bersyukur itu nikmat

assalamualaikum w.b.t...


today,i gain new experience for myself..
memula ingat nak kua hang out ngan michelle je..
but she said ade nak bawak pegi satu tempat,
tapi xmo gitau kat mana..
katanya surprise..
hahah..
so,juz pakai biasa2 je la sebab dia cakap pegi tempat biasa je..
then around 1.30pm,michelle datang ambik..
tengah2 michelle drive,
tetiba ada kol masuk kat fon dia..
so,she pick up and cakap2 ngan the person..
bunyi macam ade ambulance,hospital n something like that..
im quite excited at that time..
then michelle pun story la pasal benda sebenar..
atceli sepatutnya today kitorang nak pegi tengok ade sorang pakcik tu kat PC,
pakcik tu kena strok n many other diseases..
but,citer lain pulak yang jadi..
2days before kitorang pegi (today),
pakcik tu tarik feeding tube yang inserted through his nose to his stomach..
so,the person yang bertanggungjawab untuk feed him (bagi susu through the tube) didi not refer this to the hospital..
they juz keep silent till we (st john ambulance's volunteer) get know...
so,all of us decide untuk bawak pakcik ni terus ke hospital..
before we reach kat umah pakcik tu,we didnt know the real situation..
but,once we get there,
we're quite shock tengok keadaan pakcik tu sebab pakcik tu juz ditempatkan kat 1 bilik yang mirip stor..juz boleh muat katil,n then bila tolak masuk stretcher,no one can masuk dah..
jadi mengambil masa agak lama jugak la before pakcik tu boleh dibawa ke hospital..
n then after that ride the ambulance n head to HRPZ2..
sampai je kat sana,kitorang terus ke department emergency n trauma..
but mse tolak stretcher masuk area emergency,
ade MA panggil kitorang,xbagi masuk..
he asked for detail pakcik tu..
kitorang juz tau nama (tu pun salah) n his age..
sebab kat umah pakcik tu pun memang xde ape2 dokumen n bila kitorang tanya sedara mara pakcik tu pun no one nak bagi kejesama..
after cakap2 ckit,MA tu bagi la pakcik tu dapatkan rawatan..
masuk dalam ruang tu,jenuh jugak nak tunggu doc datang..
pakcik tu dah tercungap2 dah..sebab tersedak susu (d person yg bg susu tu feed him through mouth)..
n lagi satu sebab pakcik tu dah tak dapat nutrient apa2 for about 2days already..
after all the treatment,n doc dah tukar tube tu,
kitorang pun bawak balik pakcik tu ke rumah dia..
n then after tukar2 cadar,selimut baru kitorang try2 cari dokumen pasal pakcik tu..
we found his IC n kad bank kat dalam satu sampul..
n someone suddenly appear n citer pasal history pakcik tu b4 dia sakit n after dia sakit..
so,we got gambaran yang lagi jelas pasal pakcik tu..
after feed him dengan susu,
kitorang pun head back home..
MISI SELESAI
tapi bukan sepenuhnya..
we still must find bantuan untuk pakcik tu..
papepun,it was a very great experience!
betol2 menguji mental n fizikal..
buat kita bersyukur dengan apa yang kita ada today..
kalau ada lagi peluang macam ni,
serius nak join lagi!
InsyaAllah..
^_^
xoxo,
yanie