the power of smile :)

assalamualaikum w.b.t...



 
 
wahh..tajuk ohsem x?ohsem?masehhh..^_^
hehe..*senget betol dak yanie ni* :p
hurmm..back to d topic - THE POWER OF SMILE
haa..tudiaa..ngan caps lock lagi..:p
 
smile..cantik kan bila smiling..^_^
lagi2 kalau ikhlas..evil smile?err..no comment for that..
the point is,senyum itu sedekah..
senyum akan membantu dekatkan kita dengan syurga..

Seorang sahabat yang tidak memiliki apa pun untuk disedekahkan bertanya, “Jika kami ingin bersedekah, namun kami tidak memiliki apa pun, lantas apa yang boleh kami sedekahkan dan bagaimana kami menyedekahkannya ?”

Rasulullah SAW bersabda, “Senyum kalian bagi saudaranya adalah sedekah, beramar makruf dan nahi mungkar yang kalian lakukan untuk saudaranya juga sedekah, dan kalian menunjukkan jalan bagi seseorang yang tersesat juga sedekah.” (HR Tirmizi dan Abu Dzar)

ade hadis lain mengenai senyum ni..

“Tersenyum ketika bertemu saudaramu adalah ibadah.” (HR Trimidzi, Ibnu Hibban, dan Baihaqi)


 

senang kan nak dapat pahala..subhanallah..baiknya Allah..mudahnya Islam..:')
otw nak pegi kelas ke,keje ke,senyum..
dapat pahala,kita pun ceria,at d same time boleh senaman muka..
plus,orang yang tengok kita pun tumpang hepi..^_^
xperlu la sampai senyum till org ingat kita xbetul..
juz a lil bit of smile is enough..:)

mungkin ramai yang memandang amalan sedekah tu as something yang sentiasa berkait rapat ngan wang,harta benda sume tu kan..
terkadang kita lupa mengenai sedekah yang paling ringan..:)
juz smile,kita akan dapat pahala setanding pahala sedekah dengan harta benda..
allahuakbar..:)

Dari Sayyid Ali Ar-Ridha, dari Sayyid Ja’far Ash-Shadiq, dari Sayyid Ali Zainal Abidin, dari Ali bin Abi Thalib Radiyallahu Anhum, bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Sedekah itu dapat menghindarkan diri dari kematian yang tidak baik, menjaga diri dari tujuh puluh macam bencana.”

Rasulullah pun ajar kita untuk sentiasa senyum kan..:)
walaupun senyum tu satu ibadah ringan,namun ibadah tu xboleh diremehkan..

Rasulullah SAW bersabda, “Janganlah kamu meremehkan kebaikan sekecil apa pun, sekalipun itu hanya bermuka manis saat berjumpa saudaramu.” (HR Muslim)

bahkan,Rasulullah sentiasa mengutamakan ibadah senyum..
baginda sentiasa menghiasi wajah baginda dengan senyuman..

Salah seorang sahabat, Abdullah bin Harits, pernah menyatakan tentang Rasulullah SAW,“Tidak pernah aku melihat seseorang yang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah SAW.” (HR Tirmidzi)

masyaAllah..amalan Rasulullah,susah ke nak ikut?
xsusah sebenarnya..
cuma,masalah umat hari ni,ramai antara kita yang malas nak ikut apa yang Rasulullah ajar..:)
kalau dapat ubah sikit kan bagus..

 plus,senyum ni sebenarnya boleh hilangkan masalah..
paling tak pun,boleh kurangkan masalah..:)
bila rasa sedih,kecewa,tensen,n so on,try to smile..
insyaAllah u'll feel better..
Allah kan ade..^_^
so,buat apa nak worry much about other thing..
probs tu hadir atas kehendak Allah..
n bila Allah nak hilangkan probs tu dari kita,
kita akan rasa relief sangat..
takkan masa tu baru nak cari Allah kan..^_^

for every single thing u do,put a lil potion of smile into it..
imagine - what can we gain when we smile?
love?respect?happiness?less hurt?
all of them! ^_^

bila kita senyum,orang yang tengok kita pun akan ikut senyum..
secara tak langsung kita dah galakkan orang lain beribadah sama..
subhanallah..pahala lagi! ^_^

bila kita senyum though kita ade probs pulak,
at least kita boleh senangkan hati sume orang kan..
means kita x bagi orang lain worried..
walaupun ati kita tengah sakit..:)
pahala lagi! masyaAllah..^_^

"Sesunggubnya amalan yang sangat dicintai Allah selepas melakukan ibadat fardhu oleh hambany ialah mengembirakan hati saudaranya sesama Islam" Hadis riwayat Imam Baihaqi

banyak kan benefits senyum..:)
bukan setakat senaman muka,jadi ceria,hepikan orang lain,decrease probs,
yang paling bez,dapat pahala!




p/s - haa..kan cantik tu senyum sambil baca post ni..^_^


xoxo,
yanie


No comments: