Ahmad Ammar..perginya ditangisi..

assalamualaikum w.b.t...


Pemergian Ahmad Ammar Azam, anakanda mantan Presiden ABIM ternyata memberi impak besar pada semua..terkesan hati ini membaca setiap untai rentetan kisah perjuangan beliau..:')
saat diri ini masih lagi lalai dengan tipu dunia,beliau sudah membina mahligai di syurga..:) sedangkan dia sebaya denganku..
ya Allah..betapa hati ini tersentuh..ingin sekali rasanya menjejaki perjuangannya..
dia berjaya membuka mata pemuda,menjadi syahid di usia muda..menaikkan semangat juang ummah..bangkit demi Islam tercinta!

Bacalah coretan rakannya... 




Bismillah...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Oleh krn rmai yg brtanya dan ingin mngenali lebih dekat siapa Al-Marhum Ahmad Ammar Bin Azam yg baru2 ini mnggemparkn ummah dgn pemergian beliau mnghadap Ilahi. Maka sy sbg sahabat spengajian beliau di Turki brasa brtanggungjwab utk mmperkenalkn serta mem 'promote' kn sgl kebaikan yg beliau prnah lakukn smasa hayatnya mudah2an ia dikira ilmu brmanfaat yg dtinggalkan beliau (yg mana pahalanya brterusan shingga kiamat). Harap kpd siapa yg baca, baca lah smp tamat. Maaf ia agak pnjang dan akan mngambil masa paling kurang 20 minit dgn bnyak ayat yg x trsusun.

Beliau ntara student Msia trawal ( beliau batch ke 2, sy ke-4 walaupun smp skrg student msia d Turki x smp 35 org pun) yg mlawan arus perdana apabila mmilih Turki sbg destinasi pngajian setelah SPM. Sbb tu kami pggil beliau Abg Long. Agak aneh, seorang yg pernah dinobat sbg pelajar kedua trbaik SPM 2010 di RMC dgn pencapaian 9A1 1A2 mmilih utk smbung d Turki, Negara yg sering dlabel sbg Negara eropah yg 'sakit'. patutnya beliau ke tempat yg lebih brprestij. dah la amb Turki, ingatkn amb medic ke, atau engineering, tgk2 amb sejarah, bidang yg sering diamb oleh student gred C dan D, sjarah Uthmaniyyah plak tu. MashaAllah. Bila prtama kali sy tnya beliau knapa pilih Turki dan amb sejarah. Jawapan beliau "Turki ni dulu prnah jd pusat Dunia Islam 600 tahun, xde kuasa dunia yg lg lama drpd tu, Negara lain pun respect n tunduk dgn Turki, knapa kita x bngga, tu sjarah kita. kita boleh kmbalikn balik sjarah tu. lpstu kita ni da blaja tinggi2 last2 org yg blaja lebih2 kurang plak control kita. sbb tu ana amb sejarah". Cukup trsentak dgn jawpan tajam beliau.

Beliau seorg yg sgt pndiam, tp skali beliau cakap, smua org nk dgr dan akan ingat ap yg beliau cakap. Beliau jg sgt susah nk gelak ketawa, tp skali beliau ketawa smua org ingat bila dan apa yg buat beliau ketawa. Beliau jgn haraplah nk brckp dgn perempuan, sgt kekok klu beliau dlm situasi trsebut. prnah skali beliau bwk student msia overseas yg dtg cuti d Turki dn kebetulannya perempuan, oleh krn beliau malu nk bg tahu kt perempuan trsebut, beliau call seorang sahabat kami yg amb master d Turki utk tlg bg tau perempuan tu apa yg dia nk bg tau. Padahal beliau ad dpan prempuan trsebut. MashaAllah begitu skali beliau mnjaga dirinya.

Beliau seorang yg sgt rajin menolong, klu ad prgrm ap2 d rumah, beliau org yg pertama smp utk bantu bentang tikar, sapu2, kadang2 masak dan hidangkan makanan. beliau jgla yg last skali balik sbb nk bantu gulung tikar, sapu2 balik, basuh pinggan dn bungkuskn makanan. Sungguh luar biasa akhlak serta tingkah laku beliau. Beliau sgt sopan santun, sgt brjaga2 ketika brtanya dn sgt brdisiplin. sbb beliau prnah ckp "dulu mse kecik2 mmng kuat ah main2 tp lpas masuk RMC mmng kna train habis". Sy cukup rapat dgn beliau dan keluarga beliau malah sy mngenali bapa beliau Hj. Azam sudah 10 tahun. mana tidaknya msa first time sy ngaji dpan org umur 8 tahun, atas prmintaan bapa beliau lah yg ketika itu masih Presiden ABIM, sejak itu lg sy aktif dlm prgrm ABIM dan WADAH sehingga kini. Sejak sy smp d Turki, klu sabtu ahad, sy akan prgi ke rumah beliau dkt Fetih Mahallesi (hari2 lain sy d asrama Turki) ,mkan sma2, beliau masak, brsukan, brdiskusi smp tulis kt whiteboard dan akan tidur d biliknya. ntara cara beliau ialah sbelum tidur dan bangkit dr tidur, beliau akan tepuk tilam dan baca 3 surah Qul, pd masa tu sy ingat mungkin dr sek. menengah lg kot dia mcm ni. Beliau sering tidur lewat krn mmbaca buku (buku2 nya bnyak yg dah ghabak dan bnyak tulisan menunjukkan yg mmng beliau mmbacanya). Bulan lpas, sy dminta utk bentang mngenai sejarah Uthmaniyyah di laman Univ. Terbuka Anak Muda (UTAM), beliaulah yg sy jdkn rujukn utama. beliau pun bg la buku2 dan article2 sbg prsediaan utk sy. Beliau jg cadangkn supaya setiap minggu mesti ad student yg akan present mngenai apa2 ikut bidang masing2.

Ketika Eid Adha yg lalu, kami (student Msia) brkump. brsama2 selama sminggu. dlm seminggu tu ad 1 hari full prgrm dr pg smp mlm. kami dibahagi2 ikut kump. Dtakdirkn Allah, kump sy dketuai oleh beliau. tp yg lawaknya nama kump sy yg beliau bg.oleh sbb beliau sgt suka Sultan Muhammed Al-Fatih, maka nama kump kami yg beliau bg ialah 'Fatih Var Mı?' yg brmaksud Fatih ade ke? sgt kelakar sbb nama kump kami soalan. Jd setiap kali nama kump kami dpanggil, smua akan ketawa trbahak2 trmasuk kami dn beliau sendiri. Tugasan kami adalah pg ke muzium Atatürk dn buat skit research. Dlm muzium itu, beliau seolah2 jd penceramah apabila sgl gambar2 yg ad dlm muzium trsebut beliau trangkn dgn detail lebih drpd petugas2 muzium trangkn pd kami.

Ad skali tu time mkan mlm d rumahnya, beliau crita pngalaman beliau smasa mngikuti misi kmanusiaan d Syria. Beliau kt,"Ana ni bukannya reti Arab". smua org yg mnyertai misi ini tahu bhs arab dn bila tentera Syria tnya dr mna dtg, mrk jwb Syria (walaupun bukan sbnrnya). bla smp turn beliau dtnya, beliau jwb Maliziya, trus x dpt masuk. Alhamdulillah beliau brjaya jg cari jln belakang dn masuk pd waktu mlm scara smbunyi. Sbelum bliau pg, beliau prnh kt "ana klu tgk prempuan2 Turki ni msti rsa mcm nk kena kwen da ni, x tau sbb apa". ketika beliau brmalam d wad hospital Syria , beliau trdgr bunyi bom yg sgt kuat, trus beliau mengucap dn brsedia utk syahid (krn salah satu tujuan beliau ke Syria jg adlah utk syahid). kemudian x de apa2 brlaku beliau trus tidur. Dlm tidurnya beliau brmimpi brtemu bidadari. Ketika hari terakhir beliau d Syria, beliau ad brtanya dgn sorang pemandu di Syria (kbetulan driver tu boleh ckp inggeris skit2) "knapa pemuda2 kt sini brani betul dn nk syahid" driver tu jwb "pemuda kt sini da x pandang da harta bnda dan wanita2, diorg sume hnya tggu syurga dn bidadari syurga, sbb tu diorg nk syahid". Beliau pun ceritakan apa yg beliau mimpi, driver tu kt "awak ni boleh mati syahid ni". Sekembalinya beliau ke Istanbul dgn slamat, kami pun (psl baru habis baca buku 'Kemenangan yg Tertangguh oleh sdr Hasbie Muda) gelarkn beliau 'Syahid yg Trtangguh'. Bila beliau cerita pd kami yg beliau mimpi. kami smua gelak dan kata, "nta ni kuat sgt brgurau". Namun hari2 berikutnya beliau mmng brubah, setiap kali beliau pndang prempuan, tiada apa2 yg drasainya. 'Ajeeb!!!

