punyer..^_^


-kimbap-

haa..tu la ghuper dak kimbap..heheh ^_^
dah2..t makin panjang celotehnya..sekarang proceed ngan resepi pulak..
xpela ramai yang dah tau buat pon..
kira kali ni resepi versi dak yanie pulak eyy..^_^


bahan-bahan

1 btg lobak merah,potong panjang
1 biji timun batang/timun jepun (lagi bez),potong panjang
6 batang isi ketam/sosej
isi ayam/ikan/daging,cincang
2 biji telur
nasi *beras malaysia pun boleh
3 keping roasted seaweed (kat tesco pun ada)
*kalau suka boleh tambah cuka/mayo

cara-caranya

1- masakkan nasi (kalau resepi korea,masa nasi hampir sejuk,diorang gaul nasi dengan
mayo/cuka/cheese..tapi yanie tak gaul dengan apa-apa)
*sebaiknya kalau tak gaul dengan apa-apa,nasi biar yang baru masak,senang nak penyek (beras m'sia)

2- then masakkan telur di atas kuali leper,potong memanjang..

3- hamparkan seaweed ke atas tikar sushi(nak memudahkan proses gulung,xde xpe)

4-lenyekkan nasi ke atas hamparan seaweed tadi hingga rata..(ada sesetengah
yang sapu mayo atas nasi supaya lebih lekat)

5- letakkan lobak,timun,isi ketam,ayam,sosej dan telur di atas nasi..

6- gulung hamparan tadi dengan intinya..

7- dah siap,potong lebih kurang dua inci,then letak atas piring..sedia dimakan..^_^


haa..mudah kan..^_^
tau kenapa yanie xbubuh mayonis?
pandaii..sebab nanti muak..hehe
so,selamat mencuba!

*p/s - eh,lupa bagitau..ayam/daging/ikan/sosej/isi ketam or pape je yang nak masukkan as inti tu xkisah masak macam mana pun..ikut selera memasing je..^_^


xoxo,
yanie

making brownies the simple way ! ^_^

assalamualaikum w.b.t...

alkisahnya yanie bw,on9 fb td..
n terjumpala satu resepi yang siyes bez td! ^_^



I am about to change your life. I am about to make you the happiest person on the planet. I am about to show you how to make brownies with only three ingredients. And I am going to exploit the inherent fantastical properties of Nutella in doing so.

See, Nutella already has fat, milk, and chocolate in it. Since those are the things you would normally be adding to traditional brownies separately, w
hy not use a product that already has these things - and hazelnuts! See, you knew Nutella was amazing. But maybe you didn't realize its full potential. Until today - the day you met three-ingredient Nutella brownies.

Go. Make these. Now.



Ingredients:
  • 1 cup (280g) Nutella
  • 2 eggs
  • 10 tbsp (62g) flour

Directions:
Put it in a bowl. Mash it up. Pour into a pan or muffin tin. Top with hazelnuts if you're feeling extra fancy. Bake at 350F (180C) for around 30 minutes (less time for cupcake form, more time if the centers aren't baked through).

That's it. You're done. Eat them. Revel. Be amazed.


waaa..simple kan! ^_^
jom2 try! nanti boleh update!
selamat mencuba..:)

sumber : sini

xoxo,
yanie
 

May Giveaway By Amer Corner

assalamualaikum w.b.t...





tamat : 8 Jun 2013
tekan banner kalau nk join! :)

xoxo,
yanie

First Giveaway by Ina and Ija

assalamualaikum w.b.t..


okeh..sekarang tengah mood nak join GA..
plus tengah pening ngan notes yang memang xkan abis..:p
so,yanie terjumpa GA ni.. :)


oke..done..:)
tu je..jom la join jugak! ^_^
sambil2 join boleh ramaikan kwn jugak kn..:)
tamat : 8 Jun 2013


xoxo,
yanie

final exam?? :)

assalamualaikum w.b.t...


okeh..entry ni random senanya..sebab yanie tengah ngantok layan notes..
so,rasa nak update blog but xde modal..
update pasal final jelaa..
yer,tau,ini membosankan..tapi xpelaa..daripada xde kan..:)




hurmm..so,kat atas ni jadual final exam yanie..
stat 10/6 sampai 14/6..
cool..selalunya sehari seketol subjek..tup2 sem ni ade pulak sehari 2ketol subjek..
redha jelaa..

atceli dorang letak subjek ACM n Ethics sehari..
but kitorang mintak tuka..jadila ACM ngan english,ethics alone hari jumaat tu..:)
xdela pressure sangat kan dua heavy subjek dalam sehari..^_^

tu jela kot..cakap banyak2 bukan ada orang baca pon kan..ahah :p
wish us gudluck ey! ^_^
sayang sume!
dis year final year..next year xtau kena hantar g mana pulak..:)
papepun,always do the bez in everything u do today kan..^_^
gudluck jugak sume..
thanx sudi baca entry yang ntah pape ni..:)


xoxo,
yanie

5 syarat melakukan maksiat

assalamualaikum w.b.t...





Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata, “Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat.”

Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata, “Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka bolehlah kamu melakukan maksiat.”

Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya, “Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?”

Ibrahim bin Adham berkata, “Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezekinya.”

Mendengar itu dia mengenyitkan kening seraya berkata, “Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah?”

“Ya!” tegas Ibrahim bin Adham. “Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar laranganNya?”

Yang kedua,” kata Ibrahim, “Kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumiNya!

Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati. Ibrahim kembali berkata kepadanya, “Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezekiNya dan tinggal di bumiNya, sedangkan kamu melanggar segala laranganNya?”

“Ya! Anda benar.” kata lelaki itu.

Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab, “Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat olehNya!

Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata, “Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?”

“Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?” kata Ibrahim.

Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat. Ibrahim melanjutkan, “Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya; Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh.”

Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar, “Wahai Ibrahim, mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?”

“Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?”

“Baiklah, apa syarat yang kelima?”

Ibrahim pun menjawab, “Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya.”

Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata, “Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya.”

Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. “Mulai saat ini aku bertaubat kepada Allah.” katanya sambil teresak-esak.

Allahu a’lam bisshawab..

renung-renungkan..:)

xoxo,
yanie

GIVEAWAY liptint from BELLONISTA BEAUTY

assalamualaikum w.b.t...


though masa dah nak tamat,join jugak! eheh :p


tu je..^_^
 sesape nak join sila klik kat ats ni ek..:)
tarikh tutup 26/5/2013 jam 11.59pm :)


xoxo,
yanie

MBBS? MD? MBChB?

assalamualaikum w.b.t...


entry ni based on apa yang yanie baca..and apa yang yanie paham about tiga type of medical degree ni je..
kalau ada opinion or sumber yang yanie misunderstood sila bagitau ey..^_^






* yeke MBBS lagi oke dari MD sebab MBBS ade perkataan 'surgery' but MD takde..
-yeke silibus MBBS different daripada MD?
-betol ke sistem MBBS berbeza dengan MD?
-yeke MMC juz iktiraf graduan MBBS n bukan graduan MD?
- Benarkah kaedah pembelajaran MBBS berbeza dengan MD?
-apakah MBChB?
-adakah graduan MBBS dapat gaji higher berbanding graduan MD/MBChB?
-apa beza MBBS n MD di uni Malaysia?

here we go..:)

though MD xde word 'surgery' dalam ejaan dia,xbermakna student exclude daripada surgery..same with student MBBS,student MD jugak belajar silibus yang sama/lebih kurang..:) so,xtimbul isu "student MBBS lagi baik sebab ade 'surgery' " . salah kalau nak bezakan dua perkataan ni je..graduate MBBS mahupun MD ada silibus yang sama,taraf yang sama..graduate ad a doctor n stat sebagai HO pun dengan pandangan yang sama..starting gaji yang sama n peluang untuk pursue dalam specialization pun sama..:)

MBBS – The naming suggests that they are two separate degrees; however, in practice, they are usually treated as one and awarded together.
yang membezakan MBBS dan MD hanyalah pada negara yang mentauliahkan ijazah tersebut sahaja..
 negara-negara bekas komanwel seperti India, Australia, Indonesia lebih cenderung menggunakan istilah MBBS..
 manakala negara-negara lain (American, Russia dll) menggunakan istilah MD..tu je atceli..:)

Kenapa ada sesetengah negara guna MBBS? Kerana bagi negara2 yang menggunakan MBBS, diorg ada satu lagi postgraduate khas MD, yang setaraf dengan PhD, mengkhusus dalam bidang perubatan/physician.

In other countries, such as United Kingdom and Australia, the MD is a higher doctoral academic research degree resembling a PhD.[1] In Britain and many Commonwealth nations, the qualifying medical degree is instead the Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery (MBBS or BMBS or MBChB).

Lebih kurang camni la..di negara yang guna MD, postgraduate diorg fellowship/PhD. Di negara yang guna MBBS, postgraduate diorg (antaranya) adalah MD.

Di Malaysia,

The University of Malaya and Universiti Teknologi MARA both award MB BS. Other public universities such as Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Sains Malaysia, Universiti Putra Malaysia, Universiti Malaysia Sabah and Universiti Malaysia Sarawak, however, follow the North-American postgraduate-entry model and style their degrees as Doctor of Medicine.

Pendek kata kedua-dua MBBS dan MD (first degree) sama sahaja. Takde yang belajar subjek lebih, etc etc. Kalau ada pun ianya bergantung kepada medschool masing2, bukannya pada title degree..:)

means konsep ni perlu difahamkan oleh semua pihak..xdela nanti ada yang pandang enteng untuk student lepasan MD..kalau x selamanya graduate MD dipandang as 'second-class' padahal taraf kelayakannya sama je..:)

eh..tertinggal..apa pulak MBChB?
MbChB tu merupakan singkatan bagi “Medicinae Baccalaures et Chirurgiae Baccalaures”
Secara literalnya sama je maksud ngan MBBS – Medicine Bachelor and Bachelor of Surgery. Ini kerana dalam bahasa latin, Chirurgia = Surgery..:)

sumber:


thats all setakat ni..kalau salah tegur2 ey..:)
kalau ada musykil pape jgn segan2 tanya ^_^
xoxo,
yanie

its about respect :)

assalamualaikum w.b.t...




- R.E.S.P.E.C.T -
such a simple word right..
easy to say,easy to spell..
but,is it easy enough to be done?

kekadang,ramai yang lupa tentang sebaris perkataan ni..
they juz want others to respect them..
tapi xpernah cuba untuk respect orang lain..

life is karma kan..
what u give u get back..
nak orang respect ourselves,
kita pun mesti hormat orang lain kan..

^_^

xoxo,
yanie

father's love..always a secret :)

assalamualaikum w.b.t...






thats true..
sometimes people cant see the true love of a person named 'FATHER'..

maybe ur father not d one who always call u to ask for ur health
maybe ur father is d one who always scold u when u do thing dat wrong
maybe he's d one who didnt always fulfill ur wishes..

but think back..
there must be a reason in everything dat he do..

he's also d one who wanna make u smile
wanna c u happy
wanna wipe all ur tears
wanna make u feel like u're d owner of d world..


do u really know
when ur father secretly ask for ur health from ur mother?

do u really know
when ur father secretly worried about u?

do u really know
when ur father secretly cry when u're having problem or facing difficulties?

do u really know
when ur father know what's d bez for u?


do u really know
when ur father secretly kiss u while u're sleeping?

never think dat when ur father juz give a curve of smile,
he doesn't care about u..


never think dat everytime he juz said 'its ok',
he doesn't worry about u..


never think dat whenever he didn't give permission on what u wanna do,
he wanna control ur life..


never think dat when he acting cool,
he doesn't cry for u.

a father - is d one dat full of secret..
but his love is everything..
a father - is d one dat always acting cool..
but inside him, no one know what is hidden..

I LUV U ABAH !



xoxo,

yanie


kisah Rasulullah tertulis dalam kitab Veda :)

assalamualaikum w.b.t...





Seorang professor penyelidik pakar bahasa India dari Universiti Alahabad, dalam buku hangatnya telah menerbitkan buku mengenai Kalki Avatar bererti Pembimbing Agung. Beliau mendakwa bahawa gambaran mengenai Kalki Avatar yang terdapat di dalam kitab suci Hindu yang sebenarnya adalah Nabi Muhammad s.a.w. Di India adalah merupakan faktor benar bahawa sejurus selepas sesuatu buku dilancarkan akan menjadi suatau bahan bualan dan gossip seluruh negara. Jikalah sekiranya pengarang buku ini, seorang muslim, sewajarnya dia akan ditangkap dan atau beliau akan dibunuh dan semua buku bukunya akan ditarik balik dari berada di pasaran.

Hingga ketahap dimana ianya akan tidak dibenarkan untuk diulang cetak. Tunjuk perasaan dan keganasan akan tercetus terhadap insan muslim yang tidak berdosa dengan pertumpahan darah dimana mana. Yang menakjubkan bahawa pengarang buku ini adalah seorang yang berfikiran sederhana dan professor khusus yang secara kebetulan adalah seorang Hindu. Nama beliau ialah Mr. Pandit Vedaprakash Upadhal, manamakan tajuk bukunya sebagai “Kalki Avatar. Pengarang adalah penyandang sami berugama hindu Brahmin berasal dari Bengali. Penyelidik sekular.

Menurut kepercayaan penganut hindu, ada digariskan gambaran dan panduan tentang pemimpin yang bernama Kalki Avatar , ia sangat bertepatan hanya dengan Nabi Muhammad s.a.w. Jadi penganut hindu diseluruh dunia tidaklah perlu menunggu lagi akan kedatangan Kalki Avatar (semangat/roh) yang dimaksudkan. Sewajarnya mereka segera menerima kenabian nabi Muhammad s.a.w Bin Abdullah sebagai pesuruh Allah (Kalki Avatar) yang dimaksudkan oleh kitab suci hindu mereka itu. Fakta fakta dan penemuan mengenainya telah disahkan oleh lapan pandit sami kanan hindu yang lain yang mengatakan penganut hindu selama ini menghanyutkan diri mereka dalam penantian yang tidak berpenghujung, sedangkan pesuruh tersebut telah pun muncul dan telah pun wafat 14 abad yang lalu.

Pengarang mengemukakan bukti yang kukuh saperti dibawah yang digali dari kitab Vedas serta buku buku suci ugama hindu yang lain bagi membuktikan kebenaran hujah beliau:

1. Didalam ramalan Prophecy Hindus Purana (Buku suci hindu) telah dinukilkan bahawa Kalki Avatar adalah pesuruh tuhan yang terakhir dimuka bumi ini untuk pertunjuk bagi seluruh dunia dan seluruh manusia dialam ini. Alqur’an telah memberitahu bahawa Nabi Muhammad s.a.w. adalah nabi yang terakhir buat pertunjuk seisi alam termasuk Jin dan manusia.

2. Menuruk ramalan ugama hindu, kelahiran Kalki Avatar akan berlaku disuatu tempat menyerupai pulau (negeri dikelilingi padang pasir) dan mengikut ugama hindu ianya di kawasan bumi Arab.

3. Didalam buku hindu, nama bapa dan emak Kalki Avatar dikenali sebagai VISHNUBHAGAT dan SUMAANI. Jika kita lihat makna bagi kedua nama tersebut, akan kedapatan sesuatu yang menarik untuk direnungi. Lihat, VISHNUBHAGAT = Vishnu beerti tuhan + Bhagat beerti hamba, diterjemah dalam bahasa arab, tuhan itu ALLAH + hamba itu Abdul = Dicantumkan akan menjadi ABDULLAH (bapa kepada Nabi Muhammad s.a.w) Manakala SUMAANI beerti aman atau tenang yang didalam bahasa arab AMINAH (nama emak Nabi Muhammad s.a.w). 1. Dalam buku buku ugama hindu, dinukilkan bahawa bahan makanan asas Kalki Avatar ialah buah korma dan zaitun. Beliau merupakan seorang yang amanah lagi jujur dan paling dipercayai seluruh masyarakatnya. Tak dapat disangsikan bahawa makanan asas Nabi ialah buah Korma dan zaitun. Nabi Muhammad s.a.w juga mempunyai akhlak sebegini tinggi dan dipercayai oleh setiap orang dan masyarakatnya.

2. Dinukilkan juga dalam Vedas, bahawa kelahiran Kalki Avatar akan berlaku ditengah tengah kalangan keturunan yang dihormati. Ini bertepatan dengan dimana Nabi Muhammad dilahir dari golongan Quraish yang terkenal sangat dihormati oleh masyarakat ketika itu.

3. Dalam buku tersebut juga dinukilkan bahawa Tuhan akan mengajar Kalki Avatar melalui malaikat didalam Gua. Bertepatan dimana Allah telah mengajar Nabi Muhammad s.a.w dengan memerintahkan Malaikat Jabrail untuk mengunjungi serta mengajar nabi berupa Wahyu didalam gua yang bernama Gua Al Hira.

4. Juga dinukilkan bahawa tuhan akan memberi kenderaan yang pantas buat Kalki Avatar untuk mengembara keseluruh alam maya serta naik kelangit hingga kelangit ke 7. Ini bertepatan dengan apa yang dialami oleh Nabi Muhammad s.a.aw dalam peristiwa Isyra’ dari masjidi haram diMekah ke masjidil al aqsa diPelestin Dan Mi’raj nabi kelangit ke 7 dengan menunggang seekor Burak dalam satu malam.

5. Dinukilkan juga dalam buku tersebut bahawa Kalki Avatar akan diberikan pertolongan yang luar biasa oleh tuhan, ini terbukti jelas bahawa Allah telah memberi bantuan luar biasa kepada Nabi Muhammad s.a.w didalam peperangan Uhud dan yang lain lain.

6. Yang menakjubkan dinukilkan juga bahawa Kalki Avatar akan dilahirkan pada 12 haribulan. Ini bertepatan sekali bahawa Nabi Muhammad s.a.w telah dilahirkan pada 12hb Rabiulawal (kelendar Islam).

7. Dinukilkan juga dalam Vedas bahawa Kalki Avatar adalah merupakan seorang penunggang kuda yang baik dan ahli main pedang yang cekap, ini bertepatan dengan Nabi Muhammad s.a.w yang terkenal dalam bidang berkenaan. Lagipun pengarang mengajak penganut ugama hindu berfikir bahawa zaman kuda dan pedang telah berlalu dan kini manusia menggunakan senapang dan roket. Adalah sesuatu yang dangkal mengharapakan datangnya Kalki Avatar yang ditunggu tanpa penghujung, walhal ia telah pun muncul 1400 tahun yang lalu.

Dalam alqur’an telah diceritakan tentang ciri ciri dan tanda tanda mengenai Nabi Muhammad s.a.w dengan jelas dan bertepatan apa yang dinantikan oleh penganut hindu terhadap Kalki Avatar. Pengarang telah memberi hujah hujah yang mengatakan Kalki Avatar yang dimaksudkan itu adalah Nabi Muhammad s.a.w dan kepada yang masih lagi menunggu akan kedatangan Kalki Avatar? Sewajarnya berfikir semula dan renungilah akan kebenarannya.
 
 
wallahualam..:)
 
xoxo,
yanie

saat iman baru tidak lagi diterima

assalamualaikum w.b.t...





Abu Dzar r.a. berkata: Ketika aku masuk majid, Rasulullah saw. sedang duduk, dan ketika terbenam matahari Nabi saw. bersabda: Hai Abu Dzar tahukah engkau kemana matahari itu pergi? Jawabku: Allahu warasuluhu a’lam. Maka sabda Nabi saw.: Dia minta izin kepada Tuhan untuk sujud, lalu diizinkan terbit kembali, dan akan tiba masa diperintahkan kepadanya: Kembalilah dari mana engkau datang. Sehingga ia terbit dari barat (tempat terbenamnya). Dan itulah tempatnya. (Bukhari, Muslim).

Abu Hurairah r.a. berkata: Nabi saw. bersabda: Tidak akan tiba hari kiamat sehingga matahari terbit dari barat, maka bila matahari telah terbit dari barat, dan orang-orangpun melihatnya, segera mereka beriman semuanya, pada saat itu tidak berguna iman yang baru, jika dahulunya mereka tidak beriman. Kemudian Nabi saw. membaca ayat 158 surat Al-An’am: “Pada hari tibanya salah satu ayat (bukti) yang telah ditentukan oleh Tuhanmu, maka tidak akan berguna iman yang baru bagi orangnya jika dahulunya mereka tidak beriman“. (Bukhari, Muslim).

ya Allah..takutnya kalau iman kita xlagi diterima Allah kan..
nauzubillah..semoga Allah memberikan kesempatan untuk kita tawadhuk di jalannya sebelum tibanya kiamat..


xoxo,
yanie

for adik2 after spm :)

assalamualaikum w.b.t...


UPU dah keluar kan..maknanya bermulalah fasa kedua soalan cepu mas pakcik2 makcik2 sahabat handai sedara mara pada student2 lepasan SPM especially kan..

ade yang sambung f6..ade yang pegi matriks..ade yang masuk maktab..ade yang masuk poli..ade yang pegi giatmara..ade yang masuk dip private..ade yang masuk dip gov..ade yang masuk foundi gov..ade yang buat A-level..ade yang buat IB..ade yang masuk INTEC..ade yang preparation oversea kan..:)

atceli rezeki masing2 tu berbeza..
mungkin kawan kita dapat oversea..ade yang pegi matrik
ade yang dapat foundi..ade yang masuk private..
n kita??

mesti adik2 tengah pening2 + konfius + dilema nak pilih kos mana kat mana lagi kan..:)
urmm,,entry ni juz pandangan kak je la ey..
matrik?asasi?dip?duk umah?

oke..kat sini akak fokus untuk adik2 yang dilema nak pilih matrik/asasi ngan matrik/dip jela ekk..
sebab jarang sangat adik2 yang konfius nak pilih len2..^_^

urrmm,,firstly untuk those yang dapat matrik at the same time dapat asasi jugak..
kalau tanya akak,dua tu lebih kurang je senanya..:p
dedua xtau path lagi kan..xtau lagi bakal belayar ke kos ape..:)
cuma,kalau matrik,adik still lagi berstatus pelajar..but asasi adik dah boleh tuka status jadi mahasiswa :)
yang tu xpenting sangat pun rasanya..
kalau kat matrik,suasana macam sekolah..ade cikgu sume..
kalau asasi,ade lecturer..dorang punya silibus pun lain..
pressure antara dua tu pun lain..:) lagi penat kat asasi..
but sebab asasi divide kepada banyak,maybe asasi lagi terang hala tujunya..
means contoh kalau adik2 dapat asasi sains hayat..
sah2 kos untuk degree nanti xlari jauh dari kos yang include medical study..
example macam medic,biomedic,dentistry,nutrition n dietetic,forensic n so on..
maknanya adik2 dah boleh aim untuk future though still samar2..:)
konklusinya dalam hal ni kalau tanya opinion akak,akak suruh gi asasi :)

untuk those yang dapat matrik n at d same time dapat diploma pulak..
tengok dulu diploma tu kos yang memang adik2 minat or x..
kalau memang adik2 minat,juz go on ngan diploma..
sesetengah orang pandang enteng for those yang ambik dip..konon xpandai la kan..
tapi life kita ke life dorang? pikir future kita..:)
memang betul g matrik jimat masa..jimat duit #eh :p
 but halatuju belum tentu lagi ke mana kan..
lagi selamat kita pilih jalan yang memang betul2 kita tau future dia..
makan masa? memang makan masa..tapi brape bulan je pun..paling jauh beza 2tahun..:)
plus,kalau g diploma adik2 kua nanti sijil tu boleh guna buat keje terus..kalau matrik xboleh..^_^

kalau matrik?matrik kelebihan dia dapat jimat masa - yang ni memang terang2 pakcik2 makcik2 kat kampung pun tau kan..
lagi,matrik maybe adik2 boleh pikir2 dulu nak apply kos ape after tamat nanti..:) tapi xboleh terlampau berharap..sebab kekadang yang pointer daebak2 pun xdapat kos yang dorang nak..:)
maybe kat matrik boleh lagi rasa suasana sekolah..so xdela rindu sangat kan..

kalau tanya akak kenapa akak x suggest matrik,sebab akak dah penah ade kawan2 yang lepasan matrik,dapat pointer boleh dikatakan gedebam gedebum but at last dapat kos pertanian,perkayuan,perikanan..
memang la xsemua macam tu,depends pada nasib kan..tapi yang benda tak pasti tu la jugak kena ambik kira..:) kalau dapat perkayuan nak tak nak kena accept je la kan..:)

bukan la kat sini akak xbagi masuk matrik..jauh skali nak rendahkan matrik..
sori sangat2 for those yang lepasan matrik..xde niat pun..sungguh!
juz nyatakan pendapat..:) pilihan di tangan masing2 kan..:)
pilih betul2..soal masa depan bukan soal main2..silap langkah pertama maknyanya kita akan tanggung sepanjang jalan..:)

kalau xboleh nak pilih lagi after baca entry ni,buat solat istikharah..
rujuk kaunselor,tanya cikgu2,tanya senior2,tanya parents..
yang paling penting - tanya DIRI SENDIRI ..
betul ke keputusan aku?betul ke jalan yang aku pilih?

setakat tu jela kot yang akak boleh citer..kalau ade nak tanya lagi jangan la malu2 nak tanya ek..
tanya kat sini boleh,kat twitter boleh kat fb pn boleh..^_^

*INTEC,SPA,len2 tu akak xsntuh lagi la ey :) kalau nak tau boleh tanya..insyaAllah akak jawab mana yang mampu..:)

xoxo,
yanie

Simple Giveaway By Nina dan Hani

Assalamualaikum , Alhamdulillah akhirnya terlaksana juga nak adakan Giveaway yang simple tetapi hadiah yang lumayan . Semoga GA ini berjalan dengan lancar dan semua dijemput untuk join . GA kali ini 2 blogger berkolabrasi bersama . Diyana Hani dan Mazelina Zaini .
Syarat-syarat :
  1. Follow Blog Mazelina , Diyana Hani & Sponsor (diperiksa)
  2. Buat Entry bertajuk Simple Giveaway By Nina dan Hani
  3. Copy coding entry yang telah disediakan dan pastekan di ruangan HTML & publish
  4. Like -->
  5. Klik Sini ---> Tolong Jujur LINK 1 ---> LINK 2
  6. Letakkan URL Entry GA di ruangan komen Diyana Hani sahaja*

credit: Kak Mia Liana

Hadiah yang bakal dimenangi ialah :


  1. 3 Top Referral daripada blog MAZELINA & 3 Top Referral dari blog Diyana Hani - TSHIRT Running Man
  2. Seorang Pemenang bertuah dengan blog yang Cantik , Kemas , Menarik akan memenangi 1 Blouse Tribal & 1 Button
  3. 24 Orang Pemenang Cabutan Bertuah akan memenangi Tshirt Running Man
  4. Hadiah Saguhati kepada 4 orang blogger

Jumlah hadiah : 34 Hadiah ^^

Syarat yang senang kan ? Jom Promote dan menjadi Top Referral . Hadiah tentu akan menjadi milik anda !
Pastekan URL GA hanya di entry Diyana Hani !

blog lama..blog baru..:p

assalamualaikum w.b.t...


memandangkan hari ni hari ahad,so yanie rasa macam nak hapdate blog pulak..eheh :p
*buat2 dementia yang esok ade test Microbiology -.-''
entry ni xde pape pun atceli..^_^
saja je nak hapdate lepas skit otak layan notes hepatitis untuk test esok :p
*immunology belom sentuh ag = ='


back to d story,tetiba yanie teringat pasal experience masa memula yanie berminat ngan dunia blogging ni..
masa tu tahun 2008..maknanya?? dah 6tahun berlalu !
waaa..daebakk..yanie pun xpenah kira sebenarnya bape tahun yanie berblogging..
hari ni baru ngengade nak kira..ngeee :p

hurmm..masa tu sebab awal2 lagi so eksaited la kan..upload pic pun satu2 setiap entry..eheh :p
tapi sume pic jelaa..xreti nak karang2 ayat sume lagi..hehe
masa tu pun blog design guna design biasa je..xreti nak decorate2 sendiri lagi..:p

n after few months and years bilangan blog makin banyak n banyak..
*yanie pun xtau kenapa -.-''
but at last tinggal dua je yang yanie publickan..
yang lain2 ade,tapi private..means yanie sorang jela tgk..:p

blog yang yanie paling sayang atceli yumikoyuki93.blogspot.com..or nama lama dia starheartyuki93.blogspot.com..
sebab apa? sebab blog tu dah banyak post dia..wuwuwu T^T
lagi satu sebab blog tu satu2nya blog yang penah ade ramai follower,total view,banyak entry sume..
blog tu jugak bagi sumbangan nuffnang kat yanie though xbanyak..
 pendek kata dalam banyak2 blog, blog tu yang paling 'hidup'..
that's y yanie sayang..huhu

kalau sayang kenapa buat blog ni - yumikoyuki199.blogspot.com ?
sebab,blog yang yanie sayang tu ade probs..yanie pun xsure kenapa..
tapi yang yanie perasan dia ade probs after tuka template design sume..
lepas tuka tu kalau view mesti banyak giler2 iklan yang kua..
at last yanie fedup n wujudkan blog baru ni..

though blog ni perlu naik slow2 balik,xpelaa..try renovate satu2..
yanie pun makin sibuk sekarang..maybe susah nak update..
but its oke..:) as long as ade jugak tempat meluah bila yanie ade masa..

plus pulak sekarang ni dah dekat nak final..
*yanie final 10/6/2013..yang kat 'My Status' tu silap tarikh
so,memang bertambah bz la kan..nak nanges je ase..huhu
after final nanti la kot insyaAllah yanie update balik blog..
tu pun kalau xsibuk..ngeee :p

btw,thanx sudi singgah sini for those yang singgah..^_^
tinggal link kat chatbox t yanie follow ek..:)

xoxo,
yanie

Segmen Lucky Draw by dyanzakhi,nabilabiela

assalamualaikum w.b.t...


jom2 join segmen..^_^


tarikh tutup 21 mei 2013..so,apa tunggu lagi..
jum2 join! meriahkan segmen..^_^



xoxo,
yanie

jadi anak?kita pun ade tanggungjawab ape..:)

assalamualaikum w.b.t...




