beza TAHU dan FAHAM

assalamualaikum w.b.t...



hari ni nak update pasal isu semasa pulak..
takmo update pasal diri sendiri..
oke..semalam Diana Amir datang masjid Bertam..under program Kempen Menutup Aurat..
but yanie xdapat join..bukan sebab xnak..tapi sebab xde transport..
tambah2 kawan yanie yang ade motor ni pun nak kua jenjalan..
so,memang xde sape nak anta la kan..
tambah pulak area sini mana nak ade bas or pape..
redha jelaa..^_^

sebut pasal tutup aurat,and tengok post kengkawan kat twitter n so on,yanie ade jugak terpikir..
sebenarnya ramai antara kita tak faham konsep tutup aurat instead of x tahu untuk tutup aurat..
ye,betol!tepat sekali! ade bezanya antara TAHU dengan FAHAM..
kira macam ni la..nak bagi mudah,yanie bagi example..
kita xkan minat dengan sesuatu subjek sampaila kita paham subjek tu kan..
kita x minat math kalau kita xfaham formula2 yang ada dalam tu..
kita memang tahu nak buat soalan2 yang berkaitan dengan math..tapi kita xfaham apa yang kita buat..
dats y kita xdapat terap rasa minat kita terhadap benda tu kan..
tapi once kita dah faham kenapa perlunya formula2 yang ada dalam math tu,
kita tau tujuan kita selesaikan soalan berkaitan math,automatik hati kita akan timbul rasa minat kan..:)
sama halnya dengan konsep tutup aurat yang betul..
bukan orang tak tahu yang tutup aurat ni WAJIB..
bahkan dari kecik lagi diorang dah dilatih dengan ilmu agama..dah dididik bahawa tutup aurat tu WAJIB untuk umat islam..
tapi kenapa mereka still lagi xtutup aurat?still lagi tutup aurat xsempurna?still lagi terkapai2?
sebab mereka tak FAHAM kenapa perlunya tutup aurat..
mereka tak FAHAM tujuan sebenar mereka disuruh tutup aurat..sebab tu mereka tak terdetik sikit pun untuk tutup aurat..
bagi sesetengah orang,konsep tutup aurat hanya terhad kepada pemakaian tudung je..lain2 xpayah tutup..
bagi mereka bila dah letak tudung atas kepala,tu dah dikira menutup aurat..
sedangkan dalam al-Quran sendiri dah sebut pasal tutup aurat yang sempurna dan dituntut agama..
bukan main letak je tudung atas kepala..rambut berhayun2 kat belakang,nampak bentuk dada n so on..
mereka ni la yang perlu difahamkan..ambik masa..sebab penghijrahan xboleh secara paksa or drastik..
tak boleh nak suruh mereka ni bertudung litup terus..berpurdah terus..
take it easy,go on step by step..
hurai satu2 kenapa perlunya tutup aurat..kenapa Islam menyuruh menutup aurat..macamana cara menutup aurat dengan betul..fahamkan mereka..walaupun secara perlahan2 insyaAllah berkesan..
kita xlayak nak fahamkan?kenapa?sedangkan dalam Islam xde sebut untuk jadi sempurna sebagai tiket sebelum berdakwah..
menyebarkan perkara baik tak perlukan syarat yang besar..
yang penting hati kita ikhlas n tulus untuk sebarkan kebaikan..
dalam Islam pun ade sebut,ilmu tu boleh diberi n diterima oleh siapa pun..tak kira sama ada diberi oleh anak kecil seusia 4tahun sekalipun,kalau ilmu tu berguna,kita boleh ambil..:)
konklusinya,FAHAM konsep tutup aurat tu yang akan mendorong seseorang untuk tutup aurat dengan sempurna..
selagi mereka tak faham konsep tu,selagi tu minda mereka xkan dapat terima rasional tuntutan menutup aurat..
dan untuk sampai tahap MEMAHAMKAN orang lain mengenai konsep tutup aurat yang sebenar tu yang memerlukan kesabaran..
tapi apa yang kita sabar tu pastinya Allah akan ganti dengan ganjaran pahala..bekalan menuju jannah :)
tengok..xsusah kan nak dapat pahala..nak berdakwah..cuma perlu ada caranya..
bukan dengan memaksa,bukan dengan kekerasan..
Islam agama yang syumul..Islam agama suci..Islam xpernah ajar kita memaksa kan..
doakan mereka2 yang belum menutup aurat untuk tutup aurat secara sempurna..
InsyaAllah niat baik itu didengar Allah..:)
aamiin..:)
xoxo,
yanie

No comments: