for SPM leavers

assalamualaikum w.b.t...


eheh..tetiba mood nak taip (pon bolehhh) blog datang..:p

idea tetiba je loncat2 macam dolphin..eheh =='


urmm,,memandangkan result SPM tinggal bape hari je lagi nak kuar,so,sebagai seorang yang bergelar 'kakak' (cewahh -.-),maka diri ini rasa terpanggil untuk buat entri berbaur lepasan SPM..eheh :p
(yelaa..da 20taon da xkan x kakak lagi kott..-..-)


caution : entry ni adalah atas pandangan peribadi..maybe pandangan setiap orang berbeza2..:)



sebut pasal SPM,mesti adik2 SPM leavers ni tengah penim2 lalat pasal path yang nak dipilih kan..
ye r,main ngan future ni bukan senang kan..>_<
nak choose path,betul ke tak,tepat ke tak,patot ke tak,mampu ke tak..
sume tu kena ambik kira kan..:)

okeh..senang citer,kat sini kak yanie separatekan soklan2 yang biasa junior2 tanya ek..:)
kira akak la kan senang..sebab entry ni untuk adik2..
kira kalau yang sebaya or lagi senior terbaca,abaikan perkataan 'kak' kat depan tu ekk..^_^
sekali lagi,ni adalah pandangan peribadi yanie/kak yanie..:)


DIPLOMA?ASASI?MATRIKULASI?


haa..selalunya top n hot question dalam kalangan adik2 ni,pasal nak choose antara tiga ni la kan..
opinion kak yanie pasal ni,ketiga2 asasi,diploma,matrikulasi ada pro n cons masing2..
xlari daripada norma kan..

kalau matrikulasi,tempoh pengajian singkat,jimat masa..
paling cepat setahun,paling lama 2tahun..:)
n matriks ni ada aliran tersendiri jugak..ada matriks sains hayat,sains fizik,perakaunan n lain2 kak yanie xtau..:)
bergantung pada minat n kemampuan n kelayakan adik2..kalau minat nak jadi doc or sambung dalam field perubatan,ambik matriks asasi sains hayat..
kalau minat nak jadi engineer or cebur bidang yang banyak guna fizik,math,addmath,ambik matriks sains fizik..
n if minat lebih kepada accountancy,ambik yang perakaunan..
bergantung pada minat n kemampuan adik2..:)
cuma,macam yang kak yanie cakap tadi,sume pilihan ada pro n cons masing2 kan..kalau untuk matriks,pro dia memang jimat masa..but,xlari dari cons jugak..:)

cons untuk pilihan matriks ni,adik2 xleh nak choose path lepas dah habis nanti..
means kos yang bakal adik2 ambik nanti maybe diluar minat adik2..maybe adik2 aim nak ambik medic,but yang dapat bioteknologi n so on..bergantung kepada pointer n pihak atasan..:)


lagi satu,dah nama pun study jimat masa kan,sah2 la study agak rushing..untuk yang program matrikulasi dua tahun tu maybe xdela rushing sangat..tapi sume tu bergantung pada diri adik2..pandai manage masa,insyaAllah everything is possible..:)

untuk program asasi,lebih kurang je dengan matriks sebenarnya..cuma,beza asasi adalah,suasana dalam kampus..means that adik2 akan bergelar siswa/siswi even belum tamat asasi lagi..
pengajian bidang asasi ni pun skop dia luas sesangat..akak pun xreti nak elaborate panjang2..
n dari segi pembelajaran pun lebih kurang dengan matrikulasi..:)

untuk program diploma pulak,agak jauh beza ngan asasi n matrikulasi..
program diploma ni paling singkat 3tahun..
kelebihan program diploma,belajar lebih santai..tapi xdela terlampau santai kan..:) study must be a priority jugak kan..^_^

lagi,adik2 boleh choose path yang adik2 nak terus.. means if adik2 dah aim nak keje dalam field perubatan,boleh terus aim dengan diploma yang berkait ngan perubatan..
n after tamat diploma,boleh pilih even nak keje dulu or further degree dulu..:)

*sijil diploma diterima untuk keje,kelebihan dip berbanding asasi n matriks
cuma,bezanya,tempoh masa yang memakan masa agak lama..
maknanya kengkawan adik dah tahun dua degree,adik2 baru nak start masuk orintasi degree..:)
tu jela kot pasal asasi,matriks,diploma..kalau ada apa2 komen je kat bawah..insyaAllah akak reply nanti..^_^