okeh..atceli entry ni ilham after tengok video ustaz don daniyal..:)
err..xdapat nak kongsi kat sini..video tu lupa letak kat mana..sorii..-.-''
nanti next time ade masa yanie letak ey..:)

atceli dah lama tengok video tu..and dah review pn kat blog lama..
but since blog tu ade probs,so review balik kat sini..:)

dalam video tu,
ustaz Don Daniyal tekankan mengenai didikan yang ibu bapa berikan untuk anak2..
tak cukup dengan hanya tekankan untuk solat..
tapi akhlak terabai..

tapi kat sini yanie xmo ulas bebanyak
yanie juz nak bagi opinion yanie lepas tengok video tu
bagi yanie,apa yang yanie nampak lepas tengok video tu,
tanggungjawab anak tu sendiri..

memang betul,
semuanya bermula daripada didikan ibu bapa..
tapi macam mana pulak dengan mereka yang memang tertutup hati untuk jadi anak yang baik?
kalau x,x mungkin ada anak imam yang bermasalah..
tak mungkin ada anak bilal yang cetek akhlak..*just contoh,bukan betul2 :)

yanie xnak sentuh pasal tu..
juz nak tanye,
pernahkah kita as anak terfikir untuk jadi yang terbaik untuk ibu bapa kita..
betul apa yang ustaz cakap,
bila ibu atau ayah meninggal,
dah tentu mereka harapkan seorang anak yang mereka bagi didikan untuk mandikan,kafankan,kebumikan mereka..
dah tentu ibu bapa kita harapkan anaknya untuk membantu dia ke syurga..

dan kat sini,ternyata tanggungjawab seorang anak tak seringan yang kita sangkakan..
selalunya orang cakap tanggungjawab ibu bapa tu berat..
nak bagi didikan sempurna,nak jadikan anak2 berada di bawah limpah kasih Allah S.W.T..

kat sini perlunya kesedaran dalam diri kita – seorang anak..
hidup kita kerana adanya ibu bapa kita..
senyum kita,tangis kita, lebih banyak bersama ibu bapa..
jadi xboleh ke kita jadi apa yang ibu bapa kita nak kita jadi..
setiap ibu bapa xmengharapkan lebih..juz nak anak2 dia jadi pencinta agama,jadi seorang yang berjaya..

nak buat somtim yang salah,
pikir ibu bapa dulu..

pernah kita cari tau,
berapa banyak air mata ibu kita jatuh sebab kita?
pernah kita cari tau,
berapa banyak ayah kita makan hati dengan kita?

kebanyakan anak2 sekarang tak peduli semua tu..
kebanyakannya hanya tau untuk mintak duit,mintak untuk penuhi kemahuan daripada ibu bapa..
bila parents xbagi,mula cakap “tanggungjawab parents untuk penuhi kemahuan anak2”

then keinginan naluri parents xperlu nak titik berat?
ak perlu pikir apa yang parents harapkan daripada seorang anak?

yanie pun bukanlah sempurna..
sebab xde yang sempurna dalam dunia ni kan..
banyak lagi yang perlu yanie belajar..
banyak lagi yang perlu yanie buat untuk balas jasa umi n abah yanie..

cuma,tak salah untuk kita saling tegur menegur kan..
kalau kena tunggu semua orang sempurna dulu baru boleh tegur,
bila kita nak saling lengkapkan diri kan..

n seperti yang ustaz tu cakap,
nabi xpernah ajar kata terlambat dalam diri setiap muslim..
kalau esok nak kiamat pun,
kalau ada benih kat tangan,tanamlah..
Rasulullah xpernah ajar kita p'kataan 'terlambat'..

so,xpernah terlambat untuk kita saling lengkapkan diri..
jadi seorang anak yang boleh dibanggakan..
jadi seorang anak yang boleh membawa ibu bapa ke syurga..
ukir segaris senyuman di wajah ibu bapa kita..

p/s- sekadar pendapat untuk renungan diri n semua..^_^


xoxo,
yanie

hidup itu pilihan :)

assalamualaikum w.b.t...





Hidup ini terbina atas seribu satu pilihan..
Terkadang,
Hati keliru untuk membuat percaturan yang tepat..
Terkadang,
Sering kita diuji dengan persimpangan yang berliku..
Allah sengaja hadirkan setitis embun dingin dalam kolam hati..
Demi untuk menggugat ketenangan yang sekian lama diulit dengan kedamaian..
Terkadang,
Allah hadirkan sedikit guruh..
Untuk menguji cekalnya sekeping hati..
Untuk mengukur sejauh mana gentarnya saat teruji..
Allah itu Maha Adil..
Maha Mengetahui..
Maha Berkuasa..
Segala yang terjadi adalah atas kehendaknya..
Sudah tersurat dalam Al-Quran..
Apabila Allah ingin sesuatu terjadi,maka jadilah..
Kita sebagai hambanya yang daif di dunia fana ini,
Hanya mampu menompang sejuta rasa dengan kata redha..
Simfoni hidup sering mengalunkan melodi berbeda..
Terkadang melodi indah beralun..
Ada ketika hidup ini bertali sendu..
Berpaksi teguh pada dogma..
Serah segalanya pada yang Esa..
Jalani liku hidup..
Tempuhi dengan tabah..
Redahi dengan sabar..
Hadapi dengan tawakal..
 ^_^

xoxo,
yanie

Al-Hin - bukan syaitan,jin atau malaikat

assalamualaikum w.b.t...

atceli entry ni re-post dari entry kat blog lama yanie..
sebab yanie rasa citer ni menarik..
n rasanya ade yang xtau n ade jugak yang penah dengar pasal al-Hin ni kan..:)
memang citer ni agak panjang..but,worth it! ^_^


 -gambar hiasan-



Aku bukan Jin, Syaitan atau Malaikat... } sedikit pengalaman & kajian
Posted by Darul Manzil at 1:42 AM

Dua minggu yang lalu, saya didatangi sepasang suami isteri dan seorang anak lelaki di RIDAM. Pesakitnya adalah anak lelaki mereka.

Dari perbualan sebelum rawatan, si bapa menceritakan bahawa sudah banyak tempat sudah di kunjungi. Boleh dikatakan hampir setiap perawat yang muncul dalam Expose Mistik dan Rancangan Alam Ghaib sudah di bawa. Semuanya belum ditemui penawarnya.

Luahan tersebut membuatkan saya tersenyum. Lantas, saya katakan pada mereka sekeluarga bahawa mungkin 'masih belum ada rasi ubat' . Kalau dah jodoh ubat dengan penyakitnya, insyaallah, sembuh lah penyakitnya..

Simptom gangguan pada pesakit hanya berlaku pada malam hari iaitu ketika waktu bulan mengambang sahaja. Pada waktu tersebut, pesakit akan merenung bulan kemudian menangis. Begitulah yang berlaku setiap bulan..

Maka, saya ambil pendekatan segera dengan 'teknik scan' dan hampa kerana tidak dapat mengesan sebarang jenis gangguan pada lelaki tersebut.. Aiii...hairan sungguh.. lelaki tu nampak normal jer..

Lama saya dok termenung ketika berdepan dengan situasi tersebut, saya teringat pada Allahyarham Tok Ngah ketika berhadapan dengan kes yang hampir sama. Kata beliau, mungkin 'badan' tengah kotor. Akibatnya, konsentrasi tiada.. Kan sunat kalau bersih. Apatah lagi kalau harum semerbak...

Lalu, saya minta izin pada pesakit untuk berehat sebentar. Sebenarnya, saya ingin mandi kerana baru teringat, saya baru saja selesai mengelap kipas syiling sebaik sahaja keluarga pesakit tiba di RIDAM. Selepas mandi, saya pakai wangian agar diri harum semerbak..

Setelah itu saya ke ruang rawatan untuk menyambung tugas rawatan. Ketika duduk berhadapan pesakit, tiba-tiba...

Pesakit: "Ermm..wanginya... lama dah tak bau macam ni.. Kamu pakai minyak wangi apa ni..?"

Kelihatan suara pesakit berlainan. Maka saya yakin, ketika itu, pesakit sedang kerasukan.

Saya: "Minyak atar 1001 Malam. Tak pernah bau ker?"

Pesakit: "Pernah.. Tapi dah lama tak bau macam ni.. Masa kat Andalusia pernah la.. Harum betul baunya. Boleh bagi aku sikit? "

Saya: "Boleh.. Tapi kena kerjasama la.. Setakat minyak wangi, apalah sangat.."

Seraya itu dia tersenyum dengan kata-kata saya..

Pesakit: "Boleh..tapi aku tak suka orang belagak.. Kalau kamu boleh cakap dengan aku elok-elok, tanya lah apa kamu nak. Dengan nama Allah, aku tak akan tipu.".

Saya: "Ish...tak baik kamu main sumpah-sumpah macam tu.. Nanti makan sumpah baru tahu..Kamu ni Jin Islam ker?"

Pesakit: "Kenapa aku nak takut. Aku cakap jujur la ni.. Memang aku sembah Allah, tapi aku bukan Islam.."

Saya: "Hah...sembah Allah tapi bukan Islam..? Agama apa kamu ni?"

Pesakit: "Agama Monoteisme"

Saya: "Agama apa tu..?"

Pesakit: "Agama yang satu la.. Tuhan hanya satu yakni Allah...Tak sekolah ker?"

*Terkena jugak RIDAM.. :(

Saya: "Kamu jangan main-main pasal agama ni...!..Kang...."

*Masa tu tangan kanan dah diangkat..rasa nak lempang jer...

Pesakit: "Aku tak tipu lah...Aku bukan Jin, Syaitan atau Malaikat..Aku Poppy..Nama aku Mizari"

*Tangan saya tak jadi di angkat. Terasa hendak tahu pula apa cerita berikutnya..

Saya: "Poppy..? Makhluk apa tu..?"

Pesakit: "Wahai hamba Allah...banyak lagi rahsia Allah yang kamu belum tahu.. Bukan semua rahsia boleh dicapai dengan akal manusia.."

Saya: "Ceritakan...aku nak tahu.."

Pesakit: "Aku wujud sebelum kaum jin diciptakan lagi... Sebelum banyak puak kami di binasakan Allah kerana kesalahan kami sendiri.."

Kemudian dia menangis teresak-esak..

Pesakit: "Puak kami dah kurang dari 1000.. Mungkin kerana kesalahan yang kami lakukan, kami tidak diizinkan Allah untuk melahirkan zuriat kami.."..

Terduduk saya mendengar cerita si Mizari... Baru saya teringat akan sebuah buku yang dibaca karangan Isa Dawud.. Cerita yang diberitahu menepati penerangan yang diberitahu dalam buku tersebut..

Saya: " Kalau begitu, betul kah nama golongan kamu ini adalah Al-Hin?"

Seraya itu dia mengangguk..

Pesakit: "Al-Hin adalah nama makhluk.. Kami hidup berpuak-puak.. Aku dari puak Poppy..Ada lagi musuh puak aku iaitu Neondertal. Nama puak lain banyak, tapi aku dah lupa...."

Saya: " Apa yang puak kamu buat sampai Allah murka?"

Dia terdiam sejenak..

Pesakit: "Apa yang kamu tengok kemaksiatan dan kerosakan manusia hari ini, itulah yang kami buat dulu.. Tapi hari ini aku tengok, kerosakan manusia lagi hebat dari apa yang kami lakukan dulu..."

Saya: "Wahai makhluk Allah, aku tiada kuasa untuk lakukan apa pun pada kamu kecuali dengan izin Allah.. Tapi boleh aku tanya, kenapa aku tak dapat 'scan' kau tadi? Mana kau menyorok?"

Pesakit: "Aku tak pergi mana-mana. Memang dari tadi aku dalam badan ni. Jangan kau kecil hati pulak.. Setakat ini, dengan izin Allah, puak aku belum dapat di scan mana-mana perawat pun ketika mereka berubat. Mungkin kerana ada sebab yang kau dan aku sendiri belum tahu kecuali Allah..."

Saya: "Dah tu, sekarang ni kamu boleh bercakap dengan aku..macam mana pulak tu?"

Pesakit: "Itu kerana aku sendiri yang nak bercakap dengan kamu.. Bukan semua tau aku suka manusia...Aku nak duduk dengan kamu boleh? Kalau kamu izin kan la.."

Saya: "Tak payah la...aku selesa dengan sesama manusia.. kamu tak marah kan..?"

Pesakit: "Tak la..buat apa aku nak marah.. Kamu ada hak atas diri kamu.."

Saya: "Erm..boleh kamu bagi sebab..kenapa kamu duduk dengan budak ni?"

Pesakit: "Sebab dia kasi aku duduk dengan dia.."

Dari badan pesakit tersebut, Mizari menceritakan penemuannya dengan budak tersebut ketika dia berjumpa di sebuah pusat rekreasi di Selatan tanahair. Katanya lagi, budak tu tak takut dengan dia..

Cerita tersebut disahkan bapanya. Memang anaknya ada mengikuti kursus kadet di tempat tersebut..

Saya: "Wahai makhluk Allah, aku bukanlah dikalangan orang alim untuk mendakwah kamu. Tapi sudi tak kalau kau masuk Islam?"

Pesakit: "Maaf ya..Aku masih yakin dengan agama ku. La ikra hafiddin kan...?"

Saya: "Memang lah..tapi agama akhir zaman kan Islam..Kalau kamu menyembah Allah, kenapa tidak kamu ikuti agama akhir zaman ni..?Agama yang disuruh dan dijamin Allah..."

Pesakit: "Aku tahu...tapi aku bukan dari Jin dan Manusia.. Tiada satu pun nama kaum aku dalam Al-Quran..."

Lalu di bacakan ayat surah Adz-Dzariyaat:56

Maksudnya:
'Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.'

Pesakit: "Jadi, aku yakin dengan pegangan aku sekarang.. Aku tidak pernah menduakan Allah.."


*Tidak ada apa yang mampu saya katakan padanya. Kelu saya bila mendengar hujahnya..

Saya: "Kalau begitulah kata kamu, tiada apa yang mampu aku katakan lagi.. Tapi, dengan nama Allah, boleh tak kamu keluar dari badan anak ini? Kesian aku tengok mak bapak budak ni.. Kamu tak rasa kesian ker..?"

Pesakit:
"Kesian jugak.. Banyak jugak la duit diorang habis pergi berubat.. Demi Allah, aku memang nak keluar, tapi, belum masanya lagi..."

Saya: "Dah tu, bila agak-agak kamu masa tu sampai..?"

Pesakit: "Sekarang..tapi dengan syarat.."

Saya: "Apa syaratnya? Kalau boleh mensyirikkan, aku tak nak la.."

Pesakit: "Aku nak salam kedua mak bapak budak ni..Aku nak mintak maaf sebab susahkan diorang. Lepas tu, aku nak kau doakan agar Allah pendekkan nyawa aku...boleh?"

Saya: "Syarat yang pertama tu insyaallah, boleh (kedua ibu bapa pesakit mengangguk sama).. Tapi, pelik la dengan syarat kedua tu..Kenapa?"

Pesakit: "Ada tak bapak budak ni cerita perangai pelik anak nya ni masa sakit tadi?"

Saya: "Yang mana? Yang suka tengok bulan mengambang tu ker?"

Pesakit: "Yelah...kamu tak nak tahu kenapa aku suka tengok bulan?"