Prnah jg beliau minta pd sy, "nta tlg ngaji time ana kawen nnti ye" sy pun jwb smbil trsengheh "dah dkat ke? dgn org mna?" Beliau jwb "ana mintak ayah ana carikn, ayah nk cari org bosnia" ktanya smbil brseloroh. Beliau jg ckp "nnti klu kt ana meninggal kt sini pun nta tlg ngaji jg skit paling2 pun Qul huAllah pun ok la" sy pun jwb "x yah la ckp2 mcm tu".

Bbrp hari sblum beliau pergi mngahadap Yang Maha Esa, kami brtemu dlm satu majlis makan malam di Çamlıca. turut dhadiri oleh menteri pelancongan, Dato' Seri Nazri Aziz. Kbetulan bbrp hari sbelum itu pula, sy brkesempatan brtemu dgn Menteri Luar Turki, Dr. Ahmet Davutoğlu (nnti sy terangkn knapa sy selitkan nama Dr. Davut). Beliau tanya sy mcmna bleh jmp Dr. Davut sbb beliau nk sgt jmp dgnnya. Sy jwb Dato' Seri Anwar Ibrahim yg bwk jmp msa dia dtg Beşiktaş hari tu. Beliau kt Dr. Davut seorang yg sgt bijak. Gandingan EGD (Erdoğan, Gül, Davutoğlu) shj dah boleh gerunkn musuh2 Turki. Pd mlm itu beliau brcakap bnyak lebih dr biasa.

HasbunAllahu wani'mal wakeel, Wallahi x sy sangka2 itulah prtemuan perpisahan kami di ardhillah ini krn 2 hari slps itu, insan yg sudah sy anggap sprt abang dn murobbi tlh dpanggil mnghadap Tuhannya. Beliau prgi meninggalkn kami dan ummah buat slama2nya. Saat beliau ingin melintas d jln raya, kaki beliau trgelincir krn jln mmng agak licin, trus dlanggar sebuah ambulan kena bhg bahu bliau (faham2lah ambulan Turki laju mcmna). Kami trus ke hospital utk urusan forensik. Ibu bapa beliau tiba d airport pd besoknya dgn keadaan yg ckup tenang (sy x prnah melihat wajah setenang mrk yg baru shj kehilangan seorang prmata yg lebih awal dpanggil olehNya, malah beliau mrupkn satu2nya anak lelaki dlm kluarga). Sy masih x dpt trima hakikat ketika itu, ia sprt mimpi. Setelah jenazah dmandikn, kelihatan peluh msih ad pd wajah beliau. Sy knal muka beliau time tidur dn begitu lah wajah yg sama pd ketika itu, mmng rasa mcm nk kejutkn je. Namun Allah lebih mnyayangi beliau.

Ketika jenazahnya d solatkn di Masjid Ayyub Al-Ansaari, ribuan yg hadir. Pd ketika itu, saya yakin beliau seorang yg tiada musuh. Rakan2nya sama2 ponteng klas pd hari itu sbb lecture2 pun x dtg univ. smata2 utk brsama solatkn jenazah beliau. Saat dkebumikn di prkuburan Eyyüp Sultan Camii, rmai yg x sangka beliau boleh dtempatkn d situ (krn prkuburan tresbut jg ad maqam sahabat Rasulullah S.A.W, Abu Ayyub Al-Ansaari serta para mukminin yg lain, jd agak luar biasa klu org yg tiada kaitan dgn krajaan tmbahan pula foreigner utk dtempatkn d situ) MasyaAllah. Ketika itu, kwan2 univ. beliau turut mmakai lencana gambar beliau pd pakaian masing2. Dlm video ini, sbnrnya bukan sy djemput utk bc surah Al-Ikhlas (x sprt yg trtera dlm video), tp sayalah yg minta utk baca. Sy ckap dkat Hoca bhw Al-Marhum prnah minta sy bc pd msa ini. Sy pun baca surah Al-Ikhlas sbnyak 3 kali (dlm video tu kali prtama), kali ke2 dan ke 3 sy sebak dan x dpt menahan air mata yg mengalir mengenangkn prmintaan beliau smasa hayatnya yg pd masa itu sy fikir beliau brgurau. setelah selesai urusan pengkebumian, bapa beliau jmp dn kata pd sy smbil senyum "nnti bc lama2 lg", sy trdiam, hati sy kata pkcik ni x rsa sedih ke, sy lebih emosi dr bapa beliau ketika itu. Pd keesokan harinya, bapa beliau mndpt pnggilan telepon dr Dr. Davut yg turut mngucapkan takziah. SubhanAllah, siapa sangka org yg teringin sgt beliau nk jmp smasa hidup tp x brkesempatan. Namun saat beliau pergi turut mndpt pengetahuan org itu. Bbrp hari yg lalu, fakulti beliau d Univ. Marmara tlh menanam sbuah pokok yg dberi nama smpena nama beliau. Papan utama d Marmara Univ tertera "AHMET AMMAR, BİZ ÇOK SEVİYORUZ" yg brmaksud " Kami amat merinduimu Ahmad Ammar". Bapa beliau tatkala melihat suasana trsebut kata pd sy smbil mnggeleng kepala "ini bukan anak yg pkcik didik ni, mesti ad org lain yg didik dia smp ke tahap ini."

Last skali sblum beliau pergi, status terakhir beliau d FB surah Taubah ayat 111 yg mana Allah brfirman "Sesungguhnya Allah mmbeli org2 mukminin, diri mrk serta harta mrk dgn syurga" ckup mmberi kesan kpd sesiapa shj yg mmbcanya. Sy redha beliau tetap telah pergi. hnya ilmu, nasihat dan smangat yg beliau tggalkn pd sy. kalau dulu org sebut Fatih var mı? pasti akan ketawa trbahak2, namun kini kalau dsebut lg, hnya wajah beliau yg akan dkenang dan air mata akan mngalir. Rmai diantara kami ingat apa yg jd pd beliau akan mnjadi kerisauan ibu bapa d luar utk mnghantar anak2 mrk ke Turki. Namun kuasa Allah rupa2nya beliaulah pncetus dan pembuka mata kpd masyarakat utk mula mngenal apa itu Turki dsamping mnjalinkn hubungan yg erat ntara Msia dan Turki.

Sungguh, beliau hebat,hebat, mmng hebat!!!. Moga dgn hnya menonton video ini rmai lg pemuda2 yg akan mengikut jejak wira uthmaniyyah ini. Sy pasti dan akan slama2nya mencemburui beliau. "Abg Long Ammar Ağabey.Seni çok seviyorum". Doakan beliau dtempatkn brsama para mukminin.

Al-Faatihah.

MUHAMMAD BiN AHMAD ZAHiD
20/11/2013
İSTANBUL,TÜRKİYE

video untuk Ammar nie oleh gptd
Watch "GPTD: Let's Follow Ammar" on YouTube - https://www.youtube.com/watch?v=HIR30U3E9sE&feature=youtube_gdata_player
Cerita tentang Allahyarham Akhi Ahmad Ammar.
Kesan fenomena ini hari ini....
Posting pasal ammar kat web abim naik sampai 17 k (ribu). sebab tu web down @ slow kejap. Like sahaja pun dah 196 orang
http://www.abim.org.my/index.php/arkib-abim/36-entertaiment/597-al-fatihah-buat-ahmad-ammar-bin-ahmad-azam

 sumber

xoxo,
yanie

we love u, DocGelo !

assalamualaikum w.b.t...


people ever said,we'll never appreciate someone's appearance until they need to go..
but there's also a quote said,
"its not that we didnt wanna appreciate those who came into our life..its only because we didnt even know that we'll lost them"
both r right,i think..:)

back to d topic..:)
this entry specially dedicated to my lecturer,DocGelo..
why? because he was my best lecturer ever..
he used to be my lecturer for past few semester..
started from semester 3 until semester 6..
 and now, he need to go back to his country,Philippines..