STUDENT'S LIFE


now,kiter story pasal student life pulak..kira after dah choose path masing2 la kan..:)
urmm,kalau life,berbeza antara private uni n gomen uni..

kalau kat gomen,hostel memang macam hostel
(apekepelik ayat tu -.-'')
means ade peraturan dia,ade life pun xbebas sangat..:)
n barang2 yang boleh dibawak pun terkawal..

kalau private uni,memang life macam dekat rumah..
ye la kan,we come we pay..biasa la tu..
kat private uni,students is the boss..maknanya lecturer tingkat bawah sekali..students first..
barang2 pun kalau nak bawak boleh je apa2 pun..
nak bawak tv ke,peti sejuk ke,mesin basuh ke,dorang xkisah..:)

tu je la kot..pasal lain2 tu tanya la ek kalau ade musykil..^_^
sedia membantu!
*akak citer lebih kpd private uni sbb akak study kat private..so,xtau sangat pasal local uni..:p


BERDIKARI?

urmm,,untuk those yang penah tinggal kat hostel sebelum ni maybe no probs la kan..
for those yang xpenah tinggal kat hostel,baju pun mak basuh tetiap hari,pinggan pun sebijik 2minggu sekali xtau basuh,makan pun mak suap n so on,better buat preparation awal2..^_^
bukan apa,nanti dah masuk uni nanti,xdela become a problem creator kann..
memang la ada yang cakap "alaa..nanti da masuk sana buatlaa.."
but life kat uni kita tak tau macam mana kann..^_^ better adik2 prepare awal2..xdela timbul masalah besar t..

nanti takut2 kalau x prepare awal2,bila dah masuk uni,duk nangis2 xreti basuh baju n so on..
pastu buatnya adik duk hostel sebilik ngan kawan yang mulut baek punya,tetiap ari makan ati nanti..:)
plus,kalau choose untuk pegi private uni,maybe dapat rumah n so on,cooperation kena ada kan..
harmoni tu penting dalam satu rumah..so,kena pepandai behave la..^_^

for example,akak sendiri..
akak duk private uni,dorang bagi rumah teres 2tingkat..
satu rumah duk 8-14 orang..bilik ade 5..
imagine kalau xde kejesama..how can nak hidup aman damai dalam rumah kan..
plus pulak satu rumah lain2 kos,kita nak study diorang nak karaoke,
kita nak basuh baju diorang main air..
bila sampai masa ada one of the housemate yang guna pinggan xcuci,boleh gaduh sampai berbulan2 pulak tu..hohoho..>_<



STUDY?NOTES?

kalau bab2 study,kat mana2 pun sama kan..
sume depends on us..
kekadang lecturer bagi notes,kekadang cari sendiri..
kekadang lecturer bagi notes tapi macam ape je..so,at last kena pahamkan sendiri jugak..

pasal divide masa tu,all depends on adik2..
kalau pandai manage,insyaAllah teratur..
bukan la kata kena study je 24jam..
kena jugak ada masa release tensen,hepi2,berjimba sume kan..^_^
tapi dalam enjoy tu,letak study as a priority!nawaitu kena kuat! :)


MAKAN?BELANJA?


bab2 makan n belanja harian,selalunya kalau ikutkan,xdela tinggi sangat..
bukan nak makan sampai RM50 sehari kan..
kalau akak,tetiap hari juz habiskan paling banyak RM20..tu pun beli barang merapu je lebih..
kekadang xbeli pape langsung..depends la.how we divide our money..:)



sampai setakat ni je la kot dulu..
kalau ada kemusykilan,jangan segan2 drop komen kat bawah ekk..^_^



xoxo,
yanie

the power of smile :)

assalamualaikum w.b.t...



 
 
wahh..tajuk ohsem x?ohsem?masehhh..^_^
hehe..*senget betol dak yanie ni* :p
hurmm..back to d topic - THE POWER OF SMILE
haa..tudiaa..ngan caps lock lagi..:p
 
smile..cantik kan bila smiling..^_^
lagi2 kalau ikhlas..evil smile?err..no comment for that..
the point is,senyum itu sedekah..
senyum akan membantu dekatkan kita dengan syurga..