Saya: "A'ah...kenapa?"

Pesakit
: "Aku tengah kira umur aku la tu...Kiraan masa aku sama macam kalendar Islam.. Puak kami mana pakai Kalendar masihi..."

Saya: "Oooo..tapi kau tak jawab lagi soalan kedua tu.."

Pesakit: "Sabar lah..maksud aku, aku kira umur untuk tahu hayat aku.. Dah lama sangat aku hidup.. Sunyi betul hidup aku...Aku nak kamu doakan agar Allah pendekkan hidup aku sebab aku dah hidup lama sangat..."

Saya: "Ooo...macam tu..Berapa dah umur kamu?"

Pesakit: "Sikit jer...baru 4 juta 130 ribu tahun.."

Saya
: "Mak aiiii...lama nya kau hidup.."

Pesakit: "Betul..sebab tu aku nak kau doakan aku.."

Saya: "Insyaallah, kalau itu yang kau nak...Tapi, aku nak tanya soalan terakhir ni..Boleh?"

Pesakit: "Tadi kata suruh aku keluar...? Ni makin banyak tanya pulak ni..Hah..apa dia?"

Saya: "Boleh tak aku tengok kamu...Rasa nak tengok jer diri kamu tu..."

Pesakit: "Boleh dengan izin Allah...kau baca Surah Al-Kautsar 1000 kali sebelum tidur...Mintak pada Allah nak tengok aku.. Bukan aku yang izin..Allah yang izin.. Sekarang, boleh aku keluar..?"

Saya
: "Dipersilakan wahai hamba Allah..Moga kamu tergolong dalam orang-orang yang beriman.."

Sebelum dia keluar, dia mencium tangan kedua ibu bapa pesakit dan meminta maaf pada mereka.. Sekitar 5 minit selepas itu, pesakit tersedar.. Kelihatan penat dan lelah yang dialami akibat tenaga tubuh yang diguna oleh makhluk lain..

Hanya sebagai syarat asas rawatan, saya bekalkan air dan limau rukyah untuk dibuat mandi dan minuman di rumah.. Pesakit pulang selepas itu..


---------


3 hari kemudian, bapa pesakit menelefon saya dan mengatakan anaknya sihat sepenuhnya.. Dia mengajak saya ke jamuan doa selamat di rumahnya sebagai tanda kesyukuran dan nazar yang diniatkan..


----------


Saya juga telah mengamalkan apa yang dikatakan oleh Mizari.. Alhamdulillah, saya dapat melihat parasnya..

Badannya berbulu putih, berwajah manusia yang tampan dan bersayap... Wallahu'alam.. Mungkin itu mainan mimpi....

Sekian..


-----------

'...Fakul innamal ghaibulillah.'.


Sesungguhnya yang Ghaib itu kepunyaan Allah


(petikan sebahagian ayat dalam surah Yunus:20)


----------------


Saya ada membuat sedikit kajian selepas peristiwa ini dan menjumpai ayat ini dalam Al-Quran:


1)Al Ankabuut - Ayat 19


'Dan apakah mereka tidak memperhatikan bagaimana Allah menciptakan (manusia) dari permulaannya , kemudian mengulanginya (kembali) . Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.'


2)Al An'am - Ayat 6


'Apakah mereka tidak memperhatikan berapa banyak generasi yang telah Kami binasakan sebelum mereka, padahal (generasi itu) telah Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi, yaitu keteguhan yang belum pernah Kami berikan kepadamu , dan Kami curahkan hujan yang lebat atas mereka dan Kami jadikan sungai-sungai mengalir di bawah mereka , kemudian . Kami binasakan mereka karena dosa mereka sendiri, dan Kami ciptakan sesudah mereka generasi yang lain.'


3)Kisah bumi tak bagi malaikat ambil tanah untuk dijadikan manusia.


Pada suatu ketika, Allah SWT menitahkan kepada malaikat Jibril supaya turun ke bumi untuk mengambil sebahagian tanahnya untuk mencipta Adam, manusia pertama. Akan tetapi apabila Jibril sampai ke bumi, bumi enggan membenarkan tanahnya diambil untuk dijadikan Adam, kerana bumi khuatir Adam jadi maksiat kepada Allah. Lalu Jibril kembali ke hadrat Tuhan, kerana ia tidak dapat berbuat apa-apa, setelah mendengar sumpah bumi. Seterusnya, Allah memerintah malaikat Mikail, jawapan bumi masih sama dan selepas itu Allah memerintahkan malaikat Israfil, tetapi malangnya jawapan bumi masih tidak berganjak, dan masing-masing kembali dengan tangan kosong.


Lalu yang terakhir, Allah menyuruh malaikat Izrail turun ke bumi. Firman Allah, Hai Izrail, engkaulah kini yang aku tugaskan mengambil tanah. Meskipun bumi bersumpah-sumpah dengan ucapan, bagaimanapun jangan engkau mundur. Katakan bahawa kerjakan atas perintah dan atas namaKu. Apabila Izrail turun ke bumi dan menyampaikan perintah Allah kepada bumi, maka akhirnya barulah bumi mengizinkan akan tanahnya itu diambil.


Setelah Izrail mengambil beberapa jenis tanah, kembalilah dia ke hadrat Allah.Lalu Allah berfirman; Ya Izrail, pertama engkau yang Ku-tugaskan mengambil tanah, dan kemudian di belakang hari kelak akan kutugaskan engkau mencabut roh manusia. Maka Izrail khuatir kerana bimbang dibenci oleh umat manusia kelak. Lalu Allah berfirman lagi; Tidak, mereka tidak akan memusuhi kamu, Aku yang mengaturnya, dan Aku jadikan kematian mereka itu bersebab, terbunuh, terbakar, sakit dan sebagainya.


*Berikut merupakan riwayat yang menceritakan tentang proses awal penciptaan Adam; pengambilan tanah daripada bumi. Persoalan utama daripada riwayat ini adalah keenganan bumi untuk diambil tanahnya. Kebimbangan bumi bukanlah kerana takut tanahnya kurang, atau takut rupanya berlubang-lubang, tetapi bumi khuatir seandainya Adam itu menjadi maksiat kepada Allah. Tidakkah itu bermakna bumi telah menyaksikan kerosakan yang dilakukan oleh manusia terdahulu di muka bumi ini? Mengapa tiada riwayat yang menceritakan akan keengganan bumi apabila Allah S.W.T hendak menciptakan kambing, ikan atau lembu?


-----------------


1)Pembaca sekalian..saya hanya menceritakan pengalaman yang belum pernah saya alami sepanjang pengalaman saya dalam perubatan alternatif ini..


2)Saya juga bukan lah pakar mentafsir Al-Quran dan tidak pandai berbahasa Arab. Ayat Al-Quran yang saya pamerkan ini hanyalah pada pemahaman sendiri. Jika salah pemahaman saya dari sudut kaedah undang-undang tafsir, maka saya memohon jutaan maaf dan ampun di atas pemikiran saya tersebut.


3)Pendapat saya, anggaplah pengalaman ini sebagai PERINGATAN kepada manusia. Kita sudah mungkin menghampiri 'akhirnya'. Maka, seharusnya kita bermunasabah dan tidak leka mengingati Allah..




wallahualam..:)

xoxo,
yanie

ainul mardhiah bidadari syurga

assalamualaikum w.b.t...


last night kawan yanie ada tanya pasal ainul mardhiah..
then yanie pun citer la siapa sebenarnya ainul mardhiah ni..n then yanie teringat - kat blog xde post pasal ainul mardhiah lagi..^_^
mungkin ade yang dah tau,mungkin jugak ade yang x kan..^_^
xpe..xsalah kongsi ilmu..walaupun orang lain dah ramai yang kongsi..:)

mungkin kisah ainul mardhiah x sehebat kisah siti hajar..xsetanding kisah siti khadijah..xsegah kisah rabiatul adawiyah dan lain2..
tapi kisah ainul mardhiah pun menarik seperti kisah yang lainnya..^_^
 jom2 kita hayati kisah beliau..^_^


 -gambar hiasan-

 Suatu pagi dalam bulan puasa , Nabi SAW memberikan targhib ( iaitu berita - berita semangat kalangan sahabat untuk berjihad atau berdakwah di jalan Allah ) . Kata baginda SAW , sesiapa yang mati keluar syahid di jalan Allah , maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang cantik dalam kalangan bidadari syurga . Ada bidadari yang bernama 'Ainul Mardhiah sedang menunggu kekasih yang berjihad di jalan Allah ..