*sorry for taking this pic doc

DocGelo is really a great lecturer! I'm proud to be one of his students..:')
(even though he might not proud to have a student like me..ahah)
as I remember,I ever post an entry about my lecturers before..and he is one of them..

he is a really hardworking person,and a lecturer who fully disciplined!
silently, I admired him..>_<
I wish to be as smart,as intelligent and as dedicated as him one day..

yeahh,I can't deny it that he was really strict..
but that's how he teach us to be a good student..
that's how he make us to be someone who 'learn' and not just 'study'..
that's how he make us seriously find out about everything..

its hard actually to know that he'll never teach us again..beginning after our sem break..
its such a big lost for us..
even though we're always got tachycardia everytime we waiting for his class,but we love him!

we'll surely be missing his sentence like

"hmm..continue.." - when we can't answer his question during presentation
"u study,read books" - when we silent if he ask something
"lessens ur social networking,facebooking,etc.." - when we didn't focus in class
"be a good doctor soon..a doctor who needed by ur country,by ur nation..make ur parents proud of u" - when we seems lazy to study

and the most unforgettable line that he ever said to me is,
"azzianie,are u in love?study harder.." - when I got low marks in my pathology minitest.. -.-"

so much thing to remember about u Doc! :)
4 semesters with u give us many precious lessons..
from physiology,pathology,medical microbiology,GCS..

last but not least, We Love You DocGelo!
may God bless u and ur family whenever u go..
wish to meet u again in the future doc!
pray for us doc..:)

p/s - never forget to visit his blog here - docgelo 
awesome pic and many more in there! ^_^


xoxo,
yanie

orang-orang pertama dalam islam

assalamualaikum w.b.t...


selalu kalau tanya pasal tokoh2 barat ramai je angkat tangan,angkat kening jawab sambil minom air sirap lagi kan..
tapi kalau tanya bab2 tokoh islam,sume macam telan bijik durian..eheh
*tampar diri sendiri*

yanie ade terjumpa pasal ni tadi..
saja nak kongsikan ngan sume..jom2 :)



30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM

1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.

2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail
AS).

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.

18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.

25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH.

26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA.

27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA.

28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.

29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.

30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW.



agak2 kalau tetiba orang tanya kita boleh jawab x??
 *potong bawang laju-laju*


xoxo,
yanie

tips bibir sihat :)

assalamualaikum w.b.t...


haa..sape xmo bibir cun melecun mcm preity zinta kan..^_^
atceli tips ni yanie buat sendiri..
mesti sume orang pun selalu je buat kan..
tapi xpelaa..nak share jugak..eheh

nak bagi bibir segar n xkering n sentiasa merah senang je..
masa/after mandi (kalau rajin tetiap kali mandi), lap bibir ngan towel kecik..
towel muka pun boleh..lap sampai kua segala jenis kulit kering kat bibir tu..
*basahkan sikit towel tu xbagi bibir terlampau kering n luka

then bila dah puas ati,sapu lipbalm kat bibir..xkisahla lipbalm ape pun..:)
yanie guna silkygirl punya lipbalm..
tapi,jangan guna lipbalm yang function dia nak bagi kaler je..guna yang nak bagi bibir healthy jgk..
 masa nak tido pun taruk lipbalm jugak..kalau malas,lap2 ngan towel basah pun boleh..:)

buat as rutin..nanti akan nampak kesan dia..
lepas first time buat pun dah nampak dah atceli..
xpedih pun..xrasa pape..^_^

haa..ni pic bibir sihat..^_^



setakat tu je untuk entry ni..
hope membantu..^_^

*entry bidan terjun sebab xtau nk update ape..:p


xoxo,
yanie

tugas isteri cuma...

assalamualaikum w.b.t...

tadi tengah on fb,terbaca satu kisah ni..
boleh buat pengajaran kat semua..insyaAllah :)


Pak Ngah Adan : "Apasal monyok ni Muin?"

Muin : "Tah le Adan, bini aku tu, maleh beno masak gulai tempoyak feberet aku"

Pak Ngah Adan
: "Ate, apasal kau tak masak sendiri je?"

Muin : "Mane le aku tau masak Adan oi, aku ni kan suami, bior la bini aku masak, aku makan je"

Pak Ngah Adan : "Patutnye kau la yang masak"

Muin : "Ish.... kan masak tu tugas isteri?"

Pak Ngah Adan : "Bila masa pulak masak ni jadi tugas isteri?"

Muin : "Laaa, kan dari dahulu kala lagi"

Pak Ngah Adan : "Itu la masalahnya, kita ni dok amal budaya sampai tak ikut ajaran agama"

Muin : "Ajaran agama? lain ke yang Islam ajar?"

Pak Ngah Adan : "Memang la lain, tu pasal kita kena belajar"

Muin : "Sebenarnya ikut Islam macam mana?"

Pak Ngah Adan : "Kalau ikut Mazhab Syafie dalam kalangan Ahli Sunnah Wal Jamaah, kewajipan isteri satu je, layan suami, yang lain semua kewajipan suami"

Muin : "Hoh, layan suami je?"

Pak Ngah Adan : "Haah, kewajipan yang kena isteri buat layan suami je"

"Yang lain-lain, dalam urusan rumahtangga semua urusan suami.Macam sediakan rumah, kemas rumah, basuh pakaian, basuh pinggan mangkuk, jaga anak, sampai susukan anak pun kewajipan suami"

Muin : "Susukan anak pun suami kena buat? biar betul"

Pak Ngah Adan : "Kalau isteri tak mau susukan anak, suami tak boleh paksa, dia kena cari ibu susuan atau cari la susu kambing ke, lembu ke."
"Tapi Islam ni indah, Allah tak wajibkan, tapi Allah anugerahkan kasih sayang kepada ibu untuk dia susukan anak tu."

Muin : "Oooooo, apa lagi kewajipan suami?"

Pak Ngah Adan : "Suami wajib bagi makan kepada isteri. Minimum 1 mud atau satu cupak Baghdad lebih kurang tadahan 2 tapak tangan makanan ruji kepada isteri setiap hari. lauk pauk tu tak wajib dah. Wajib sediakan tempat tinggal. Wajib berikan sepasang pakaian setahun"

"Kalau isteri malas nak suap makanan, maka wajib suami suapkan makanan tu ke mulut isterinya"

"Tapi kalau suami nak bagi lebih tak jadi masalah. Takkan nak bagi makan nasi tak berlauk pulak kan?"

"Suami tak wajib bagi duit kat isteri dia, tapi boleh ganti duit kalau isteri tu rela dan nak uruskan sendiri, macam gantikan makanan dengan duit, isteri makan sendiri la. Duit isteri adalah hak isteri sepenuhnya, dia boleh buat apa sahaja dengan duit tu tanpa minta izin suami. Tapi baiknya bagi tau la kalau benda tu besar macam nak beli kereta tu"

Muin : "Kalau isteri tak tuntut hak dia?"

Pak Ngah Adan : "Itu kebaikan dalam berkasih sayang dan berumah tangga. Kalau isteri rasa cukup sekadar apa yang suami bagi tanpa tuntut apa-apa, itu baik. Sama macam suami bagi lebih dari kewajipan dia, itu baik"

"Kalau isteri redha melakukan kewajipan suami, itu sangat baik. Macam isteri redha memasak, mengemas rumah, basuh pakaian, jaga anak, susukan anak. Itu akan meringankan suaminya dan akan mendatangkan keredhaan suami dan Allah kepada si isteri. Tapi kalau isteri tak mau buat, suami tak boleh paksa. Malahan berdosa suami memaksa isteri melakukan yang asalnya adalah kewajipan suami itu sendiri"

"Tapi tolak ansur dalam rumahtangga itulah yang sebenarnya pengikat cukup kuat dalam rumahtangga, yang mendatangkan keharmonian dan rahmat Allah"

Muin : "Ooooo, baru tau"

Pak Ngah Adan : "Itu la masalahnya orang kita ni, belajar tak berapa mau, akibatnya hak dan tanggungjawab sendiri pun tak tau. Suami sibuk nak tambah bini, sebab tak tau betapa beratnya kewajipan suami. Kalau semua benda bini nak buat, memang best la kawin ramai. Isteri pulak dalam tak sedar ditindas secara rela. Bila badan letih mulut pun mula la membebel. Kadangkala pi marah suami pulak. Tak pasal-pasal hilang pahala dan dapat dosa"

"Ingat Muin, ramai perempuan masuk neraka disebabkan mulut mereka. Sebahagiannya sebab berleter sebab letih. Letih pulak sebab buat kewajipan suami yang dia rasa itu kewajipan isteri. Naya betul....."

 
 wallahualam :)


xoxo,
yanie

my teens life f5

assalamualaikum w.b.t...


continue.....
haa..last entry pasal f4 kan..hari ni pasal f5 pulak..
after cuti about 2months (eh,yeke??),then kitorang pun kembali la ke alam skola..
bak kata bebudak skola,alam ni alam penjara..nama lain bagi sekolah..:p
dan seperti yang dah di'mention' kat entry lepas,yanie ni anak cikgu,
so,agak guna kuasa veto abah jugak la kan..walaupun xdela kerek mana pun atceli..
saya senior garang je,berlagak x..^_^

 
disebabkan skolah kitorang ade sesi tukar2 kelas,so secara otomatik ade student yang naik turun kelas kan..
n same goes with me..tapi yanie ni spesis pelik sikit..
yanie cakap kat abah,"abah,achik nak try duk ST3 bole x..nanti after exam Mac kalau x oke tuka naik ST2..pelissssss~" *lebih kurang macam tu la..:p
then abah pun taruk la nama kat ST3..konon la kan nak rasa suasana baru ngan perangai kengkawan yang baru..

memula tu rasa oke je..i got 5 bestfriends!
muni,dida,ijat,rithah,affif..
tiap2 hari makan nasik sekali..bawak bekal reramai..cikgu xbagi makan dalam kelas pun kitorang bantai makan jugak..:p
n after 2months,cikgu2 said that my percentage makin drop..
oh no!adakah sebab terlampau enjoy??
err..masa tu rasa macamm.........urghh!

then masa exam bulan Mac tu,struggle untuk exam..sebab nak buktikan kat cikgu yang cikgu salah..
n for my own shock,i got 5A..len2 ade cmpur la kan..
tengok result,addmath A . yes!xmalukan abah..(sebab abah ajar addmath tp not my class)
n then after d result,n i got 1st place in class,pengetua pun umum yang ade perubahan turun naik kelas lagi between 5ST2,5ST3 n so on kecuali 5ST1 sebab mcm yg yanie mention before,dorang ade prinsip akaun..

maka lepas daripada exam tu,berhijrahlah daku ke 5ST2 with one of my friend - Fiza
memula rasa kekok jugak..student ST2 pun pandang kitorang macam nak telan je..
tapi kitorang jalan masuk cam biasa je..buat xtau..n after few month,kitorang da oke,jadi cam family da..

 sebelah kanan tu fiza :)



masa tu la mula rapat ngan Alif n Ayid..
makan sekali,study skali n all..
tiap2 ari bawak koteow goreng 9bungkus..4 untuk alif, 4 untuk ayid n 1 for me..
tudiaa..dorang memang makan kalah lori MDT..:p

n continue like that..tiap kali after skola,dorang akn join yanie study kat bilik abah sambil2 tggu abah abis mesyuarat..
kalau ade tusyen yang abah buat though bukan untuk student ST pun,dorang join jugak..
dorang selalu datang umah yanie,buat homework,makan2,sembang2..
best sangat..da macam family da!
kalau yanie kua ngan siblings pun,dorang ngade nak ikut..hehe..^_^

masa f5 ni jugak,still lagi aktif ngan pantun - makin aktif..
together with Mardhiah n Syuhada..dorang kelas ST1..
but disebabkan abah yanie pun ajar dorang,so secara tak langsung yanie rapat ngan student ST1..
tiap kali ade latihan pantun,cikgu datang panggil kitorang..bertapa dalam library ngan kamus dewan 3,4 bijik..
pastu berlatih buat lemah gemalai untuk jual beli pantun n all..
tapi bila saat kitorang dah borim,time cikgu pegi toilet or beli makan kat kitorang,
kami 3orang pun menyelinap lari masuk kelas..
sebab masa tu subjek kritikal - Bio,Fiz,Chem,Addmath
tapi xsampai setengah jam cikgu datang balik suruh masuk library..otw tu kne jugak la bebel 2,3 bakul..>_<
dan berkat kesabaran cikgu,kitorang dapat johan pantun peringkat daerah n 2nd place peringkat negeri..n i got pemantun terbaik once..hepi!





dah dekat SPM,memasing dah makin sibuk..
kelas tambahan sekolah lagi,kelas malam,homework,notes,n all..
study masa tu pun dah xkira masa,tempat,ngan siapa..
pulun je..
tapi xdela pulun sangat macam bez student kan..:p
n masa SPM tu,hari 1st oke je..hari 2nd pun oke je..^_^
but sorang student kelas mana ntah kena tangkap sebab tiru buku teks masa exam pendidikan Islam..
masa exam sejarah,rasa nak lompat2 je sebab dapat soklan yang memang yanie hafal..
laju je tulis..ingat lagi,soklan tu pasal tugas2 sultan..:p

 
tapi tahap ke'best'an jawab soklan tu xlama..
start with exam addmath,i got flu..demam teruk gila..sampai suara pun xkua..masuk hall pun bawak tisu sekotak letak atas meja..
balik umah,tido..dengan baju xbukak,bilik panas,boleh tarik kain selimut lagi tu..
umi n abah pun dah risau tengok..
sampai nak baca buku study pun xleh..

n keadaan tu berterusan untuk paper seterusnya - Fizik,Bio,Kimia..
masa tu memang berserah je..rasa nak meraung kuat2..
n after result SPM kua,memang remuk redam lumat hancur jiwa raga..
jaooohhhh sangat dari expectation..target straight la kann..
tapi senyum je..bila umi tanya,yanie xjawab,yanie juz hulur je slip tu..
tau yang sume kecewa..tapi yanie diam je..:')

continued.............after SPM results
xoxo,
yanie

my teens life f4

assalamualaikum w.b.t...


hari ni biar hati berbicara *cewahh* :p
atceli hari ni macam terpikir pasal my life,my future n everything about me..
tetiba rasa macam nak imbau balik kenangan2 zaman bebudak dulu..hehe
okeh kita stat daripada awal ek azzianie..
bismillahirrahmanirrahim..:)

tahun 2009 - yanie form 4


masa ni perangai sumpah xmacam student form 4..
siyesly! mana taknya,bila fizikal kecik (tggi 140cm je), plus adk2 lg matured,mula la gedik nak jadi bebudak..:p

study tu ermm,ordinary je..xstruggle sangat,tapi xdela malas sangat sampai tengok pun x..
cuma,tahap kerajinan tu agak rendah..maklumla,budak baru habis PMR kan..*okeh,xyah tanye result :p
haa..lupa bagitau..yanie masuk kelas sains tulen..alhamdulillah..:)
atceli kena msuk ST1 but i refuse sebab xmo ambik prinsip akaun..
skolah yanie ni pelik sikit..masuk aliran sains pun still kne ambik jugak subjek prinsip akaun kalau duk kelas ST1..hohoho


 see?muka sungguh xmatang..prangai pon sama! =='

masa form 4 ni jugak makin n makin bergiat aktif ngan kelab pantun..
atceli dah ceburkan diri ngan pantun ni masa form 1 lagi..*tudiaa..punyala eksaited
but masa tu maybe sebab umo pun baru muda2 keladi,xdela eksaited nak aktif sume..
plus,konon nak fokus study untuk PMR la kann..
biasala..angan2 bebudak pramatang..:p


masa form 4 ni,yanie terpisah ngan kawan baik yanie - Michelle Kanisa bila dia dapat offer untuk masuk SBP..
mula2 dia macam doubted nak pegi..yela,sekolah tu dia huni start form 1 sampai form 3..
kitorang masuk taekwondo pun sekali

n masa bulan 3,Michelle pun berhijrah ke SMSTMFP..
kitorang dah janji nak saling contact..but,dia kat hostel,biasala kan..
awal2 dia rajin je kol..but after few month,kitorang makin n makin jauh..
dia xcontact yanie dah..me?err,,macamana nak contact,dia kat hostel!
n masa tu sumpah rasa macam terkhianat..hohoho *over betol
 

n im juz continue with my study..
masa ni jugak,abah officially bertukar ke sekolah tu..
sebab sebelum ni abah mengajar kat SCIPP..
but sebab jauh sesangat (60km) n abah everyday kena kua seawal 5pagi,so abah mintak tuka sini..
so,officially jugak datang skola tiap2 hari xyah kayuh basikal/umi hantar dah..
kalau sampai sekolah lewat pun xkisah dah..*ape punya prefect la datang lewat =='
masa tu pun rasa macam "aku ada abah kat sini,ko ade"
haha..what a childish tought!

back to the topic,im study dalam kelas 4ST2 tu ngan kapasiti 32 orang sekelas,conquer tempat depan,xbagi orang lain ambik,n study dalam keadaan santai..*nak ckp malas tu melampau..haha
balik rumah,everyday jugak kena bebel sebab pegang buku setengah jam,makan sejam,rehat 2jam..
umi always said "study la achik,next year dah SPM..xkan next year baru nak struggle..orang lain last year dah start pulun ngan buku2 SPM.."
n me juz like "alaa..rilex la umi..time2 macam ni la nak enjoy..dah masuk f5 nnt xde masa nak relax dah" *konon la kan..xyah tipu,sume orang pon camtu :p

dann..disebabkan sekolah tu juz ade 3kelas aliran sains tulen,secara otomatik tanpa dipaksa student2 penghuni kelas 4ST1 n 4ST2 ni kerek tahap burung merak..
kalau boleh tiap2 hari nak je dengar orang tanya "awak kelas mana" sebab nak bagitau nama kelas..plus kalau boleh nak bagitau subjek2 sekali! punyala kerek gila! astaghfirullahalazim..=.=
bila sampai part nak naik pentas time assembly paling leceh..sebab ramai orang tengok..
ohh..itu sungguh x cool!rasa macam tempek2 simen kat muka uh..=='
naik pun time ade majlis Penyerahan Watikah Perlantikan Pemimpin Pelajar (pengawas la tu), perlantikan ahli Briged Bestari n so on..

n part paling bez bila sampai Science Week..
masa tu memasing berebut nak jaga meja ni,tu,tun,ton..
as for me,masa tu memang gila kuasa sikit,berkeras nak jaga meja untuk blood typing..
konon feeling2 doc la bila pakai labcoat,glove,mask bagai...sungguh sadis..=='
semangat lari2 pegi cari cikgu bio sebab nakkan tempat tu..
cikgu cakap,meja tu senior f5 dah book..

ohh kecewanya..tapi!ade saya kisah..saya nak jugak!
n then after melihat n penat melayan student yang degil n xreti duk diam ni,cikgu pun buat kata putus - oke,bolehlaa..awak jaga pagi,n bila senior datang nak ambik alih,awak tukar ek..
n im juz like angguk2 n then lari2 balik kelas ngan muka puas ati..*dia malas masuk kelas atceli

 haha..nampak muka junior yang baik x?? ekeke :p



n at last..dapat jugak the best science award..haha
tapi hamper tu bagi sama rata..senior?err..xingat pulak bagi ke x..:p
bila dah sampai final exam,mula la kalut2 nak baca notes sume..
bukak buku tu,bukak buku ni,time pegi bertugas pun bawak buku..
konon rajin la kan!padahal sejibik pun setengah je yang masuk..parah2 =='
n then after final exam,rasa macam baru lepas makan nasik - puas ati!
haha..kejap je la puas ati pon..:p
buku teks f5 pun ambik lewat =='

continued.................f5



xoxo,
yanie


open house 16 syawal

assalamualaikum w.b.t...


eh,terlebih rajin plak nak update2 blog sume ni..hehe
saja nak story2 before kembali bizi lepas ni..
esok dah isnin makanya harus siap2 untuk g kelas n membizikan diri..ngee

back to d title..eheh
sebelum balik penang aitu ade buat open house sikit..
sikit jelaa..dari pukul 11pagi sampaai 12 tengah malam..fuhh
penat..tapi best!
umi ngan angah saja je plan nak buat open house tu sehari before yanie balik penang..hehe
dorang nak suruh yanie teringat kampung la tu bila dah kat penang..:p

selebihnya,jum2 tengok gambar! ^_^
bebel banyak lak dak kecik nih..


tu gambar ruang tamu 1 yang sempat snap..lain2 xsempat sebab lepas tu blackout..-.-
meja,kusi,harusla alih duk tepi kan..n satu karpet tu kne tuka ngan tikar sebab takut air tumpah t..jenuh nak basuh..eheh



ni antara kek yang menjadi juadah..:p
kek keladi + kek coklat moist..yummy!
pic belah kiri tu snap masa lepas siap buat tengah malam tu..
brutal sangat!buat dalam keadaan blackout gitu! hehe
kek span,kek aising,kek gula hangus,cheesecake sume xsmpat snap dah selamat masuk perut orang..ngee



yang tu tetamu 1st kitorang..kengkawan angah!hehe
n me? muka baru bangun tido!haha..tengah mamun ag..:p



orang makin ramai n ramai..at last xmenang tangan! ^_^
memula sedara belah abah,pastu belah umi,pastu kengkawan angah dari hospital tempat angah praktikal dulu,pastu kawan yanie..best3! :D



tu kengkawan yanie..^_^
yang ni je sempat datang..lain2 ade hal..sobbsobbs
n sesi brgambar dengan abah yanie haruslah include jugakk! heheh
dorang kan ex students abah..:)



menjadi babysitter tu jugak perlu ye anak2..haha
layan bebudak ni memang buatkan kita yang dah pakai cun2 jadi serabai..
xpelaa..kanak2 punya pasal..heheh



dann akhirnyaa..pukul 7 petang barulah kitorang ade masa nak makan..hewhew
sementara tunggu maghrib + teman makcik2 yang datang bukak puasa tu,sempatlaa nak makan sikit..
kesian perut nih..eheh

*pic tu disnap oleh my angah..babtu pic dia xde sangat..hehe
**tengah malam atceli ade sambungan lagi..tapi pic xbrape banyak snap,yanie malas nak upload :p

setakat tu je kot entry kali ni..:)
macehh sudi baca..^_^

xoxo,
yanie

akhirnyaa..kembali bersekolah.. :p

assalamualaikum w.b.t...


setelah berhibernasi di rumah selama lebih kurang 2 bulan lebih2 sikit,
akhirnya terpaksa akur dengan ketetapan..
kembali ke penang!!

uhuh..sungguh x syok..
ye la kan..dah dua bulan duk kat umah makan,pakai,minum,tido sume umi yang handle,balik sini sah2 kena buat sume keje sendiri..waaa T^T
dan tahap ke'homesick'an tu haruslah naik mendadak kann..ngee

bertolak dari rumah dalam pukul 9 pagi..
asalnya nak bertolak kul 7 pagi - kira lepas subuh..
tapi 'konon' jela kann..liat bab2 nak balik kampus nih!
terhegeh2..buat tu,tertinggal ni,lupa tu,ehhh lupa cek ape yang ade n xde..
hadoii..azzianie2..=='

tapi abah bawak keter super laju!
daebak ahh..
yanie dah la spisis mabok keter jugak..pagi tu pulak xmakan..memang sempoi la kan..
saja cari pasal..last2 vomit jugak..haishh..-.-
sampai kedah pukul 1 tengah hari..elok je sebelum solat jumaat..
fuhh..4jam je! ahah :p



sempat lagi snap pic tu!haha
tu masa sampai umah sepupu yanie kat sp :)
begambar ngan anak sepupu satt..hee

lepas makan kat umah sepupu yanie sume,at last pukul 5 cmtu abah umi angah g anta yanie..
sampai kepala batas pukul 5.30ptg..
umi abah angah balik kelantan terus..
maka tinggallah daku keseorangan disini..hewhew

angkut semua bebarang bawak masuk bilik,bentang karpet sume,last2 xsimpan pun lagi barang2 uh..
still unpack lagi..elok duk dalam beg lagi sume..haha



see? nampak macam kemas kan..tapi propaganda je sume tu..
bawah katil ade lagi beg besar penuh ngan barang2 yang belum dikeluarkan..
penat + malas + buntu.. tu la punca xterkeluar lagi sume2 tu..
ape nak jadi laa..hahah

tapi malam tadi je yanie xkemas..pagi ni bangun pepagi dah mula bertukang dah..
memula kuarkan isi2 dalam lemari tu..then baru susun balik sume2..
ni pun atceli xabis simpan pun lagi..ngee

setakat tu je kot..nak sambung kemas2 n buat assignment lak..hee
thanx sudi baca! ^_^

p/s - kena bebel ngan akak yanie sebab barang mengalahkan orang baru balik haji =='


xoxo,
yanie

bila raya menjelma

assalamualaikum w.b.t...