Seorang sahabat yang tidak memiliki apa pun untuk disedekahkan bertanya, “Jika kami ingin bersedekah, namun kami tidak memiliki apa pun, lantas apa yang boleh kami sedekahkan dan bagaimana kami menyedekahkannya ?”

Rasulullah SAW bersabda, “Senyum kalian bagi saudaranya adalah sedekah, beramar makruf dan nahi mungkar yang kalian lakukan untuk saudaranya juga sedekah, dan kalian menunjukkan jalan bagi seseorang yang tersesat juga sedekah.” (HR Tirmizi dan Abu Dzar)

ade hadis lain mengenai senyum ni..

“Tersenyum ketika bertemu saudaramu adalah ibadah.” (HR Trimidzi, Ibnu Hibban, dan Baihaqi)


 

senang kan nak dapat pahala..subhanallah..baiknya Allah..mudahnya Islam..:')
otw nak pegi kelas ke,keje ke,senyum..
dapat pahala,kita pun ceria,at d same time boleh senaman muka..
plus,orang yang tengok kita pun tumpang hepi..^_^
xperlu la sampai senyum till org ingat kita xbetul..
juz a lil bit of smile is enough..:)

mungkin ramai yang memandang amalan sedekah tu as something yang sentiasa berkait rapat ngan wang,harta benda sume tu kan..
terkadang kita lupa mengenai sedekah yang paling ringan..:)
juz smile,kita akan dapat pahala setanding pahala sedekah dengan harta benda..
allahuakbar..:)

Dari Sayyid Ali Ar-Ridha, dari Sayyid Ja’far Ash-Shadiq, dari Sayyid Ali Zainal Abidin, dari Ali bin Abi Thalib Radiyallahu Anhum, bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Sedekah itu dapat menghindarkan diri dari kematian yang tidak baik, menjaga diri dari tujuh puluh macam bencana.”

Rasulullah pun ajar kita untuk sentiasa senyum kan..:)
walaupun senyum tu satu ibadah ringan,namun ibadah tu xboleh diremehkan..

Rasulullah SAW bersabda, “Janganlah kamu meremehkan kebaikan sekecil apa pun, sekalipun itu hanya bermuka manis saat berjumpa saudaramu.” (HR Muslim)

bahkan,Rasulullah sentiasa mengutamakan ibadah senyum..
baginda sentiasa menghiasi wajah baginda dengan senyuman..

Salah seorang sahabat, Abdullah bin Harits, pernah menyatakan tentang Rasulullah SAW,“Tidak pernah aku melihat seseorang yang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah SAW.” (HR Tirmidzi)

masyaAllah..amalan Rasulullah,susah ke nak ikut?
xsusah sebenarnya..
cuma,masalah umat hari ni,ramai antara kita yang malas nak ikut apa yang Rasulullah ajar..:)
kalau dapat ubah sikit kan bagus..

 plus,senyum ni sebenarnya boleh hilangkan masalah..
paling tak pun,boleh kurangkan masalah..:)
bila rasa sedih,kecewa,tensen,n so on,try to smile..
insyaAllah u'll feel better..
Allah kan ade..^_^
so,buat apa nak worry much about other thing..
probs tu hadir atas kehendak Allah..
n bila Allah nak hilangkan probs tu dari kita,
kita akan rasa relief sangat..
takkan masa tu baru nak cari Allah kan..^_^

for every single thing u do,put a lil potion of smile into it..
imagine - what can we gain when we smile?
love?respect?happiness?less hurt?
all of them! ^_^

bila kita senyum,orang yang tengok kita pun akan ikut senyum..
secara tak langsung kita dah galakkan orang lain beribadah sama..
subhanallah..pahala lagi! ^_^

bila kita senyum though kita ade probs pulak,
at least kita boleh senangkan hati sume orang kan..
means kita x bagi orang lain worried..
walaupun ati kita tengah sakit..:)
pahala lagi! masyaAllah..^_^

"Sesunggubnya amalan yang sangat dicintai Allah selepas melakukan ibadat fardhu oleh hambany ialah mengembirakan hati saudaranya sesama Islam" Hadis riwayat Imam Baihaqi

banyak kan benefits senyum..:)
bukan setakat senaman muka,jadi ceria,hepikan orang lain,decrease probs,
yang paling bez,dapat pahala!




p/s - haa..kan cantik tu senyum sambil baca post ni..^_^


xoxo,
yanie