Mendengar berita tersebut , seorang lelaki yang masih muda lagi hendak mengetahui bagaimanakah cantik yang dimaksudkan baginda SAW . Tetapi , disebabkan malu dengan Nabi SAW dan para sahabat yang lain , beliau menyembunyikan hasrat di hati ..

Sunah Nabi SAW , tidur sebelum Zohor yang dipanggil qailullah . Lelaki yang muda tadi pun tidur berjemaah bersama - sama para sahabat yang lain . 

Tiba - tiba dalam tidur pemuda tersebut , beliau telah bermimpi bahawa beliau telah pergi ke satu tempat yang sangat indah .

Beliau bermimpi bertemu dengan seseorang yang sangat indah , bersih pakaianya , muka berseri - seri . Sahabat ini kemudiannya bertanya kepada wanita tersebut dimanakah beliau berada ? Wanita tersebut berkata , bahawa pemuda tadi telah berada di dalam syurga .

Sahabat tersebut pun menyatakan hasratnya untuk bertemu dengan 'Ainul Mardhiah . Bidadari tersebut menunjukkan ke satu arah , maka berjalanlah sahabat ini ke pepohon dan melihat seorang wanita cantik yang tidak pernah beliau melihat kecantikan tersebut di dalam dunia sebelum ni . Sahabat tersebut memberi salam kepada wanita tersebut dan bertanya , adakah wanita tersebut 'Ainul Mardhiah ? Wanita tersebut berkata , tidak . Beliau bukan 'Ainul Mardhiah yang dimaksudkan oleh pemuda tadi . Beliau hanyalah penjaga 'Ainul Mardhiah .

Lalu pemuda tersebut masuk ke dalam mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda - ganda berbanding wanita yang dilihat yang pertama dan sebelumnya tadi . Sahabat tersebut memberi salam kepada wanita tersebut dan bertanya adakah beliau 'Ainul Mardhiah yang dicari ? Jawab wanita itu , tidak . Beliau hanyalah penjaganya di dalam mahligai itu , 'Ainul Mardhiah berada di atas mahligai sana .

Tanpa kenal erti penat dan putus asa , sahabat tersebut menaiki tangga mahligai permata tersebut . Kecantikannya sungguh mengagumkan . Beliau nampak seorang bidadari yang sangat cantik berbanding yang pertama , kedua dan yang sebelumnya . Kecantikannya tidak pernah dilihat di dalam dunia ini . Wanita tersebut berkata , aku ialah 'Ainul Mardhiah , aku diciptakan untuk kamu dan kamu telah diciptakan untuk aku . Sahabat tersebut pun mendekati bidadari yang telah beliau temukan . Namun , 'Ainul Mardhiah berkata , nanti . Kamu belum syahid lagi .

Mendengar kata - kata tersebut , sahabat tersebut terjaga dari tidurnya . Beliau pun menceritakan kisah tersebut kepada para sahabat yang lain . Namun begitu , beliau berpesan agar ceritanya itu tidak diceritakan kepada baginda SAW sehingga beliau syahid .

Petang tersebut , mereka pergi berperang dan dengan izin Allah , pemuda tersebut syahid . Semasa hendak berbuka puasa , sahabat yang mendengar cerita pemuda tadi pun menceritakan kisah tersebut kepada baginda SAW . Sepanjang cerita tersebut , Rasulullah berkata benar , benar , benar . Baginda SAW berkata bahawa pemuda yang syahid tadi telah pun berada di syurga dan menunggu waktu berbuka puasa di syurga..

best kan..^_^ bercinta di syurga..:)
jaga hati,tahan perasaan suka pada seseorang tu juga salah satu cabang jihad hati kan..^_^
insyaAllah di syurga nanti kita akan mendapat cinta abadi..:)

-unic ~ ainul mardhiah-

Dirimu pembakar semangat perwira
Rela berkorban demi agama
Kau jadi taruhan berjuta pemuda
Yang bakal dinobat sebagai syuhada'
Itulah janji pencipta yang Esa

Engkaulah bidadari dalam syurga
Bersemayam di mahligai bahgia
Anggun gayamu wahai seorang puteri
Indahnya wajah bermandi seri
Menjadi cermin tamsilan kendiri
Untuk melakar satu wacana
Buatmu bernama wanita

Ainul Mardhiah
Kau seharum kuntuman di taman syurga
Menanti hadirnya seorang lelaki
Untuk menjadi bukti cinta sejati

Oh Tuhan
Bisakah dicari di dunia ini
Seorang wanita bak bidadari
Menghulurkan cinta setulus kasih
Di hati lelaki bernama kasih

xoxo,
yanie

masa cepat berlalu

assalamualaikum w.b.t...


memandangkan malam ni nothing to do,yanie decide nak conteng2 blog kejap..eheh
*konon la nothing to do :p *
so,hari ni jumaat kan..esok sabtu..:p
esok yanie nak kua jumpa kawan..kawan masa kat SMK Tumpat dulu..
wahhh!! xsabar rasanya..mesti banyak yang berubah! ^_^
almaklumla dah 3tahun tinggal alam skolah kan..tengah pikir2 lagi baju apa nak pakai esok ni..:p

hurmm..dalam serabut2 belek notes,pilih2 baju,tetiba terpikir pasal life yanie..
pejam celik pejam celik dah nak habis dah tempoh yanie study kat AUCMS ni..:')
berbaki lagi satu sem je lagi..a.k.a brape bulan je lagi..
after this xkonfom lagi further kat mana..
Allah je yang Maha Mengetahui..:')

though AUCMS bukanlah satu kampus mewah idaman anak dato' datin,
but AUCMS jugak satu uni yang berjaya lahirkan ramai doktor n pakar perubatan sebelum ni..:)
kalau orang tanya pun,atleast yanie bangga yanie jadi family AUCMS..:)
*insyaAllah after grad yanie update pasal AUCMS pulak :) *

belek2 balik album lama2,tertengok la pic masa yanie memula masuk sini sampaila few days ago..
wahh..nostalgia sangat kan! :p
sedar tak sedar yanie dah nak tinggal kampus ni..
dah sampai masa nak berpisah ngan housemate,roomate,classmate,lecturers sume..
kejapnyer! kejapnyer!
rasa macam baru semalam yanie masuk sini..
macam baru semalam habis orientasi..:)

but ofkos la at d same time xsaba nak grad kan..eheh
xsabar nak pakai topi kotak ade jambul..:p
xsaba nak pakai jubah kelawar..
xsaba nak pegang sijil gulung2..:')

xpe..kenangan kat sini yanie akan simpan sampai bila2..xkiralah yang pahit or manis..
yang pahit itu mematangkan,yang manis itu mendewasakan..:)
insyaAllah further nanti dapat jumpa kengkawan lain jugak..
Allah dah aturkan yang terbaik kan..:)

 sem 1


 sem 2


 sem 3


sem 4


sem 5



*waa..nanti nak kena pisah ngan kembar dh lepas ni..:'(


xoxo,
yanie