 kejap je kan..tup2 esok dah nak raya dah..hewhew
rasa macam baru semalam je balik kampung buat preparation nak puasa..T^T



tapi bila dah dekat2 nak raya mesti banyak kisah2 zaman dulu yang mak2 ayah2 kita citer kan..^_^
sama macam yanie..umi ngan abah kalau otw nak pegi bazar ke,time duk ramai2 tu mesti umi ngan abah citer kisah raya masa dorang kecik2 dulu..

umi cakap masa kecik2 dulu dekat2 nak raya sume sibuk buat preparation macam masa sekarang laa..
bezanya dulu kan macam xde kemudahan sangat..
so,nikmat dia tu lain sikit..ngee

malam raya sume beratur nak ambik susu kotak ngan atok yanie..
umi cakap masa tu atok mesti beli 2dozen susu kotak yang kecik2 tu..
pastu,adik beradik umi kan ade 12orang..beratur panjang je nak ambik susu tu..hehe
pastu mesti simpan susu tu elok2 nak buat raya..:D

pagi raya lak lepas salam sume,mesti reramai pegi pekan naik bas..
sebab nak pegi beli buah epal kat pekan..
dulu kan susah nak dapat epal..sebab epal mahal..
sebijik yang besar tu harga 50sen..
so time raya tu lepas dapat duit raya laju je pegi beli..hehe

abah pulak cakap,tiap kali raya,dia ngan kengkawan dia jenjalan keliling kampung ramai2..
selalu kalau pegi umah orang berada sikit dapat la banyak duit raya..dalam RM1..
sebab orang kaya dulu kekadang ade yang bagi duit raya tu as zakat..
kiranya ramai sikit dapat zakat tu..ngee

sekali sekala dengar citer zaman umiabah kita macam best jugak kan..
banyak nostalgia..raya dulu rasanya lagi meaningful compare ngan sekarang..
sekarang ramai bebudak bila sebut raya mesti nampak duit raya..
budaya mintak maaf sume tu dah kurang sangat..hee

papepun,makin beralih zaman makin lain rentaknya kan..
setiap zaman ade citer tersendiri..
moga aidilfitri kali ni membawa rahmat buat semua..^_^


xoxo,
yanie

kata motivasi #3

assalamualaikum w.b.t...





xoxo,
yanie

lamb chop :)

assalamualaikum w.b.t...


ari ni santai2 je..^_^
semalam yanie buat lamb chop..ngee
tapi xdela se'cun' yang kat kedai punya..
just buat simple2 untuk santapan perot ni je..eheh :p

puncanya,sebab dah lama mengidam nak makan lamb chop..tapi selalu xberkesempatan..
aitu pegi mana ntah order lamb chop kat foodcourt tu..
tup2 yang sampai chicken chop..agak hangin la kan..-.-

at last decide nak buat sendiri je..ngee
pegi mall,beli lamb,beli bahan2 untuk sauce..
 maka terhasillah....tadaaa!!!!



okeh..tau x cun..ahah
nak buat acano,dah eksaited sangat nak snap pic,sampai salad ngan kentang putar pun xsempat letak :p
kat sini yanie letak resepi dia skali..:)
resepi yanie ambik kat sini
tapi yanie olah sikit2 dari resepi tu..:)

bahan2 untuk lamb
  • 4 keping daging kambing (yanie guna sekeping,bahagi dua)
  • 1/2 kiub ayam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis/kicap mee (yanie hentam je kicap pekat/kicap biasa)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
  • 1cm halia(tumbuk kasar)
  • Lada hitam, lada sulah, rosemery,tyme,oregano (yanie guna lada hitam je..tumbuk)
  • Sedikit olive oil (yanie xletak..daging tu dah lembab lepas goreng)
  • gula (kalau suka)

cara2

  1. Bersihkan daging kambing dan toskan (tengok cara hilangkan hamis kambing kat sini)
  2. Ketuk2 sket bahagian isi daging kambing supaya daging tidak liat.(yanie picit2 camtu je sebab daging yang yanie beli tu fresh,xliat pon)
  3. Lumurkan kepingan daging kambing dengan kiub ayam,diikut dengan herba (lada hitam, rosemery,oregano,tyme dan mixed herba..yanie sebab guna lada hitam je,so lumur guna yang tu)
  4. Gaukan pula dengan sos tiram dan kicap manis (or kicap mee or kicap ape yang guna) *yanie tambah sos bbq skali)
  5. Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk (bawang putih,halia)
  6. Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering (yanie xletak sebab aitu olive oil habis)
  7. Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi yanie perap semalaman biar sume bahan perapan meresap ke dalam daging...best!
  8. Bakar daging sehingga masak..yanie guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus..*if nak bagi daging tu rasa manis2 sikit,tambah gula masa bakar tu..
untuk resepi blackpepper sauce klik sini

*nanti kalau ade masa yanie taruk resepi kentang putar lak..:)


xoxo,
yanie

kata motivasi #2

assalamualaikum w.b.t...





only ourselves can understand what we feel..:')

resepi sauce untuk lamb chop/chicken chop

assalamualaikum w.b.t...





Bahan-Bahan:

  • 1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
  • 4 sb (rata) tepung gandum
  • 1 kiub ayam
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
  • 4 sb sos lada hitam (yanie guna sos bbq)
  • 2 sb lada hitam ditumbuk kasar
  • 3 cawan air (atau lebih)
  • 2 sb mentega

Cara-Cara:

  1. Cairkan mentega ke dalam periuk (yanie guna kuali je),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)
  2. Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.
  3. Masukkan tepung gandum (xyah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.
  4. Masukkan air...kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau..sebab gandum tu akan jadi pekat)..then,masukkan kiub ayam
  5. Masukkan sos lada hitam (yanie guna sos bbq),sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.
  6. Sesuaikan rasa.Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap.

*sos tu jadi banyak - cukup untuk 3/4 keping lamb..tapi yanie buat untuk guna kat sekeping/2keping lamb je..so,lebih tu yanie simpan..setakat ni oke je..xnampak berubah pape..cuma masa nak guna tu panaskan balik..
sumber : sini
xoxo,
yanie 

petua hilangkan hamis kambing

assalamualaikum w.b.t...


petua ni daripada umi yanie..
sebab yanie selalu tengok cara umi ilangkan hamis kambing bila nak masak..

http://2.bp.blogspot.com/-XrxC1jN5jg0/T9lvqfbjx_I/AAAAAAAAClo/0A4k-RnexeU/s640/lemon_rosemary.jpg
-gambar ihsan gugel-

1- rendamkan daging kambing dalam air bersama larutan tepung gandum (xkisah tepung banyak mana pun,asalkan boleh cover seluruh daging tu..yanie selalu letak x sukat pun) ..biar selama setengah jam/40 min..

2- basuh daging kambing tadi daripada sisa2 tepung sampai bersih

3- lumur daging kambing dengan perahan limau/lemon .. biar selama setengah jam/ 40min..

4- basuh/lalukan daging tadi dengan air bersih

*kalau daging tu nak masak western,lalukan kat air bersih pun dah cukup
*kalau nak masak gulai ke,makanan tradisional,basuh daging tu sampai bersih


xoxo,
yanie

takmo naik bas

assalamualaikum w.b.t...




lebih kurang bape minggu je la lagi kena balik aucms..
sebab after raya kena balik sana..
bila dah cuti panjang macam ni memang feeling nak balik kampus jatuh merudum la kan..ngee

citer pasal balik kampus ni teringat pengalaman naik bas..
sumpah rasa neves,x konfiden tu still menebal..ngee
nasib baik memang tetiap sem abah anta..eheh
sebab yanie xbiasa + penakot naik bas..baru bape kali je naik bas for balik kampung sepanjang duk aucms..
bukan xmo naik,bukan demand..

tapi fobia..sebab masa 2nd time naik dulu,yanie naik bas shamisha yang dua tingkat tu..
then masa sampai kat stesen bas,juz yanie n sorang aunty cina je yang nak turun stesen bas tu..
aunty tu pulak xde nak ambik beg ape sebab dia bawak terus masuk kat tempat duduk..
yanie pulak jenuh lompat2 nak ambik beg..-.-"
tapi almaklomla bila dah duk dalam bonet tu,sah2 beg akan terkedalam though before that dah taruk beg dekat2 ngan pintu dia kan..
punya la lama lambai2 kat side mirror bas kot2 driver nak mai tolong ambikkan..
sebab dah ketok pintu pakcip tu xdenga..tinted bas tu pun gelap..
last2 dia tutup bonet tu sebab ingat sume orang dah turun + xde orang nak ambik barang dah..
pastu bas tu gerak centu je..
memang main kejar2 la kan ngan bas tu..=.= nasib baik driver tu prasan yanie kejar..
nak nanges pun ade masa tu..malu toksah cakap la kan..dah la ramai orang tengok..

lepas kejadian tu memang serik nak naik bas..
penah banyak kali jatuh tangga bas sebab licin..
naseb xde yang gelakkan..
sebab selalunya sampai destinasi dalam kul 3pagi,sume orang tengah mamai..xde tenaga ag nak gelak2..ngee

that's why at last yanie decide nak abah ambik n anta tiap kali nak mula sem baru n abis sem..
dengan keputusan tu jugak kena berkorban lebih sikit..
dalam tempoh satu sem tu,memang xbalik kampung la even dapat cuti seminggu pun..
nak buat macamana..redha jelaa..

maybe kalau orang xbiasa fobia dorang akan cakap ngengade..
tapi kalau orang yang penah fobia about something,akan tau ape perasaan dia..
tapi kekadang kalau mood nak balik kampung membuak2 sangat plus dapat kumpul keberanian untuk naik bas,yanie balik jugak..
even masa nak naik bas tu terketar2 pun..nak beli tiket pun payah..-.-

maybe salah satu faktor yanie jadi takut centu pun sebab yanie sorang..
ye la,duk aucms tu batch yanie, yanie sorang je orang kelantan..
lain2 ade je dua tiga orang dari negeri sama..
so kalau dorang nak balik xdela neves sangat..
bila sengsorang rasa confident pun kurang kan..
orang laki xpela..senang..dorang langkah panjang..

akak yanie selalu balik ngan kereta api..
dia duk kajang,senang laa..stesen kereta api pun dekat tu je..
tapi yanie kat utara..mana ade kereta api dari utara direct ke timur..eheh :p

nak balik kampus esok lusa ni pun abah yang antar..
benda best bila abah antar sebab boleh bawak banyak2 barang..hehe
bawak stok makanan untuk satu sem terus pun boleh..:p
tiap kali pegi anta memang satu family pegi..
feeling2 baru masuk u..ahah

sape ade fobia camni?
kiter geng! hee :D


xoxo,
yanie

sifat mulia pada anjing

assalamualaikum w.b.t...




 
 
Hassan Al-Basri r.a mengatakan bahwa pada anjing ada sifat mulia yang perlu diteladani oleh setiap orang mukmin.

 
Pertama
Anjing itu sentiasa lapar,dia jarang makan sampai kenyang.Sifat ini adalah sifat orang-orang soleh.

Kedua
Anjing tidak mempunyai tempat yang tetap.Dia selalu berpindah randah mengikut keperluannya. Sifat ini adalah sifat orang-orang yang bertawakkal kepada Allah.

Ketiga
Anjing tidak tidur pada waktu malam,melainkan sedikit sahaja.Dia selalu berjaga-jaga. Sifat ini sama seperti sifat orang-orang yang cintakan Allah, sentiasa renggang punggungnya dari tempat tidur kerana bermunajat kepada Allah.

Keempat
Jika anjing mati,dia tiada barang yang diwariskan dan tidak ada pula yang mewaris.Sifat ini adalah sifat hamba-hamba Allah yang zuhud.

Kelima
Anjing tidak suka meninggalkan tuannya, tidak merajuk atau melarikan dirinya daripada tuannya sekalipun dipukul dan dimarah. Sifat inilah tanda-tanda yang dimiliki oleh para murid yang siddiqin yang sedang belajar dengan Gurunya. Tidak marah dan tidak merajuk walaupun dia diuji dengan berbagai-bagai ujian.

Keenam
Dia lebih redha dan lebih suka bertempat di tanah,tidur di tanah atau tempat-tempat yang lebih rendah daripada tempat manusia.Ini adalah tanda-tanda orang yang tawadu’, orang-orang yang suka merendah diri dan tidak menyombong.

Ketujuh
Jika tempatnya diambil alih oleh orang lain atau ditempati oleh benda lain, dia pindah ke tempat lain tanpa merasa marah atau berdendam.Inilah tanda-tanda hamba Allah yang redha akan bahagiannya.

Kelapan
Jika ia dipukul,dihalau atau dibaling dengan benda-benda yang menyakitkan,dia menerimanya.
Tidak ada perasaan dendam kesumat terhadap perkara-perkara yang lepas. Inilah tanda-tanda hamba Allah yang khusyuk.

Kesembilan
Jika anjing melihat orang makan,dia melihat saja dari jauh, tidak meminta-minta atau menganggu.Jika diberi makan atau tidak diberi,dia diam sahaja. Inilah sifat orang miskin yang redha akan pemberian Allah s.w.t.

Kesepuluh
Jika dia berjalan atau pergi dari tempat asalnya,tidak menoleh-noleh ke belakang. Inilah tanda-tanda orang yang susah.
 
 
 
xoxo,
yanie

terubat rindu !

assalamualaikum w.b.t...


acehh..tajuk entry memang nak bagi orang muntah pink ade blink2..ahah :p
xdelaa..jangan pikir pelik2..
terubat rindu sebab 2 hari lepas yanie kol kawan yanie..nama dia Magda Guenena
lama gak la x contact ngan dia..:)

dia orang Tunisia..kat sana kan ekonomi xbrape oke sangat lagi..
so line kekadang oke kekadang x..susah dia nak on9..
selalu pun dia on9 guna fon..
dah lama sangat dia x on9,at last yanie decide nak kol dia la senang..ngee
naseb dah roaming awal2 num dia..hehe

masa yanie kol tu pukul 4.00pm Malaysia..
kat sana baru pukul 9.00am..
memula kol tu xde orang jawab..risau gak kot2 silap number..hehe
sebab yanie mesej sebelom tu pun dia xreply..:p

tapi try kol kali kedua,ade orang jawab!
weee! tekejut,teruja,xcaya sume ade..
over sangat eksaited tu..mihmih

dia pun tekejut dapat kol dari yanie..
dia baru bangun tido masa tu..hehe
Magda tanya yanie masa tu pukul bape..
eksaited dia bila yanie cakap masa tu dah pukul empat..
padahal kat tempat dia pagi bebenor lagi..:p

lama gak sembang2 ngan dia,gilap balik bahasa perancis yang dah lama xpraktikkan..
ade certain words dia tolong betolkan..hehe
dah lama sangat xcakap french alih2 tetiba cakap french aitu..languange shock kat lidah..hehe
tapi yanie bukan reti cakap french sangat pon..
seketol,dua ketol perkataan bole laa..
sebab blaja pon ngan Magda tu..ngee

Magda ni jenis yang hepi go lucky sangat2! ^_^
memang sweet je jadi kawan dia..hehe
jarang nak jumpa foreigner yang mesra macam dia..

pagi tadi tetiba dia contact..padahal jarang sangat nk tengok dia on9 time2 centu :p
kita tengah sahur dorang still tengah malam..ngee


ni magda :)



xoxo,
yanie

my twins

assalamualaikum w.b.t...


tengah2 xmo tido plus tunggu nak sahur terus plus tengok muvi plus borim tengok notes ni,rasa macam nak post entry je..eheh :p
tapi otak xmo proses idea nak bagi tulis best2..idea ade cuma mood untuk tulis bagi interesting ckit tu xde..
so,kne k.i.v dulu entry yang rasa2 macam xmenarik tu..simpan kemas2 dalam draf dulu..hehe

twins? yanie ade twins eh..yanie pon xpenah tau..ahah
xdelaa..twins tu bestfren yanie..^_^
nama dia anisasyifa..tapi yanie panggil cipa je..orang lain xpanggil centu..kena ketok ngan dia t..eheh

kenapa twins? sebab kitorang banyak similarities..^_^
salah satunya,tinggi kitorang lebih kurang je..
tapi dia tinggi sikit la dari yanie..hehe..
yanie 141cm..dia 147cm..
kira kalau orang tanya sape adik sape kakak dia la jadi kakak..ngee :p


muka xsempat ready -.-'

selalu kalau yanie demam dia mesti demam..
kalau tengah lapar,merayap gi bilik dia,laju je dia cakap lapar..hehe
kalau nak buat pape pun mesti together..^_^

tapi selalunya bab2 mood lain pulak..
dia badmood yanie oke..yanie badmood dia oke..
kira vice versa la..hehe..
kalau dua2 badmood kang susah pulak..hehe

yang kitorang x satu kepala,
dia suka katak,yanie suka hello kitty..
yang tu memang selalu gado sebab nak menangkan masing2..:p
tapi gado2 manja jelaa..
xdela sampai tarik2 rambut sume tu..eheh

yang bestnya kalau tiap kali kua jenjalan kat mall ke,orang yang bagi flyer tu xlayan sebab ingat budak skolah..orang x expect umo 20..hehe
so,dorang xiklan pape la..senang! ^_^

yang x bestnya masa pegi makan mana2..kekadang sebab orang ingat kitorang tengah tunggu parents ke,akak or abang yang amik order tu buat xlayan je..-.-
penah sekali kitorang pegi pizza hut,lepas makan sume nak bayar tu tunggu punya la lama kat kaunter cashier tapi xde sorang pun datang..jenuh tunggu sampai last2 ade abang tu datang n tanya "ye dik,nak ape"..bila cakap nak bayar boleh pulak dia tanya mana parents..huh..sabo jelaa..:p

tapi sekarang kembar yanie kat perlis..praktikal kat sana..
puasa + beraya dalam hospital la dia..eheh..
nasib baik yanie cuti..kalau x sah2 borim duk sorang kat umah (hostel) tu..
t yanie abis cuti dia abis praktikal..^_^
best3! hehe

hurmm..tapi nanti nak kena separate dah ngan dia..
tinggal lagi bape bulan je..huhu
nanti yanie habis bulan disember this year..dia habis dalam februari next year..T^T
 xtau bila pulak boleh jumpa t..

dia kedah..yanie kelantan..kalau dapat jumpa pun maybe masa raya ke,cuti ke..
insyaAllah..^_^



xoxo,
yanie

zuhud itu lebih baik

assalamualaikum w.b.t...



haritu ade someone tanye bout zuhud..sebab yanie ade tulis pasal zuhud kat fb..:)
zuhud bermaksud bersederhana dan tidak mementingkan dunia..
bukan bermaksud miskin atau xberharta..kekadang ramai yang salah anggap..
letak dunia di tangan,Allah di hati..itu zuhud..:)




عَنْ سَهْلِ بْنِ سَعْدٍ السَّاعِدِىِّ قَالَ أَتَى النَّبِىَّ -صلى الله عليه وسلم- رَجُلٌ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ دُلَّنِى عَلَى عَمَلٍ إِذَا أَنَا عَمِلْتُهُ أَحَبَّنِىَ اللَّهُ وَأَحَبَّنِىَ النَّاسُ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- « ازْهَدْ فِى الدُّنْيَا يُحِبَّكَ اللَّهُ وَازْهَدْ فِيمَا فِى أَيْدِى النَّاسِ يُحِبُّوكَ »

Dari Sahl bin Sa’ad As Sa’idi, ia berkata ada seseorang yang mendatangi Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam lantas berkata, “Wahai Rasulullah, tunjukkanlah padaku suatu amalan yang apabila aku melakukannya, maka Allah akan mencintaiku dan begitu pula manusia.” Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Zuhudlah pada dunia, Allah akan mencintaimu. Zuhudlah pada apa yang ada di sisi manusia, manusia pun akan mencintaimu.” (HR. Ibnu Majah dan selainnya. An Nawawi mengatakan bahwa dikeluarkan dengan sanad yang hasan)

 
Abdul Rahim bin al-‘Althi al-­Baghdadi, seorang faqih dan ahli hadis yang zuhud..para Ahli rijal menyifatkannya sebagai “..seorang guru yang mulia, alim, arif, salah seorang dari guru-­guru hadis yang terhormat, beriltizam dengan al-sunnah, zuhud, mempunyai kemuliaan, kewarakan, adab dan ilmu.”

Al-Barzaali telah berkata tentang tokoh ini: “Beliau merupakan muhaddith di Baghdad di zamannya, dan disifatkan sebagai pengikut setia, penolong dan pembela al-sunnah.” Al-Zahabi pula berkata: “Beliau mempunyai pengikut­-pengikut dan sahabat yang beramar ma’ruf dan nahi mungkar”
 
Bisyru bin al-Harith al-Hafi Rahimahullah, juga seorang ahli zuhud yang mahsyur..
 
apa yang kita ada hari ni pun pinjaman dari Allah kan..
xsalah kita zuhud..utamakan akhirat,bersederhana dengan dunia..nescaya terselit berkat dalam setiap harta yang kita ada..insyaAllah..:)
 
sabda Rasulullah SAW: “Dunia itu adalah tanam-tanaman untuk Akhirat.” (Riwayat Al ‘Uqaili)
 
itulah islam yang sebenar..:) islam sentiasa mengajar n mendidik kita untuk menjadi seorang hamba yang tau bersyukur..jadikan dunia sebagai platform untuk kita tempuh alam akhirat yang kekal untuk selama-lamanya..
 
islam xsuruh tinggalkan dunia,fokus akhirat sahaja..
islam jugak xajar fokus dunia tinggalkan akhirat kan..:)
tapi islam suruh kita seimbangkan..cari dunia untuk kejar akhirat..

dunia itu ada 5 peringkat..dunia yang wajib,sunat,haram,makruh dan harus..

DUNIA yang WAJIB

dunia yang wajib diambil selagi ia halal ialah sekadar keperluan asas saja. Yang tidak boleh tidak (dharuri), yang mesti ada seperti tempat tinggal, makan minum, pakaian dan lain-lain lagi. Kalau tidak diambil akan berlaku kecacatan di segi syariat atau di sudut fizikal. Siapa meninggalkannya, haram hukumnya kecuali setelah diusahakan tidak berjaya memperolehinya. Ini tidak menafikan zuhud
 
DUNIA yang SUNAT
 
 dunia yang sunat diambil ialah perkara yang digunakan (selagi halal) untuk kemudahan di dalam menunaikan tanggungjawab yang wajib serta digunakan untuk menghasilkan perkara yang tidak boleh tidak
 
DUNIA yang HARAM
 
dunia yang haram kenalah ditolak terus seperti arak, wang judi, rasuah, hasil riba, hasil zina, tipu, rompak dan lain-lain lagi. Ini kerana perbuatan yang haram itu akan membawa ke Neraka
 
DUNIA yang MAKRUH
 
dunia yang makruh diambil iaitu harta-harta yang syubhat..iaitu perkara-perkara yang samar-samar bercampur antara yang halal dan yang haram, yang tidak dapat dipastikan yang mana halal dan yang mana haram. Maka hukumnya makruh. Bagi orang yang warak, dia terus meninggalkannya. Sesiapa yang terlibat dengan harta syubhat ini ternafilah zuhudnya kerana ia dibenci
 
DUNIA yang HARUS
 
dunia yang mubah (harus) diambil iaitu yang berbentuk untuk bersedap-sedapan, untuk keselesaan seperti kerusi yang mewah, buaian, kerusi rehat, tilam, katil yang mahal, bilik yang agak luas daripada kadar biasa tetapi tidak keterlaluan besarnya, kenderaan yang mewah dan lain-lain lagi, selagi halal..cuma hisabnya banyak dan ia juga menafikan zuhud


jadilah dunia warrior akhirat hunter..
kejar redha Allah bukan cinta dunia..
pembangunan,harta,kemewahan tu xsalah..tapi biar berpada..
jangan jadi hamba pada dunia..:)


xoxo,
yanie